Monday 27 September 2010

"Τάσεις φυγής"

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Kourd Gallery, η ομαδική έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών,με τίτλο "Τάσεις φυγής" και θέμα την απόδραση από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο στόχος της έκθεσης είναι διπλός.Aπό τη μια να αποτελέσει εμπειρία φυγής για τους θεατές και από την άλλη ο διάλογος μεταξύ των έργων,να θέσει έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τους συμβολικούς τρόπους απόδρασης από την κοινωνική πραγματικότητα.

Sunday 26 September 2010

"Section Stories"

Η γκαλερί 7 (Ζαλοκώστα 7, Αθήνα), φιλοξενεί από τις 5 έως και τις 30 Οκτωβρίου την πρώτη ατομική, θεματική έκθεση φωτογραφίας της αρχιτέκτονος Μαρίνας Μπιρδιμήρη, με τίτλο "Section Stories".

Saturday 25 September 2010

"I am not an artist"

Ένα project εν εξελίξει,το "I am not an artist" από το Elisava School of Design.

Ξεκίνησε με 56 κινούμενες εικόνες που δημιούργησαν φοιτητές και καθηγητές της σχολής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των John Kelly και Μatthew Cooper.

Friday 24 September 2010

Electrolux Design Lab 2010 - Αποτελέσματα

Ανακοινώθηκαν χθές τα αποτέλεσματα του ετήσιου διαγωνισμού βιομηχανικού σχεδιαμού που διοργανώνει η Εlectrolux.

Νικητής αναδείχθηκε ο Peter Alwin,με την πρότασή του "The Snail".Μια μικρο επαγωγική,φορητή θερμαντική συσκευή που επικολλάται απευθείας στα μαγειρικά σκεύη.Διαθέτει ενσωματωμένους ειδικούς αισθητήρες που αναγνωρίζουν τον τύπο κάθε φαγητού και ρυθμίζουν ανάλογα τον χρόνο και την θερμοκρασία μαγειρέματος.

Wednesday 22 September 2010

Nanotectonica

Η εγκατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από το Studio Jonas Coersmeier,Digital Design Department, στο πλαίσιο σεμιναρίου με τίτλο "Nanotectonica" που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Kassel.

Ενσωματώνει παραμετρικό μοντελισμό, ηλεκτρομικροσκοπική, μικρο και νανοδομές καθώς και την ψηφιακή παραγωγή στην αρχιτεκτονική σχεδιαστική διαδικασία.

Monday 20 September 2010

BGA Shanghai vs BMW kinetic

Στο περίπτερο της Κίνας στην φετινή World Expo της Σαγκάης παρουσιάστηκε η παρακάτω εγκατάσταση, με τίτλο "Ball Grid Array"(BGA),που δημιούργησαν οι Fishertechical (FTSI).
Ένας τρισδιάστατος κινούμενος κάνναβος από σφαίρες που "χορεύουν" στον αέρα, σε συνεχώς εναλλασόμενες διατάξεις και συνδυασμούς, δίνοντας μορφή σε αμέτρητες επιφάνειες και διαμπερείς όγκους για ένα θέαμα 3 διαστάσεων.



Η ίδια εγκατάσταση παρουσιάστηκε και στην εκδοχή με βίντεο προβολή.



Θυμηθήκαμε την εγκατάσταση των ART+COM,που παρουσιάστηκε δυο χρόνια πριν,στο νεο-ανακαινισμένο τότε, μουσείο της BMW στο Μόναχο.
Μεταλλικές αιωρούμενες σφαίρες μέσα από τις ρυθμικές τους κινήσεις συνθέτουν και αποσυνθέτουν τις φόρμες μερικών από τα θρυλικά μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μηχανοκίνητα,αέρινα γλυπτά που παίζουν με την ύλη,το χώρο και τις διαστάσεις.



Τέχνη ή απλά θέαμα?

Sunday 19 September 2010

Campana vs dArch studio




















Η πρώτη εικόνα προέρχεται απο το περίπτερο "Campanas pour eCosentino", που σχεδίασαν οι Βραζιλιάνοι αδερφοί Humberto και Fernando Campana και παρουσίαζε τη νέα σειρά προϊόντων Εco της εταιρίας Cosentino,στην φετινή Fiera del Mobile di Milano.Στρώσεις επιφανειών ανακυκλωμένου γρανίτη σε 2 αποχρώσεις,συνθέτουν οργανικούς όγκους γλυπτά.

Saturday 18 September 2010

"Self Portrait"- rAndom International

Το δεύτερο project που παρουσίασαν οι rAndom International στο Design Miami/Basel φέτος τον Ιούνιο ήταν το "Self Portrait" .

Ένας διαδραστικός πίνακας που σαν μια polaroid μεγάλης κλίμακας ή σαν ένας καθρέπτης, αποτυπώνει την εικόνα απέναντί του στιγμιαία αλλά την κρατάει για λίγο μόνο στην επιφάνειά του.Πριν καν ολοκληρωθεί το "ποτρέτο-φωτογραφία", έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και να σβήνει.

Η εγκατάσταση πραγματεύεται το εφήμερο και διερευνά την παραδοσιακή έννοια και το περιεχόμενο του πορτρέτου με τη διατήρηση της μνήμης μέσω των εικόνων.Το αυτοπορτέτο στη συγκεκριμένη περίπτωση μετατρέπεται σε μια αυτο-ανακλαστική εμπειρία που υπογραμμίζει το φευγαλέο της στιγμής.Η στιγμή αποτυπώνεται στην εικόνα και έπειτα εικόνα και στιγμή χάνονται μαζί.

Αποτελείται από μια λευκή κορνίζα από κόριαν (2,70 x 1,20m),η οποία πλαισιώνει μια επιφάνεια από λευκό φωτοαντιδραστικό καμβά-οθόνη και μια λευκή κάθετη ράβδο εκτύπωσης που τρέχει κατα μήκος του πίνακα αποτυπώνοντας τις εικόνες.Συμπεριλαμβάνονται επίσης ειδικό λογισμικό καθώς και φωτογραφική μηχανή.

Το "Self Portrait" έχει ήδη εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο, ενώ από το 2009 αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο.

"Swarm Light"- rAndom International

"Swarm Light" ονομάζεται η νέα, πειραματική εγκατάσταση φωτός από τους rAndom International.Μια εγκατάσταση που διαθέτει"συλλογική συνείδηση" και αντιδρά διακριτικά στα ηχητικά ερεθίσματα.

Παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια του Design Miami/Basel 2010 στην Ελβετία και τους χάρισε το βραβείο Designer of The Future.

Αποτελείται από 3 συστάδες μεταλλικών ράβδων, που κρέμονται από την οροφή, σχηματίζοντας 3 κύβους των
81 x 81 εκ.Οι ράβδοι αυτές κρύβουν στο εσωτερικό τους led's,αισθητήρες ήχου και ειδικά προσαρμοσμένο λογισμικό που τους επιτρέπουν να μεταβάλλουν την φωτεινότητά τους ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του ήχου στο περιβάλλον.

Φωτορυθμικά παιχνίδια τελευταίας γενιάς από το τρίο των rAndom International,που συνεχίζει να πειραματίζεται δημιουργικά με το φως και τη διαδραστικότητα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία εκπλήσοντάς μας ευχάριστα για ακόμα μια φορά.


Περισσότερα εδώ

Thursday 16 September 2010

Electrolux Design Lab 2010 - Φιναλίστ

Ο φετινός διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδιασμού, Electrolux Design Lab "The 2nd Space Age – Ideas for Compact Living",θέμα είχε την αναζήτηση δημιουργικών ,τεχνολογικών λύσεων για μια πιο συμπαγή και φιλική προς το περιβάλλον διαβίωση.

Το brief ζητούσε απο τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν οικιακές συσκευές για το σπίτι του μέλλοντος.H χρονολογική τοποθέτηση ήταν για το 2050,όπου το 74% του πληθυσμού της γης υπολογίζεται θα ζει σε αστικό περιβάλλον.



Τα 8 projects που επιλέχθησαν για την τελική φάση του διαγωνισμού είναι :
-"Elements Modular Kitchen", Matthew Gilbride.Σύστημα,που βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία και συνδυάζει μαγείρεμα,ψύξη,κλιματισμό και φωτισμό σε μια επίτοιχη συσκευή,που ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει με διαφορετικούς τρόπους στο χώρο του.
-"Clean Closet", Michael Edenius.Ultra slim ντουλάπα -πλυντήριο.Τα υφάσματα καθαρίζονται με τη βοήθεια μοριακής τεχνολογίας,χωρίς χρήση νερού ή απορρυπαντικού.
-"Bio Robot Refrigerator", Yuriy Dmitriev."Πράσινο" ψυγείο ,που καταλαμβάνει 90% λιγότερο χώρο απο τα κανονικά ψυγεία και χρησιμοποιεί ένα ειδικό gel για να ψύξει τα τρόφιμα.Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια,κάθετα ή και απο την οροφή!
-"The Snail",Peter Alwin.Κόμπακτ,φορητή συσκευή η οποία προσαρμόζεται απευθείας σε μαγειρικά σκεύη, θερμαίνοντάς τα μέσω μαγνητικής τεχνολογίας.Ειδικοί ενσωματωμένοι αισθητήρες αναγνωρίζουν τον τύπο του φαγητού και ρυθμίζουν αυτόματα χρόνο και θερμοκρασία μαγειρέματος.
-" Dismount Washer", Lichen Guo.Συσκευή που συνδυάζει κάδο για άπλυτα και πλυντήριο,εξοικονομώντας χώρο.Μια κάψουλα που δρα σαν κάδος,τοποθετημένη σε έναν επίτοιχο εκτοξευτή ατμού φρεσκάρει και ανανεώνει τα ρούχα.
-"The Kitchen Hideaway', Daniel Dobrogorsky.Κράνος εικονικής πραγματικότητας..
-¨External Refrigerator", Nicolas Hubert.Ψυγείο εξωτερικού χώρου.Κατα τη διάρκεια της ημέρας,τα ηλιακά πάνελς που διαθέτει αποθηκεύουν ενέργεια.Κατά τις βραδινές ώρες ή τους χειμερινούς μήνες η εξωτερική θερμοκρασία εξυπηρετεί τη λειτουργία της ψύξης.
-
"Eco Cleaner",του Ahi Andy Mohsen.Φορητό πλυντήριο πιάτων, που χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα.

Οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο 100%design του Λονδίνου,στις 23 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η ανακόινωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση.Η Electrolux προχώρησε στην κατασκευή τους και θα εκθέσει τις συσκευές του μέλλοντος σε πραγματική κλίμακα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στο www.electrolux.com/designlab.

Wednesday 15 September 2010

London Design Festival 2010

Το London Design Festival, μια από τις πιο σημαντικότερες ετήσιες εκδηλώσεις design ανα τον κόσμο διοργανώνεται και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, από 18 έως 26 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Μια γιορτή του design σε μια από τις πιο ενεργές δημιουργικά μητροπόλεις του κόσμου.Μια πλατφόρμα που συνδέει όλους τους κλάδους του design σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το εννέα ημερών πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από περισσότερες από 200 εκδηλώσεις και εκθέσεις σε 150 διαφορετικά σημεία της πόλης (η πλειοψηφία των οποίων είναι δωρεάν).Διοργανώνονται από περίπου 160 οργανισμούς-εταίρους από όλο τον κόσμο,που καλύπτουν όλο το φάσμα του design.Κομβικό σημείο του Φεστιβάλ είναι για δεύτερη χρονιά,το Victoria and Albert Museum, το οποίο αποτελεί μια καλή αφετηρία για να εξερευνήσει κανείς τις εκδηλώσεις.

Κάθε χρόνο τα projects του London Design Festival προσφέρουν την ευκαιρία σε μερικούς από τους καλύτερους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες του κόσμου να πειραματιστούν με νέα υλικά, τεχνικές, έννοιες και χώρους και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε ένα ευρύ κοινό.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η δέκατη έκτη συνεχής έκδοση του 100% Design (έκθεση αφιερωμένη στο interior design 23-26/09) ,η Decorex (26-29/09) που προβάλλει κάθε χρόνο -εδώ και 30χρόνια-, νέους,πρωτοπόρους δημιουργούς από το χώρο της διακόσμησης Tent London (23-26/09) με τα καλύτερα του σύγχρονου και vintage design,της αρχιτεκτονικής και τρου ψηφιακού κόσμου.

Πέρυσι στα πλαίσια του Φεστιβάλ είχε στηθεί στην Trafalgar Square από τον ισπανό καλλιτέχνη
Jaime Hayón,η εγκατάσταση με τίτλο "The Tournament".Μια υπερμεγέθης κεραμική σκακίερα με δίμετρα πιόνια,εμπνευσμένα από την ιστορία,την αρχιτεκτονική και την παράδοση του Λονδίνου.Μια δήλωση design και τέχνης και παράλληλα μια αισθητική φόρμα ψυχαγωγίας για το κοινό.

Φέτος στην Trafalquare Square,θα φιλοξενηθεί μια εξίσου εντυπωσιακή εγκατάσταση.'Ενα τεράστιο μηχανικό-ρομποτικό χταπόδι.Οι Γερμανοί designers της Audi, Clemens Weisshaar και Reed Kram δημιούργησαν το Outrace.Οκτώ ογκώδεις ρομποτικοί βραχίονες που θα διαθέτουν ειδικά μελετημένο λογισμικό θα εγκατασταθούν στην πλατεία.Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα χάρη στο συγκεκριμένο software να ελέγχει προσωρινά την εγκατάσταση και να γράφει φωτεινά κείμενα με τα συγχρονισμένα μηχανικά πλοκάμια. Οι φωτεινοί πίνακες που θα προκύπουν θα καταγράφονται με τη βοήθεια εξειδικευμένου high-definition τηλεοπτικού εξοπλισμού και θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Περισσότερα εδώ

"Building Sustainable Communities"

To Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Δανίας , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Υπερβόρειες Διαθλάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής»,διοργανώνουν την έκθεση:«Building Sustainable Communities: Πέντε οράματα για βιώσιμες κοινότητες» από 16/09 - 17/10, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση δεν παρουσιάζει απλώς τη διεθνή παρουσία των Δανών αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αλλά αποτελεί μια πρόσκληση για την αύξηση της συνειδητοποίησης και της κοινωνικής ευθύνης στην αρχιτεκτονική και ευρύτερα στα τεχνικά έργα.
Επιδίωξη του Δανέζικου Κέντρου Αρχιτεκτονικής με την έκθεση αυτή είναι η συνεργασία φορέων και πολιτών για την παγκόσμια βιωσιμότητα και για μια καλύτερη κοινωνία.

Η έκθεση υιοθετεί πέντε κατηγορίες βιώσιμων κοινοτήτων για να εντάξει το έργο 29 δανέζικων σχεδιαστικών εταιριών και συνολικά περισσότερων από 140 αρχιτεκτονικών προτάσεων με μεγάλη ποικιλία λύσεων.Με τη διεθνή τους ενασχόληση και εμπειρία οι εταιρίες αυτές βελτιώνουν αποτελεσματικά την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην κοινωνική αλλαγή. Ως μέλη της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, της διεθνούς συλλογικής πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, δεσμεύονται να σέβονται τα 10 διεθνώς αναγνωρισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις καμπάνιες κατά της διαφθοράς και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Οι εταιρίες αυτές όχι μόνο βελτιώνουν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων, αλλά εμμένουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Συμμετέχουν οι :
3XN / aart / Arkitema / BIG / C.F. Møller Architects / COBE / COWI / Dissing og
Weitling / Effekt / Force4 / Friis og Moltke / Gehl Architects / Henning Larsen
Architects / Holgaard Architects / Jeppe Aagaard Andersen / Juul | Frost /
Kasper Danielsen Architects / Mette Lange Architects / Mutopia / Møller og
Grønborg / Rambøll / schmidt hammer lassen / SITE A/S / SLA / Svendborg
Architects / Transform / Vilhelm Lauritzen Architects / Wohlert Architects /
Aarhus Architects

«Building Sustainable Communities: Πέντε οράματα για βιώσιμες κοινότητες»
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Διάρκεια έκθεσης : 16/09 - 17/10
Ωράριο λειτουργίας : Τε/Πε/Κυ: 10.00- 18.00, Πα/Σα: 10.00- 22.00

πηγή heliarch

Tuesday 14 September 2010

KΛΙΛ

Η KAIA είναι μια αυστριακή εταιρία χειροποίητων design φωτιστικών με έδρα τη Βιέννη, που εντυπωσιάζει με την απλότητα και την ποιότητα των προϊόντων της.

Μινιμαλιστικός σχεδιασμός, γυμνές, καθαρές φόρμες που εντυπώνονται και χαρακτηρίζουν.
Μοντερνισμός στο απώγειό του.

Ιδρυτής της εταιρίας και σχεδιαστής των φωτιστικών είναι ο αυστριακός Peter Straka.

Περισσότερα εδώ

Monday 13 September 2010

Domino domus

Μια διόροφη κατοικία στο Kurakuen, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Shunichiro Ninomiya και Tomoko Morodome του NRM-Architects Οffice.

Φως και σκιές σε ένα παιχνίδι με τις επιφάνειες, τους όγκους και τα υλικά που διέπεται από βασικές αρχές της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράγει μια αρχιτεκτονική που δεν φλυαρεί και επικοινωνεί με άμεσο τρόπο.

Χαρακτηριστική η διάτρητη μεταλλική σκάλα που οδηγεί απο την πισίνα στην ταράτσα του κτιρίου και αφήνει φωτεινά αποτυπώματα στον τοίχο που την στηρίζει.

Περισσότερα εδώ

πηγή dezeen

Sunday 12 September 2010

"Εικόνες μιας Διαδρομής"

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες μιας Διαδρομής»,στον πολυχώρο Taf, The Art Foundation στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οκτώ γνωστοί Έλληνες φωτογράφοι αλλά και εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στις αποστολές,παρουσιάζουν μέσα από το φακό τους στιγμές δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και την καθημερινότητα των χωρών, όπου οι εθελοντές της οργάνωσης δραστηριοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Ιστορικά καρέ από την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την πρώην Γιουργκοσλαβία και στιγμιότυπα από την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, τη Ζάμπια, το Νίγηρα, την Ινδία, το Πακιστάν, την Υεμένη αλλά και την Ελλάδα συνθέτουν ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό μέσα από εικόνες της 20χρονης αυτής διαδρομής.Βιντεοπροβολές, αρχειακό υλικό και δημοσιεύματα συμπληρώνουν τoυς σταθμούς του φωτογραφικού οδοιπορικού.

Συμμετέχουν οι: Χριστίνα Βάζου, Αθηνά Καζολέα, Γιάννης Κολεσίδης, Στεφανία Μιζάρα, Γιώργος Μουτάφης, Νίκος Οικονομόπουλος, Νίκος Πηλός, Μαριλένα Σταφυλίδου..

Την έκθεση φωτογραφίας πλαισιώνουν δύο μουσικές βραδιές με τους Gagjo Dilo Gypsy Swing Live (13/9, 21.30) και Just Brass Quintet (19/9, 21.30).

"Εικόνες μιας Διαδρομής"
The Art Foundation (Νορμανού 5 ,Μοναστηράκι )
Εγκαίνια : 13 Σεπτεμβρίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης : 13/09 - 19/09
Ωράριο λειτουργίας : Καθημερινά 13.00- 24.00

(H φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση είναι της Αθηνάς Καζολέα από την Παλαιστίνη)

πηγή i-reporter

Saturday 11 September 2010

Table=Chest



Ακόμα ένα βίντεο παρουσίασης από τους Uniform,αυτή τη φορά για το έπιπλο Table=Chest της Τomoko Azumi.

Το "έξυπνο" αυτό έπιπλο,σχεδιάστηκε απο τη γιαπωνέζα σχεδιάστρια στο 2ο έτος σπουδών της στην σχολή σχεδιασμού επίπλων και παρουσιάστηκε το 1995 στην τελετή αποφοίτησης της.
Ένα ξύλινο κομοδίνο με δύο συρτάρια και ένα ράφι μεταξύ τους που με μια απλή κίνηση μετατρέπεται σε χαμηλό τραπέζι,αλλάζοντας διάσταση και χρήση.
Λιτός σχεδιασμός που βασίζεται στις αρχές της γιαπωνέζικης φιλοσοφίας.
Η έμπνευση ξεκίνησε από την μεταμόρφωση του χώρου της τραπεζαρίας στα γιαπωνέζικα σπίτια σε χώρου ύπνου κατα τις βραδινές ώρες και συνεχίστηκε με πειραματισμούς πάνω στην πολυμορφικότητα και την διπλή χρήση επίπλων.

Περισσότερα για την σχεδιάστρια εδώ

Hermitage Plaza



Ένα σύντομο βίντεο από τους Uniform που παρουσιάζει τους δίδυμους πύργους Hermitage Plaza,στην περιοχή La Defense,λίγο έξω από το Παρίσι.

Οι ουρανοξύστες σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και πρόκειται να ολοκληρωθούν σε περίπου 6 χρόνια.
Υπολογίζεται οτι θα είναι τα ψηλότερα κτίρια πολλαπλών χρήσεων στη δυτική Ευρώπη, με ύψος 323 μέτρα και 93 ορόφους.

Friday 10 September 2010

"Unframed"

"Unframed" ονομάζεται το νέο project του Γάλλου καλλιτέχνη JR,στην πόλη Vevey της Γαλλίας.

Έργα διάσημων φωτογράφων όπως οι Robert Capa, Man Ray, Gilles Caron, Helen Levitt, Mario Giacomelli, Lucia Moholy, John Phillips, Sebastião Salgado κ.α , μέρος της συλλογής του Musée de l'Elysée,αποτελούν την πρώτη ύλη για τις νέες δημόσιες εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη.

O JR χρησιμοποιεί αναπαραγωγές των έργων αυτών σε μεγάλες διαστάσεις και τις αφισοκολλά σε προσόψεις κτιρίων ανα την πόλη.Η πόλη μεταμορφώνεται έτσι μέσα από την ιδιαίτερη εικαστική προσέγγιση του JR σε ένα υπαίθριο μουσειακό χώρο ανοικτό σε όλους,κοινωνόντας έτσι την τέχνη με έναν πιο άμεσο και σίγουρα ξεχωριστό τρόπο.
Κάποιες από τις εικόνες διατηρούν τις αναφορές τους,άλλες μετερμηνεύονται μέσα από την ματιά του καλλιτέχνη,αλλά όλες έχουν κάτι να πούν στον περαστικό ο οποίος με μια αίσθηση déjà vu έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα έργα των φωτογράφων μέσα από την εκφραστική δύναμη του έργου του JR.

Διάρκεια : έως 26 Σεπτεμβρίου 2010
Μια πρωτοβουλία του Musée de l'Elysée και του Festival Images.

Ο JR είναι ένας νέος καλλιτέχνης που ασχολείται με τη φωτογραφία και τις δημόσιες,θεματικές φωτογραφικές εγκαταστάσεις.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 5 δημόσια projects ανα τον κόσμο,σειρά εκθέσεων και έχει κυκλοφορήσει βιβλία αφιερώματα στο έργο του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για την εγκατάσταση "Women are heroes" που έκανε πέρυσι στο Παρίσι.



Περισσότερα για το έργο του εδώ

"Η ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της"

Εξήντα αφίσες που διηγούνται την ιστορία της Unesco, την αποστολή και τους βασικούς σταθμούς του έργου της, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην έκθεση "Η ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της".

Πρόκειται για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε από την Unesco το 2005 στο Παρίσι,στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων του Οργανισμού.

Οι αφίσες αναφέρονται σε θέματα όπως η σημασία του αλφαβητισμού,της ισότητας των δύο φύλλων, της αξίας της ανάγνωσης και του βιβλίου,των διακρίσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κυρίως του παιδιού – της ειρήνης και της δικαιοσύνης, της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του σεβασμού του περιβάλλοντος, της διατήρησης και διάσωσης των μητρικών γλωσσών κλπ.

Την έκθεση οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και ο Πολιτισμικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον Όμιλο Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης.

"Η ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της"
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Aίθουσα «Φώτης Κόντογλου» (Ακαδημίας 50)
Διάρκεια έκθεσης : 7 - 18 Σεπτεμβρίου 2010
Ωρες λειτουργίας : Καθημερινά 10.00 – 20.00 ,
Κυριακή 10.00 – 14.00

1o Μεσογειακό Εργαστήρι Design

Το Μεσογειακό Εργαστήρι Design είναι ένα νέο διεθνές πολιτιστικό γεγονός που θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί της Τήνου.

Διοργανώνεται από επαγγελματίες του χώρου των γραφικών τεχνών, της εικονογράφησης και του design.
Βασίζεται σε σειρά διαλέξεων οι οποίες ακολουθούνται από εργαστήρια και ανοιχτό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.Κάθε ομιλητής θα παρουσιάζει ένα θέμα μέσα από μια εισήγηση,αμέσως μετά θα ακολουθεί ένα hands-on εργαστήρι και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μια ελεύθερη συζήτηση.
Παράλληλα θα παρουσιάζονται εκθέσεις, και θα οργανώνονται επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος του νησιού καθώς και μουσικά γεγονότα.

Θέμα των φετινών εκδηλώσεων θα είναι το «Μηχανή έναντι χειρός» (Machine versus Hand).
Οι συμμετέχοντες θα αποπειραθούν να εξερευνήσουν τον βαθμό στον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εξαρτημένος από την μηχανή κα το μηχανικό στοιχείο (είτε πρόκειται για τον υπολογιστή, είτε για το ηλεκτρικό τρυπάνι, είτε για το αυτοκίνητο, είτε για το κινητό τηλέφωνο). Πώς άραγε, ορίζει το μηχανικό στοιχείο την ευτυχία μας, τι μας αφαιρεί από αυτήν κι εν τέλει τι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε και να καταφέρουμε με τα χέρια μας..;

Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η διεθνής έκθεση "Φωνές Ελευθερίας" (Voices in Freedom) που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την διεθνή Μπιενάλε αφίσας του Μεξικό.Απαρτίζεται από 115 αφίσες σχεδιασμένες απο ισάριθμους κορυφαίους γραφίστες απ’ όλον τον κόσμο με αφορμή τα 200 χρόνια από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας του Μεξικού.

1o Μεσογειακό Εργαστήρι Design-«Μηχανή έναντι χειρός»
Διάρκεια : 17-19 Σεπτεμβρίου 2010
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού,Τήνος

Περισσότερα εδώ

Thursday 9 September 2010

Green Design Festival 2010

Το Green Design Festival πραγματοποιείται και φέτος,για τρίτη συνεχή χρονιά,στην Αθήνα από 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου.

Με τίτλο "Βλέπω Πράσινο",στόχο έχει μέσα από την επικοινωνιακή δύναμη των εφαρμοσμένων τεχνών και τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν,να μετατρέψει την πόλη για ένα μήνα σε ένα φυτώριο ιδεών και προτάσεων και να τονώσει ή να καλλιεργήσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών.

Κέντρο των δράσεων του φετινού Green Design Festival θα είναι και πάλι η Πλατεία Συντάγματος.
Εκεί θα στηθεί ένα ιδιότυπο οικολογικό μουσείο,το EcoMuseum.Μια ανακυκλώσιμη κατασκευή στην οποία θα φιλοξενούνται εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα,αρχιτεκτονικά εκθέματα θα βρίσκονται σε 7 ακόμη κεντρικά σημεία της πόλης.

Περισσότερα σύντομα εδώ

Wednesday 8 September 2010

Δέκα εικόνες για την Ιθάκη 2010 - Έκθεση

Η έκθεση-αφιέρωμα στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας "Δέκα εικόνες για την Ιθάκη" επιστρέφει στην Αθήνα από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2010.

Στα πλαίσια της έκθεσης εκτός από τις αφίσες που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό με θέμα "Ταμπέλες-Labels",θα παρουσιαστεί και η ομαδική έκθεση αφίσας "Κοίτα, μην κρίνεις".
Δέκα καταξιωμένοι designers από χώρες όπως η Βραζιλία, το Ιράν, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ελλάδα σχολιάζουν μέσα από μια αφίσα τη δική τους πραγματικότητα και το πως αυτή επηρεάζεται από τις διακρίσεις και την κατηγοριοποίηση.

Δέκα εικόνες για την Ιθάκη-Έκθεση
22-26 Σεπτεμβρίου 2010
Ε.Δ.Ω., (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός)
Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη - Κυριακή , 17:00 - 22:00

Περισσότερα εδώ

Tuesday 7 September 2010

AutoCAD 2011 και Apple

Η Autodesk επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν το AutoCAD 2011 να επιστρέφει στην πλατφόρμα των Mac (έπειτα από 16 χρόνια)… αλλά και στο App store!

Η νέα έκδοση θα διαθέτει ανανεωμένο περιβάλλον με δυνατότητες πλοήγησης των αρχείων μέσω του Cover Flow και υποστήριξη των Multitouch gestures για το Magic Mouse αλλά και το Trackpad της Apple.

Επιπλέον, η Autodesk ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας mobile εφαρμογής για τις συσκευές με iOS, η οποία θα διατίθεται δωρεάν μέσω του App store και θα επιτρέπει στους χρήστες του AutoCAD να βλέπουν τα αρχεία που έχουν δημιουργήσει με την desktop έκδοση, να πραγματοποιούν μικρού μεγέθους αλλαγές και στη συνέχεια να διαμοιράζονται τα αρχεία τους!

Το AutoCAD 2011 for Mac θα είναι διαθέσιμο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ενώ οι προ-παραγγελίες άρχισαν από 1 Σεπτεμβρίου.

πηγή: iphonehellas.gr

Sunday 5 September 2010

Διαγωνισμός για το περίπτερο του ΕΟΤ στη Βαρκελώνη

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) προκηρύσσει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του έργου «Σχεδιασμός, κατασκευή, διακόσμηση, εξοπλισμός, αποξήλωση και απομάκρυνση από τον εκθεσιακό χώρο – μετά το πέρας της έκθεσης – του περιπτέρου του ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση τουρισμού Ε.Ι.Β.Τ.Μ. Βαρκελώνης – Ισπανία, 30/11 – 2/12/2010»

Προθεσμία υποβολής προσφορών: Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου,ώρα 13:00


Περισσότερα εδώ



Saturday 4 September 2010

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας,Ελληνική συμμετοχή

Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες.

Μια κιβωτός παλιών σπόρων, σπόρων που χάθηκαν “εκχωρώντας” τη θέση τους στις σύγχρονες "μεταλλάξεις" είναι το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Η ελληνική συμμετοχή αντλεί το σκεπτικό της, από την οικονομική κρίση, την κρίση της αγροτικής παραγωγής και τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποθέματος, προτείνοντας τη δημιουργία μιας πολυμεσικής εγκατάστασης (κατασκευή Κιβωτού, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), η οποία αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού. Η κρίση του αγροτικού χώρου σχετίζεται με τη δυνατότητα και την ποιότητα της διατροφής αλλά και με τη γενικότερη κρίση που απειλεί τη μητρόπολη κάνοντας τους ανθρώπους να στρέφουν τα βλέμματα στην ύπαιθρο, στο διαθέσιμο ελεύθερο έδαφος, ως δυναμικό απόθεμα και υπόσχεση για εργασία, ποιότητα ζωής αλλά και εναλλακτική συγκρότηση της παραγωγής.

Η ευθύνη της αρχιτεκτονικής -σύμφωνα με την ιδέα των δημιουργών της “Κιβωτού”- υπερβαίνει κατά συνέπεια τα όρια του κτηριακού κελύφους. Ορίζεται εκ νέου ως σχεδιασμός και πρακτική διαχείρισης των εδαφών. Το έδαφος είναι καλλιέργεια: καλλιέργεια σπόρων και φυτών αλλά και καλλιέργεια πολιτισμού (culture), συσχετίσεων, επικοινωνίας, ανταλλαγών. Η “Κιβωτός” που δημιούργησε η ελληνική ομάδα είναι μια ξύλινη, επισκέψιμη κατασκευή διαστάσεων 12 μ. μήκος, 2,70 μ. μέγιστο πλάτος. και 3,30 μ. ύψος. Στο εσωτερικό της θα φιλοξενηθεί έκθεση φυτογενετικού υλικού (σπόροι, καρποί κ.ά.) σε ειδικές θήκες (γιάλινα βάζα, κουβάδες, πιάτα κ.λπ.).

Το φυτογενετικό υλικό έχει συλλεχθεί έπειτα από έρευνα και επισκέψεις σε αγροτοπαραγωγικές μονάδες, τράπεζες σπόρων κ.ά. Η συλλογή θα τοποθετηθεί στην Κιβωτό σε θεματικές ενότητες σπόρων και φυτών: Διατροφικά (σιτηρά, όσπρια) Θεραπευτικά Καλλωπιστικά, Αφροδισιακά, Ευφορικά, Θανάσιμα. Η σύλληψη, ο σχεδιασμός, η παραγωγή της Κιβωτού αλλά και της έκθεσης ανήκουν στους αρχιτέκτονες Ζήση Κοτιώνη και Φοίβη Γιαννίση. Συνεργάτες τους, στα βιντεο ο σκηνοθέτης Γιάννης Ισιδώρου, στον σχεδιασμό αγροτικών τοπίων ο αρχιτέκτων Κώστας Μανωλίδης, στη συλλογή των σπόρων ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας, στον πληροφοριακό σχεδιασμό ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης και η Μαρία Παπαδημητρίου ως σύμβουλος.

Διάρκεια από 29 Αυγούστου έως 21 Νοεμβρίου 2010.

Σύνδεσμοι: http://www.labiennale.org/en/architecture/index.html

http://www.greekark.com/index_gr.html

πηγή

6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

Η 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στόχος των εκδηλώσεων της Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραγωγής νέων αρχιτεκτόνων, έως και 45 ετών, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

Στη Μπιενάλε παρουσιάζονται υλοποιημένα έργα, καθώς και μη υλοποιημένες προτάσεις, που αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών. Στο χώρο της έκθεσης οργανώνεται ακόμα σειρά ανοιχτών συζητήσεων, με προσκεκλημένους εισηγητές, με στόχο την κριτική αποτίμηση του συνόλου των συμμετοχών.

Η επιλογή των προτάσεων που εκτίθενται, έγινε από τους αρχιτέκτονες Νίκο Καλογήρου, Λόη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Ηλία Κωνσταντόπουλο.

Διάρκεια
17/09/2010 - 17/10/2010

Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση