Saturday 16 May 2009

Βιοκλιματικά σπίτια από πηλό

Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Κάσελ της Γερμανίας,δρ Γκέρνοτ Μίνκε έχει ειδικευτεί στην έρευνα του πηλού ως υλικού δόμησης κατοικιών και έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό διώροφων κατοικιών στη Γερμανία με χρήση εμπλουτισμένου πηλού.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο πραγματοποίησε διημερίδα στα Χανιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.Ανέλαβε την επίβλεψη και το συντονισμό πειραματικής ανέγερσης κτίσματος από πηλό,16 τετραγωνικών,στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων .Την κατασκευή έχει αναλάβει η ομάδα «ΠηλΟίκο», στην οποία μετέχουν πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί περιβάλλοντος, γεωλόγοι,ένας χτίστης και φοιτητές.

Για κάθε τοίχο του σπιτιού εφαρμόζεται διαφορετική μέθοδος χτισίματος,με φυσικά υλικά και πρώτη ύλη το χώμα.«Το σπίτι είναι ένα σύγχρονο βιοκλιματικό οίκημα με μοναδικά υλικά όσα μας προσφέρει απλόχερα η φύση. Στόχος μας είναι αυτό το σπίτι να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες κατασκευές, κόντρα στην επικρατούσα αποκλειστική χρήση του τσιμέντου», λέει η κ. Φραντζεσκάκη μέλος της ομάδας «ΠηλΟίκο».«Συνολικά εργαζόμαστε δεκαέξι άνθρωποι, αλλά καθημερινά έχουμε αρκετούς φιλοξενουμένους. Επιλέξαμε να εφαρμόσουμε πολλές μεθόδους, έτσι ώστε να τις συγκρίνουμε μεταξύ τους και να δούμε πώς θα λειτουργήσει κάθε μία στο κλίμα της περιοχής».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών, στην ξύλινη οροφή του σπιτιού θα μπει χώμα και θα φυτευθούν διάφορα λουλούδια, ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός κήπος. «Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το χώμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό», λέει ο καθηγητής Μίνκε. «Έχει πολλές πέτρες και πρέπει να το κοσκινίζουμε- και αυτό βεβαίως αυξάνει τη δουλειά. Ωστόσο όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά».

Το μικρό οικόπεδο στις Καλύβες,όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα,έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Ανά ομάδες, άλλοι αναλαμβάνουν το κοσκίνισμα του χώματος, άλλοι το ανακατεύουν με άχυρο και νερό και άλλοι κάνουν το χτίσιμο. «Επιλέξαμε τον πηλό», λέει η πολιτικός μηχανικός Ελένη Μπραουδάκη, «διότι είναι υλικό φυσικό, οικολογικό, μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις. Μπορεί πάντως εύκολα να αξιοποιηθεί μαζικά για πολλές και μεγάλες κατασκευές και στην Ελλάδα και να υποκαταστήσει έως έναν βαθμό το τσιμέντο. Σε άλλες χώρες είναι συνηθισμένο υλικό. Τα τελευταία χρόνια, στη Γερμανία για παράδειγμα, πάρα πολλά σπίτια κατασκευάζονται με πηλό. Άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο. Η παράδοση υπήρχε από παλιά και εδώ στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, απλώς εγκαταλείφθηκε όταν ήρθε το μπετόν, ένα υλικό ενεργοβόρο και επιβλαβές για το περιβάλλον».

«Το χτίσιμο του σπιτιού σημαίνει και την έναρξη μια σειράς πειραμάτων. Η ομάδα μαζί με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μαρκόπουλο και κ. Πατηνάκη θα μελετήσει πώς λειτουργούν οι τεχνικές, θα κάνουμε μετρήσεις για την υγρασία, τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, τη συμπεριφορά του ξύλινου σκελετού», λέει. «Παλιότερα η κατασκευή τούβλων από πηλό ήταν συνηθισμένη τεχνική. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονες τεχνικές, προσπαθούμε να επαναφέρουμε ένα υλικό το οποίο ξεχάσαμε εδώ και 50 χρόνια. Ένα υλικό συμβατό με τον άνθρωπο. Κάθε βράδυ όταν πλενόμαστε και ξεκουραζόμαστε κοιτάμε τα χέρια μας: έπειτα από μιας μέρας δουλειά δεν έχουν ούτε μια αμυχή. Αν χρησιμοποιούσαμε τσιμέντο, τα χέρια μας θα ήταν καμένα και με σημάδια. Συν τοις άλλοις η πράσινη οροφή περιορίζει κατά πολύ την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επομένως έχουμε μια κατασκευή πιο φιλική στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».


Επισκεφθείτε το site του Γερμανού καθηγητή www.gernotminke.de

πηγή www.tanea.gr

1 comment:

Unknown said...

a5m37t5g88 c8z46g3j34 y6v97c4p15 d4u43z9g48 w9q61j9v48 v8f32a5p08