Friday 24 April 2009

Βραβείο Pritzker 2OO9

Φέτος το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker απονεμήθηκε στον ελβετό Peter Zumthor.
Tα τελευταία δέκα χρόνια με το Pritzker έχουν τιμηθεί τρανταχτά ονόματα της αρχιτεκτονικής όπως ο Renzo Piano, ο Rem Koolhaas, οι Herzog & de Meuron, n Zaha Hadid, ο Richard Rogers και ο Jean Nouvel.

O 65χρovoς Peter Zumthor είναι το ακριβώς αντίθετο του αρχιτέκτονα-σταρ. Τα τελευταία 30 χρόνια ζεί αποτραβηγμένος σ' ένα απομονωμένο χωριό των ελβετικών Άλπεων.Η λίστα των έργων του είναι μάλλον περιορισμένη αν τη συγκρίνουμε με τις δεκάδες αναθέσεις και τα πρώτα βραβεία μεγάλων διαγωνισμών που κοσμούν τους αντίστοιχους καταλόγους των διάσημων συναδέλφων του.

Απόφοιτος του Arts and Crafts School της Βασιλείας, εργάστηκε αρχικά σαν επιπλοποιός.Η σημασία στη λεπτομέρεια όπως και n βαρύτητα της χειροτεχνίας διατρέχουν ολόκληρο το έργο του. «Δουλεύω λίγο όπως κι ένας γλύπτης», εξομολογείται στους New York Times.
www.nytimes.com/slideshow

Η κριτική επιτροπή των Pritzker εξήρε ιδιαίτερα τη χρήση των υλικών από τον Ελβετό αρχιτέκτονα. «Στα επιδέξια χέρια του Zumthor, όπως εκείνα των αριστοτεχνών μαστόρων, υλικά από το ξύλο κέδρου μέχρι το αμμοβολημένο γυαλί, χρησιμοποιούνται κατά τέτοιον τρόπο που αναδεικνύεται n μοναδική τους ποιότητα, όλα στην υπηρεσία μιας αρχιτεκτονικής του μόνιμου».

Έχει σημασία ότι το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό βραβείο πηγαίνει φέτος στον Peter Zumthor. Στη μέση μιας άσχημης οικονομικής περιόδου, τα Pritzker έρχονται να επιβραβεύσουν τη λιτότητα, την ταπεινοφροσύνη, τη δύναμη των ιδεών και τη μικρή κλίμακα. Ο Zumthor γίνεται άθελα του ο καθρέφτης μιας νέας εποχής που μοιάζει να ανατέλλει, στον αντίποδα της αρχιτεκτονικής αλαζονείας και της καταδυνάστευσης από την εικόνα.

πηγή www.greekarchitects.gr
<δείτε το αφιέρωμα στο έργο του>

No comments: