Thursday 30 April 2009

3rd PHOTODAY

12 HOURS 12 SUBJECTS 12 EXPOSURES 1 FILM 1 GREAT DAY

To Φωτογραφικό Κέντρο stereosis, σας προσκαλεί στο PHOTODAY, το μοναδικό
φωτογραφικό happening της πόλης μας που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το PHOTODAY είναι μια γιορτή για την Φωτογραφία με διαγωνιστικό χαρακτήρα στο
οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει σε ένα φιλμ 12 στάσεων να φωτογραφήσουν 12
θέματα σε διάστημα 12 ωρών. Δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση της φωτογραφίας
που απαιτείται, αλλά η αίσθηση αυτοσχεδιασμού και η φαντασία.
Η διασκέδαση και η δημιουργικότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το
PhotoDay.
Στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκθεση των φωτογραφιών από όλες τις
συμμετοχές καθώς και η ψηφοφορία για την ανάδειξη τον νικητών

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες
φωτογράφους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.photoday.gr
http://www.flickr.com/groups/714118@N23/
http://www.youtube.com/watch?v=4zq8xmXhesE
http://www.youtube.com/watch?v=lrd6gkcFzoQ

originally uploaded by emmanouil papadopoulos

Wednesday 29 April 2009

Βραβείο Mies van der Rohe 2009:ο νικητής

Ανακοινώθηκε σήμερα ο νικητής του βραβείου Mies van der Rohe για το 2009.
Είναι το κτίριο της Όπερας στο Όσλο της Νορβηγίας,από τους Snøhetta.

Το βραβείο Mies van der Rohe,είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά βραβεία διεθνώς και απονέμεται κάθε δύο χρόνια,σε κτίρια που χτίζονται στο διάστημα των δύο αυτών ετών.
Μαζί με την τιμητική διάκριση ο νικητής λαμβάνει και χρηματικό έπαθλο 60,000€,από την Ευρωπαική Ένωση και το ίδρυμα Mies van der Rohe.

Το κτίριο της όπερας στο Όσλο από τους Snøhetta, οι οποίοι σχεδίασαν και τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδριας(2002),είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο που κατασκευάστηκε στη Νορβηγία τα τελευταία 700 χρόνια.Αποτέλεσε βάση για την αναγέννηση της παραλιακής περιοχής του Όσλο.Η κεκλιμένη οροφή του,που επικοινωνεί με τη βάση του επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν πάνω στο κτίριο και να θαυμάσουν τη θέα.

O Francis Rambert,πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είπε:"H Norwegian National Opera & Ballet,στο Όσλο δεν είναι απλά ένα κτίριο.Είναι πάνω από όλα ένας αστικός χώρος,ένα δώρο στην πόλη.Το κτίριο μπορεί να θεωρηθεί ένας καταλύτης δραστηριοτήτων για την πόλη και έμβλημα της αναγέννησης του αστικού ιστού."

Η επιτροπή απένειμαι ακόμα τον ειδικό έπαινο για τον νέο ανερχόμενο αρχιτέκτονα στο STUDIO UP,των Lea Pelivan και Toma Plejić για το Gymnasium 46° 09' N / 16° 50' E, στην Koprivnica της Κροατίας.

πηγή www.worldarchitecturenews.com

Τα πράσινα σπίτια του μέλλοντος

Πώς θα μπορούσε να είναι ένα πράσινο σπίτι στο μέλλον;
Η Wall Street Journal ζήτησε από 4 αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν μια "έξυπνη¨ κατοικία του μέλλοντος.Φιλική στο περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομη,χωρίς περιορισμό στο κόστος,την τεχνολογία ή την αισθητική,αλλά με προτάσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις επόμενες δεκαετίες.

Θα είχε κήπους στους τοίχους του και λίμνη στην ταράτσα;
Θα μετέτρεπε την ηλιοφάνεια σε ενέργεια και το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο όπως τα δέντρα;και με θεμέλια σαν ρίζες στο έδαφος θα αξιοποιούσε την θερμότητα του υποστρώματος για να ελένξει τη θέρμανση στο εσωτερικό του σπιτιού;
Ή ίσως,σαν σαύρα, θα άλλαζε "επιδερμίδα" ανάλογα με τον καιρό με δυνατότητα "αυτο-επούλωσης" σε περίπτωση βλάβης ;....

Ολόκληρο το άρθρο (στα αγγλικά) εδώ http://online.wsj.com

Monday 27 April 2009

Παραμύθι για αρχιτέκτονες

Ένα από τα κλασικότερα παραμύθια διασκευάζει ο Steven Guarnaccia για τον εκδοτικό οίκο Corraini.

Τα τρία γουρουνάκια είναι οι τρείς διάσημοι αρχιτέκτονες Le Corbusier,Frank Gehry και Frank Lloyd Wright.
Ζουν στα τρία σπίτια τους χτισμένα από γυαλί,μέταλλο και τσιμέντο,περιτριγυρισμένοι από διάφορα αντικείμενα σύγχρονου design.
Ώσπου μια μέρα τους επισκέπτεται ο κακός λύκος...

Ο συγγραφέας προσεγγίζει το κλασικό αυτό παραμύθι με μια δίαθεση χιουμοριστική αλλά και περιγραφική παράλληλα,θέλοντας να μεταφέρει τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design σε εκείνο των παραμυθιών και αντίστροφα.

Ο Steven Guarnaccia ,εικονογράφος και designer ζεί και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.Έχει εργαστεί σαν art director στους New York Times για τρία χρόνια,συνεργάτης του MoMA και επι χρόνια συνεργάτης του Abitare,σήμερα είναι υπεύθυνος του τμήματος εικονογράφησης στο Parsons The New School for Design.

Στα πλαίσια του Salone del Mobile στο Μιλάνο,εκτίθενται πρωτότυπα σχέδια του βιβλίου καθώς και αντικείμενα design και παιχνίδια σχεδιασμένα από τους Riccardo Blumer, Riccardo Dalisi and Martí Guixé.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα αγγλικά και τα ιταλικά.
Περισσότερα εδώ www.corraini.com

Sunday 26 April 2009

Δέκα εικόνες για την Ιθάκη 2009 - 8ος διαγωνισμός αφίσας

Εγώ. Εγώ, μπροστά από τον καθρέφτη. Πώς βλέπω τον εαυτό μου; Ποιό θα μπορούσε να είναι το «πορτραίτο» του εαυτού μου; Ποιός είμαι; Ποιά εικόνα περιγράφει καλύτερα την προσωπική, κοινωνική ή πολιτική μου ταυτότητα, την καθημερινότητα, τις συνήθειές μου ή τις διαδρομές μου;

«Εγώ» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη και όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις αμέτρητες πλευρές από τις οποίες μπορούν οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα αυτό.

Τα έργα που θα ξεχωρίζουν φέτος θα βραβευτούν με 1000€ το πρώτο βραβείο, 600€ το δεύτερο και 500€ το τρίτο. Επιπλέον, οι 10 καλύτερες συμμετοχές τυπώνονται σε πανό διαστάσεων 200 x 60cm και παρουσιάζονται στην παραλία της Ιθάκης για ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ οι δημιουργοί τους φιλοξενούνται στο νησί το σαββατοκύριακο των εγκαινίων αυτής της ανοικτής έκθεσης (Ιούλιος 2009). Τα 100 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην Ιθάκη και την Αθήνα.

Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει κάποιος με ένα ή δύο έργα. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι ελεύθερη (γραφιστική σύνθεση, ζωγραφική, illustration, φωτογραφία, κολάζ, κόμικ κλπ.).

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους μέσω της ιστοσελίδας www.tenimages.org
Tα διαγωνιζόμενα έργα θα πρέπει να έχουν διάσταση 40cm ύψος x 12cm πλάτος και να αποσταλούν σε ηλεκτρονικό αρχείο jpeg, ανάλυση 360 dpi (μέγιστο μέγεθος αρχείου 10MB).

Περισσότερες πληροφορίες:
Ithaca@thedesignshop.gr, 210 3223410
www.tenimages.org

Saturday 25 April 2009

15η Art Athina

Η Art-Athina είναι η καταξιωμένη ετήσια διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης που θεσμοθετήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης.
Σκοπό έχει να παρουσίασει στο ευρύ κοινό επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών,αναγνωρισμένων και όχι.


Η 15η Art-Athina θα διεξαχθεί από τις 21 έως και τις 24 Μαΐου 2009 στο Κλειστό Φαλήρου (Γήπεδο Taekwondo), Ολυμπιακά Ακίνητα, στο Φαληρικό Δέλτα.

Θα συμμετέχουν πάνω από 65 γκαλερί από την Ελλάδα, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Κύπρο οι οποίες θα παρουσιάσουν έργα περισσοτέρων από 300 καλλιτεχνών. Όπως πάντα, θα συμπεριλαμβάνει παράλληλες δράσεις -εκθέσεις, ομιλίες, performance, κτλ.- μέσα στον εκθεσιακό χώρο, που θα παρουσιάζουν και θα σχολιάζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Στο πλαίσιο της Art-athina θα ενταχθούν και εκθέσεις άλλων φορέων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «ιστού τέχνης» που θα αγκαλιάσει την πόλη.

πηγή www.elculture.gr

Friday 24 April 2009

Εκκλησία στο Foligno - Fuksas architects

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί η εκκλησία που σχεδίασαν ο Massimiliano και η Doriana Fuksas στο Foligno της Ιταλίας.

Η ανάθεση είχε γίνει το 2001,μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε η εθνική επισκοπική επιτροπή της Ιταλίας για την κατασκευή νέων εκκλησιών.

Η επιτροπή δικαιολόγησε την επιλογή της ως εξής:"..ένα δείγμα αποφασιστικό και καινοτόμο που συναντά την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη και μετατρέπεται σε σύμβολο της αναγέννησης της πόλης μετά το σεισμό".




Το εκκλησιαστικό συγκρότημα είναι ένας μονόλιθος απόλυτης γεωμετρίας.Ένα κουτί μέσα σε κουτί.Διαιρείται σε δυο κυρίαρχα αρχιτεκτονικά στοιχεία με διαφορετικές λειτουργίες.Το πρώτο στοιχείο,το κτίριο της εκκλησίας,αποτελείται από δυο παραλληλεπίπεδα,το ένα μέσα στο άλλο.
Το δεύτερο στοιχείο,παραλληλεπίπεδο και αυτό αλλά χαμηλό,στεγάζει την Σανκρηστία,και διοικητικά εκκλησιαστικά τμήματα.Τα δύο κτίρια ενώνονται με ένα τρίτο σώμα,μικρότερων διαστάσεων.

Μεγάλοι επιβλητικοί όγκοι απο τσιμέντο και λευκό μάρμαρο, με λίγα και αποφασιστικά ανοίγματα που επιτρέπουν στο φώς να εισβάλλει στο χώρο και να του δώσει ταυτότητα.Πρωτότυπα φωτιστικά στη θέση του κλασικού πολυελαίου αιωρούνται σαν εκκρεμή.Χώροι άδειοι με μοναστηριακή λιτότητα,φαινομενικά αφιλόξενοι και ψυχροί.

Ακόμα ένα δείγμα σύγχρονης- και ίσως αμφιλεγόμενης-αρχιτεκτονικής σε χώρους λατρείας με την υπογραφή δίασημου αρχιτέκτονα.

πηγή www.professionearchitetto.it

Βραβείο Pritzker 2OO9

Φέτος το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker απονεμήθηκε στον ελβετό Peter Zumthor.
Tα τελευταία δέκα χρόνια με το Pritzker έχουν τιμηθεί τρανταχτά ονόματα της αρχιτεκτονικής όπως ο Renzo Piano, ο Rem Koolhaas, οι Herzog & de Meuron, n Zaha Hadid, ο Richard Rogers και ο Jean Nouvel.

O 65χρovoς Peter Zumthor είναι το ακριβώς αντίθετο του αρχιτέκτονα-σταρ. Τα τελευταία 30 χρόνια ζεί αποτραβηγμένος σ' ένα απομονωμένο χωριό των ελβετικών Άλπεων.Η λίστα των έργων του είναι μάλλον περιορισμένη αν τη συγκρίνουμε με τις δεκάδες αναθέσεις και τα πρώτα βραβεία μεγάλων διαγωνισμών που κοσμούν τους αντίστοιχους καταλόγους των διάσημων συναδέλφων του.

Απόφοιτος του Arts and Crafts School της Βασιλείας, εργάστηκε αρχικά σαν επιπλοποιός.Η σημασία στη λεπτομέρεια όπως και n βαρύτητα της χειροτεχνίας διατρέχουν ολόκληρο το έργο του. «Δουλεύω λίγο όπως κι ένας γλύπτης», εξομολογείται στους New York Times.
www.nytimes.com/slideshow

Η κριτική επιτροπή των Pritzker εξήρε ιδιαίτερα τη χρήση των υλικών από τον Ελβετό αρχιτέκτονα. «Στα επιδέξια χέρια του Zumthor, όπως εκείνα των αριστοτεχνών μαστόρων, υλικά από το ξύλο κέδρου μέχρι το αμμοβολημένο γυαλί, χρησιμοποιούνται κατά τέτοιον τρόπο που αναδεικνύεται n μοναδική τους ποιότητα, όλα στην υπηρεσία μιας αρχιτεκτονικής του μόνιμου».

Έχει σημασία ότι το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό βραβείο πηγαίνει φέτος στον Peter Zumthor. Στη μέση μιας άσχημης οικονομικής περιόδου, τα Pritzker έρχονται να επιβραβεύσουν τη λιτότητα, την ταπεινοφροσύνη, τη δύναμη των ιδεών και τη μικρή κλίμακα. Ο Zumthor γίνεται άθελα του ο καθρέφτης μιας νέας εποχής που μοιάζει να ανατέλλει, στον αντίποδα της αρχιτεκτονικής αλαζονείας και της καταδυνάστευσης από την εικόνα.

πηγή www.greekarchitects.gr
<δείτε το αφιέρωμα στο έργο του>

Περίπατος με το Google Maps

Μια νέα δυνατότητα προστέθηκε στο Google Maps.
Μπαίνοντας στην σελίδα http://maps.google.com/ και πηγαίνοντας σε μία από τις παρακάτω πόλεις Paris, Rome ή Melbounre , NY επιλέγουμε το κίτρινο ανθρωπάκι που έχει πάνω αριστερά στην οθόνη και έχοντας κρατημένο το κουμπί το αφήνουμε πάνω σε έναν κίτρινο ή μπλε δρόμο. Αφου καθαρίσει η φωτογραφία μπορείτε να πατήσετε πάνω στην πυξίδα (Ν) και να δείτε 360 μοίρες γύρω σας! Με τα βελάκια της πυξίδας μπορείτε να δείτε και πάνω κάτω. Τα λευκά βελάκια που εμφανίζονται στο δρόμο είναι διαδρομές που πατώντας πάνω τους μπορείτε να ακολουθήσετε!


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Monday 13 April 2009

Καλό Πάσχα

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008.

Τα Βραβεία αφορούν πραγματοποιημένο έργο στην Ελλάδα, είναι τρία, απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και αφορούν τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά την κατοικία, η δεύτερη τα έργα με εντολοδόχο φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η τρίτη όλα τα άλλα έργα που δεν εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Για το 2008, την τρίτη διοργάνωση των Βραβείων Αρχιτεκτονικής, η διεθνής επιτροπή απένειμε τα εξής βραβεία:
ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κατοικία στο Ψυχικό
Παντελής Νικολακόπουλος
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανάπλαση νέας παραλίας: πράσινα δωμάτια στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Πρόδρομος Νικηφορίδης - Μπερνάρ Κουόμο, Atelier R. Castro, S. Denissof
ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
The Breeder Gallery
Γραφείο 405 - Άρις Ζαμπίκος
Συνεργάτης: Πουλχερία Τζόβα

Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Καλογεράς Μαριάννα Μηλιώνη

Απονομή βραβείων και εγκαίνια έκθεσης : Τρίτη 14 Απριλίου 2009
Διάρκεια έκθεσης : 15 Απριλίου - 7 Ιουνίου 2009
Μουσείο Μπενάκη ,Κτίριο οδού Πειραιώς
Ωράριο λειτουργίας:Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-18:00
Σάββατο 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά

πηγή www.benaki.gr

Sunday 12 April 2009

"ARCHITECTURES": Ντοκιμαντέρ

Η σειρά ντοκιμαντέρ “Architectures-αρχιτεκτονικά θαύματα",είναι αφιερωμένη στα θαυμαστά επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Έργα από τα τέλη του 19ου αιώνα, που υπήρξαν προάγγελοι του μοντέρνου ρυθμού, μέχρι τα πιο πρόσφατα των σημερινών κορυφαίων αρχιτεκτόνων.
Aποτελείται από 43 ημίωρα ντοκιμαντέρ. Κάθε επεισόδιο εξετάζει τη δομή του κτιρίου, την τεχνική του αρχιτέκτονα, καθώς και τις πολιτιστικές και ιστορικές του επιρροές, αποκαλύπτοντας, έτσι, το ρόλο του έργου στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.
Προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19.00 από το κανάλι σινε + της ΕΡΤ Ψηφιακής.

Κυκλοφορεί και κασετίνα με τη σειρά,που αποτελείται απο 5 dvds με τις εξής ενότητες περιεχομένων:
ARCHITECTURES 1

Le Bauhaus de Dessau / Walter Gropius

L’école de Siza / Alvaro Siza

Le Familistère de Guise /Jean-Baptiste-André Godin

Nemausus 1 /Jean Nouvel

Le Centre Georges Pompidou / Renzo Piano

La Caisse d’épargne de Vienne / Otto Wagner

ARCHITECTURES 2

Le Bâtiment Johnson / Frank Lloyd Wright

La Galleria Umberto 1er / œuvre collective

Satolas-TGV /Santiago Calatrava

Les thermes de pierre / Peter Zumthor

L’école des Beaux Arts de Paris / Jacques Félix Duban


ARCHITECTURES 3

Le Musée Juif de Berlin / Daniel Libeskind

L’Opéra Garnier / Charles Garnier

Le Couvent de La Tourette / Le Corbusier

La Casa Milà / Antonio Gaudi

L’Auditorium Building de Chicago / Louis Henry Sullivan

Le Centre Municipal de Säynätsalo / Alvar Aalto

ARCHITECTURES 4

La Saline d’Arc et Senans / Claude Nicolas Ledoux

La Maison de Verre / Pierre Chareau

Le Musée Guggenheim de Bilbao / Franck O’ Gehry

La Maison de Jean Prouvé / Jean Prouvé

La Médiathèque de Sendaï / Toyo Ito

L’Abbatiale Sainte Foy de Conques

ARCHITECTURES 5

L'Alhambra de Grenade

La maison Sugimoto à Tokyo

Le Palais des réceptions et des congrès de Rome / Adalberto Libera

Les gymnases Olympiques de Yoyogi / Kenzo Tange

La villa Barbaro / Andrea Palladio

Le Phaeno / Zaha Hadid

Friday 10 April 2009

Αλέξανδρος Βασμουλάκης:o Έλληνας Banksy

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης,ζωγράφος,απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών,είναι ένας απο τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες street artists.

Τα έργα του ομορφαίνουν κτίρια της πρωτεύουσας χαρίζοντάς τους πνοή και καλλιτεχνική υπόσταση.
Οι φιγούρες του χαρακτηριστικές.Πότε με θλιμμένα και ποτέ με χαρούμενα προσωπα,με σώματα σαν σπασμένα κρύσταλλα,απόκοσμες ίσως, μοιάζουν να θέλουν κάτι να πούν.

Ο καλλιτέχνης εκτός από τα τεράστια γκράφιτι και τη ζωγραφική ασχολείται με την ψηφιακή εικονογράφηση και τα installations.Έχει κάνει διαφημιστικά για εταιρείες και αρκετές βιτρίνες.
Έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα με τίτλο "Hey Ho! Here we go, ever so high".
Ζεί και εργάζεται μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καλλιτέχνη θα βρείτε εδώ www.mixtape.gr

On line portfolio του εδώ http://www.zap51.com/pheyo/

Tuesday 7 April 2009

World Architecture Festival 2009

Ο ετήσιος διαγωνισμός για το καλύτερο κτίριο παγκοσμίως ξεκινάει..

Το «World Architecture Festival 2009» εστιάζει στην αρχιτεκτονική της νέας παγκόσμιας οικονομίας.


Το μεγαλύτερο παγκοσμίως αρχιτεκτονικό γεγονός, το World Architecture Festival, θα πραγματοποιηθεί στην Βαρκελώνη για δεύτερη συνεχόμενη, με νέες ευκαιρίες για την βιομηχανία να εκθέσει τη δουλειά της σαν μέρος του μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού προγράμματος βραβείων.


Ο Διευθυντής Προγράμματος Paul Finch επιβεβαιώνει ότι λόγω της επιτυχημένης εναρκτήριας χρονιάς, το World Architecture Festival (WAF) θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην Βαρκελώνη στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Βαρκελώνης (CCIB) από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου του 2009.
(Οι διαδικτυακές συμμετοχές για τα WAF Awards είναι ανοιχτές μέχρι τις 26 Ιουνίου 2009.)




Συνέχεια του άρθρου... στο greekarchitects.gr

Επίσημο site : http://www.worldarchitecturefestival.com/

Friday 3 April 2009

Φωτογραφικό Είδωλο-Το περιοδικό

Το Φωτογραφικό Είδωλο είναι ένα φωτογραφικό περιοδικό,που δεν στοχεύει ν'αποτελέσει ένα κλασικό περιοδικό,αλλά αντιθέτως να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ περιοδικού και βιβλίου.
Τα τεύχη είναι θεματικά και προσεγγίζουν μ'αυτόν τον τρόπο τη λογική του βιβλίου,ενώ η ποικιλία των συντακτών που αναλύουν το θέμα,η μορφή,καθώς και η περιοδικότητα της έκδοσης διατηρούν την έννοια του περιοδικού.Το θέμα προσδίδει στο περιοδικό τον διαχρονικό χαρακτήρα ενός βιβλίου.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τονΔεκέμβριο του 1996 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 26 εκδόσεις,που αναλύουν αντίστοιχα 26 θέματα,αναπτύσσοντας έτσι μια μικρή φωτογραφική εγκυκλοπαίδεια.
Το Φωτογραφικό Είδωλο αποτελεί εξέλιξη του περιοδικού "Γυάλινο Μάτι"(τοπικό fanzine της Θεσσαλονίκης), που είχε πραγματοποιήσει 20 τεύχη κατά το διάστημα Νοέμβριος 1993-Ιούνιος 1996.

Στόχος του περιοδικού είναι η ανάπτυξη και προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας,με την λειτουργική προσφορά γνώσεων και ενημέρωσης.
Τα θέματα διαμορφώνονται μέσα από ιδέες της συντακτικής ομάδας,από συζητήσεις με το αναγνωστικό κοινό και από το υλικό που καταφθάνει στο περιοδικό(portfolios,κείμενα).

Το Φωτογραφικό Είδωλο κυκλοφορεί σε περίπτερα,βιβλιοπωλεία και φωτογραφικά καταστήματα,ενώ στα γραφεία του περιοδικού θα βρείτε όλα τα προηγούμενα τεύχη.Υπάρχει επίσης δυνατότητα on line παραγγελίας.

Περισσότερα εδώ photoeidolo.gr

Thursday 2 April 2009

World Triennial of Architecture '09

Η 12η WORLD TRIENNIAL OF ARCHITECTURE, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας από τις 17 έως τις 20 Μαίου 2009.

Ένα διεθνές φόρουμ με επαγγελματικές συμμετοχές αρχιτεκτόνων και θεωρητικών από όλον τον κόσμο, σκιαγραφεί μία γενική εικόνα των τάσεων και των επιτευγμάτων της διεθνούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την “Αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα», θα εξοικειωθούν με την ανταλλαγή απόψεων με κάποιους από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και θα λάβουν μέρος σε διάφορους τομείς της Triennial.

Στα πλαίσια της Triennial θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
-Αuthor's conferences από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αρχιτέκτονες με προσκεκλημένους ομιλητές τους:
Tadao Ando, Paul Andreu, Andrey Bokov, Mario Botta, Santiago Calatrava, Jean Marie Charpentier, Massimiliano Fuksas, Vittorio Gregotti, Teodoro Gonzalez de Leon, Nicholas Grimshaw, Thomas Herzog, Steven Holl, Toyo Ito, Helmut Jahn, Francoise-Helene Jourda, John Kay, Kiyonore Kikutake, Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Ricardo Legoretta, Wu Liangyong, Thom Mayne, Manfredi Nicoletti, Jean Nouvel, Frank O.Gehry, Kas Oosterhuis, Cesar Pelli, Fabio Penteado, Renzo Piano, Agustin Hernandez Navarro, Richard Rogers, Moshe Safdie, Alvaro Siza, Kenneth Yeang.

-Φόρουμ με τίτλο "Η αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα", με προσκεκλημένους ομιλητές τους: Ahmet Vefik Alp (Turkey), Justus Dahinden(Switzerland), Richard England (Malta), Kenneth Frampton (USA), Jorge Glusberg (Argentina), Jan Hoogstad (The Netherlands), Alexander Kudrjavtzev (Russia), Loise Noelle Mereles (Mexico), Juhani Pallasmaa (Finland), Mario Pisani (Italy), Lilo Popov (Bulgaria), Dennis Sharp (UK), Brian Spencer (USA).

-Έκθεση- διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Projects και Υλοποιημένων Έργων.

-Έκθεση διαγωνισμός Βιβλίου και Περιοδικού Αρχιτεκτονικής.

-Έκθεση διαγωνισμός φοιτητικών διπλωματικών εργασιών.

-Έκθεση και παρουσίαση πρόσφατων έργων σημαντικών αρχιτεκτονικών γραφείων ανά τον κόσμο.

-Έκθεση με τίτλο "Leading Masters of the World Contemporary Architecture-IAA Members"

-Διεθνής έκθεση-διαγωνισμός με τίτλο "Sofia City '21" με projects των Sir Norman Foster,Zaha Hadid,Massimiliano Fuksas,Dominique Perrault,G3(G.Stoilov),ADAIS(G.Bakalov).

-EXPO ηγετικών αρχιτεκτονικών γραφείων με υλοποιημένο έργο στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του κτιρίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.iaa-ngo.org

πηγή greek architects

Wednesday 1 April 2009

"Ζωντανή ζωγραφική",Κώστας Τσόκλης

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει μεγάλη έκθεση του εικαστικού Κώστα Τσόκλη,με τίτλο "Ζωντανή ζωγραφική".

Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται όλα μαζί τα έργα της "Ζωντανής ζωγραφικής" του Κώστα Τσόκλη, που δημιουργήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. Μια έκθεση ιστορική που δεν είχε οργανωθεί ως τώρα, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί.

Τελικά, ο χώρος βρέθηκε και είναι, όπως ο καλλιτέχνης τον ονειρεύτηκε: "ατελείωτος,δυνατός,γεμάτος μνήμες".Το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο(κατά το παρελθόν στέγαζαν το εργοστάσιο της Sanitas).

Οι εγκαταστάσεις αυτές, κτισμένες στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούν εξαίρετο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα, ένα μέρος του χώρου, περίπου 3.000 τ.μ., διαμορφωμένο κατάλληλα από τον καλλιτέχνη, θα στεγάσει τους 100 περίπου πίνακες μεγάλων και άλλοτε τεραστίων διαστάσεων.

Μεγάλο μέρος των έργων της έκθεσης ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι πίνακες είναι συγκεντρωμένοι σε 11 ενότητες κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζεται σε ιδιαίτερο χώρο.

"Living Painting-Zωντανή ζωγραφική":Έτσι ονομάστηκε, το 1986, από τη διεθνή κριτική αυτός ο τρόπος εικαστικής έκφρασης, τότε που ο Τσόκλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσίασε το "Καμακωμένο ψάρι" και τα "Ζωντανά πορτρέτα". Επάνω στους ζωγραφισμένους πίνακες, προβάλλονταν βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων του, που με τις ανεπαίσθητες σχεδόν κινήσεις τους, έδιναν στο έργο την αίσθηση μιας πραγματικής ζωής.

Πρόταση πρωτότυπη και πρωτοποριακή για την εποχή. Από τότε, χιλιάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησαν ανάλογα, αλλά ποτέ τα ίδια μέσα για να εκφραστούν.

«Η ζωντανή ζωγραφική του Κώστα Τσόκλη 1985-2009"
Σχολείον(Πειραιώς 52,Πειραιάς τηλ. 210 8894.800)
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2009
Ωράριο λειτουργίας:Καθημερινά: 17.00 μ 22.00, Σάββατο: 10.00 μ 22.00,
Κυριακή: 10.00 μ 20.00

πηγή e.go.gr