Monday 28 March 2011

"Κιβωτός" | Mουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί, από τις 30 Μαρτίου ,την ελληνική συμμετοχή στην 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας,που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

"Κιβωτός. Παλαιοί σπόροι και νέες καλλιέργειες"
ο τίτλος της.
Μια πρόταση των αρχιτεκτόνων Ζήση Κοτιώνη και Φοίβης Γιαννίτση βασισμένη στην ιδέα ότι αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο η ανέγερση κτιρίων αλλά η ενεργοποίηση ενός ζωτικού χώρου εν γένει και οτι μοναδικό απόθεμα για την ανασυγκρότηση της συνθήκης κατοίκησης είναι το έδαφος.

Η «κιβωτός» αναστοχάζεται τους παλαιούς σπόρους και την βιοποικιλότητα που είναι διαθέσιμη αλλά ξεχασμένη και υπό εξαφάνιση, καθώς ταυτόχρονα επαγγέλλεται νέες κουλτούρες εδαφικής ζωής.

Mια πολυμεσική εγκατάσταση (κατασκευή, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), η οποία αναδεικνύει την βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού.

Μια κιβωτός σπόρων,στην οποία οι σπόροι παρουσιάζονται ως συναισθητική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα, η κουζίνα της κιβωτού παράγει διατροφικά προϊόντα, προτείνοντας στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας . 

Η "Κιβωτός" είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Ο Γιάννης Ισιδώρου με την οπτική και ηχητική του εγκατάσταση παράγει ένα περιβάλλον προσομοίωσης με την αρχαϊκή αγροτική παραγωγική εμπειρία. Ο Κώστας Μανωλίδης με τις τοπιακές τοπολογίες του υπαινίσσεται τη δυνατότητα πάνω στον πλούτο του εδάφους μέσα από τις αναπαραστάσεις του. Η Μαρία Παπαδημητρίου με το υλικό τεκμηρίωσης του εργαστηρίου σπορείας της επανεισάγει στο εκτεταμένο έδαφος της μητρόπολης πρακτικές αγροτικές συνδυασμένες με την ηδονική εμπειρία της διατροφής ενώ ο Ορέστης Δαβίας συμβάλει με τη συλλογή φυτογενετικού υλικού Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στοιχειοθετεί ίχνη ενός οδηγού για τον επίδοξο κηποτέχνη-καλλιεργητή της αστικής ζωής.

Με αφορμή την έκθεση στις 16 Απριλίου θα διοργανωθεί ένα ανοιχτό συμπόσιο με τις διατροφικές δράσεις της κοινότητας Πελίτι (θα δωριστούν σπόροι σπάνιων ελληνικών ποικιλιών), ενώ θα συμμετέχει και η Ινδή ακτιβίστρια και φιλόσοφος Vandana Shiva.
Μουσείο Μπενάκη, κτίριο Οδού Πειραιώς
Εγκαίνια έκθεσης: 28 Μαρτίου 2011, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου - 22 Μαΐου 2011

Περισσότερα για την κιβωτό εδώ
Για την έκθεση εδώ

No comments: