Monday 31 May 2010

Greek green greet by droog

Το workshop Dionisis Sotovikis,και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα για τις περιβαλλοντικές επιστήμες,σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής,διοργανώνουν την έκθεση "Greek green greet by droog".
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει από 4 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2010.

Η έκθεση greek green greet by droog -η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση της Droog στον κόσμο από το 2007- παρουσιάζει την εταιρία Droog, διερευνώντας και συζητώντας έννοιες όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, επαναδημιουργία, διαύγεια σκέψης, μνήμη και νοσταλγία, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αστικού διαμερίσματος.

Στόχος της έκθεσης είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα, όσον αφορά στο διεθνές σύγχρονο design με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

H Droog δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ το 1993 από την ιστορικό και κριτικό τέχνης Renny Ramakers και τον Gijs Bakker και ανέπτυξε μια μοναδική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων και projects που συνάπτουν μια ιδιαίτερη σχέση με το άτομο–χρήστη-περιβάλλον. Διερευνώντας έννοιες όπως επιβράδυνση, μνήμη, νοσταλγία, επαναχρησιμοποίηση, χειροποίητες μεθόδους παραγωγής και φυσικό περιβάλλον, προκαλούν την δημιουργία εμπειριών και διαδραστικής συμμετοχής, με προϊόντα και projects που είναι απλά στην κατανόησή τους, έχουν μία καθαρότητα και διαύγεια στη νοητική τους σύλληψη και υπόσταση, αφηγούνται ιστορίες, με απώτερο σκοπό να εκτιμηθούν και να μην απορρίπτονται χωρίς περίσσια σκέψη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Ιουνίου,παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος,επιστημονική ημερίδα με θέμα "design, architecture and sustainability", στο Μουσείο Μπενάκη(κτίριο οδού Πειραιώς).Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές από το χώρο της αρχιτεκτονικής και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, στην ημερίδα θα συμμετάσχει και η συνιδρύτρια της Droog, Renny Ramakers.Η ημερίδα θα έχει δυο ενότητες "Sustainability in Architecture and the Built Environment" και "Enviromental Design in Architecture".

Έκθεση "greek green greet by droog"
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς)
Εγκαίνια : 3/06 ,στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης : 4/06-25/07/2010
Ωράριο λειτουργίας : Τετ-Πεμ-Κυρ: 10.00- 18.00,
Παρ-Σαβ: 10.00- 22.00

Ημερίδα "design, architecture & sustainability"
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς)
Σάββατο 5/06, ώρα έναρξης 10:30
(η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά)

Περισσότερα εδώ

Sunday 30 May 2010

Archifoto-"Architecture is sustainable!"

O οργανισμός για την προώθηση της φωτογραφίας La Chambre,με έδρα το Στρασβούργο και η Journées de l’architecture ανακοινώνουν τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής φωτογραφίας Archifoto-με θέμα "Η αρχιτεκτονική είναι βιώσιμη!".

Καλούνται να συμμετάσχουν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι,με έργα τους που αποτυπώνουν την αρχιτεκτονική και το αστικό τοπίο.

O διαγωνισμός Archifoto σκοπεύει να δημιουργήσει μια συλλογή εικόνων που θα απεικονίζουν τον πλούτο και την πολυπλοκότητα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής,έτσι όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί που τη βιώνουν.

Ο νικητής θα βραβευτεί με το ποσό των €2000.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 31 Ιουλίου 2010,ώρα 17:00

Περισσότερα εδώ

Saturday 29 May 2010

"..Wear sunscreen"

"Genetic Space"

Το αρχιτεκτονικό εργαστήρι Apomechanes σας προσκαλεί στην διάλεξη "Genetic Space" του διάσημου αρχιτέκτονα Karl Chu,που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής,σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Ο Karl Chu πρωτοπόρος της γενετικής αρχιτεκτονικής,με σημαντικό ακαδηµαϊκό έργο,παραδίδει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη σύγχρονη έννοια της γενετικής αρχιτεκτονικής ως επέκταση της φιλοσοφικής έννοιας της "γένεσις" που μεταφράζεται στην αρχιτεκτονική μέσω του αλγοριθμικού σχεδιασμού.
Μελετά τις εκτεταμμένες επιπτώσεις της σύγκλισης της πληροφορικής με την βιογενετική στη ροή της ιστορίας του ανθρώπου και της φύσης.

Πώς μπορούν οι αρχιτέκτονες να προσαρμόσουν τις πρακτικές του επαγγέλματος προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και της βιογενετικής επανάστασης?

Περισσότερα εδώ

"Genetic Space"-Κarl Chu
Τετάρτη 2 Ιουνίου
Ώρα έναρξης : 19:30
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Είσοδος ελεύθερη

Saturday 22 May 2010

Aplomb Lamp vs Concrete Tube

Σας παρουσιάζουμε δυο φωτιστικά οροφής κατασκευασμένα από σκυρόδεμα.

Το πρώτο ονομάζεται Aplomb Lamp,είναι σχεδιασμένο από τους Paolo Lucidi και Luca Pevere(www.lucidipevere.com) για την ιταλική εταιρία φωτιστικών Foscarini και παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση Abitare στο Μιλάνο.

Το δεύτερο,ονόματι Concrete Tube είχε παρουσιαστεί πέρυσι και μάλιστα είχε κερδίσει red dot design award.Eίναι σχεδιασμένο από τον Wall-y για την Βελγική εταιρία αρχιτεκτονικού φωτισμού Wever & Ducré.

Ένα υλικό ,μέρος της γλώσσας της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που έχουμε συνδέσει με μεγάλες επιφάνειες ,αλλάζει κλίμακα και χρησιμοποιείται πλέον με τη βοήθεια νέων,καινοτόμων τεχνολογιών για την κατασκευή χρηστικών-διακοσμητικών αντικειμένων.

Βραβεία RIBA 2010

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου τους νικητές των βραβείων RIBA για το 2010.

Τα βραβευμένα κτίρια ,102 στο σύνολο (93 από την Βρετανία και 9 από την υπόλοιπη Ευρώπη),
καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα κτιριακών τύπων.
Από τουαλέτες για οδηγούς λεωφορείων στο Λονδίνο ως το Νeus Μuseum στο Βερολίνο,από ένα σπίτι μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον υποσταθμό ενέργειας για τους Ολυμπιακούς του 2012.
Χώροι τέχνης όπως γκαλερί,μουσεία,θέατρα,αμφιθέατρα κέρδισαν αρκετά βραβεία.Το ίδιο συνέβει και με τα εκπαιδευτικά κτίρια(σχολεία,πανεπιστήμια).
Άλλο χαρακτηριστικό των φετινών βραβείων RIBA ήταν οι δημόσιοι χώροι.Περίπτερα,μνημεία,γέφυρες κέρδισαν καθένα και από ένα βραβείο.

Μεταξύ των αρχιτεκτόνων που διακρίθηκαν υπάρχουν κάποιοι πολλαπλοί νικητές.Το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων (4),συγκέντρωσε το γραφείο Rick Mather Architects.Πολλοί από τους εξέχοντες αρχιτέκτονες του Ηνωμένου Βασιλείου βραβεύτηκαν φέτος για το έργο τους εκτός συνόρων.Συγκεκριμένα οι Zaha Hadid, David Chipperfield, Rogers Stirk Harbour + Partners και ο Tony Fretton κέρδισαν όλοι βραβεία για έργα τους στην Ευρώπη.Πολλά ήταν επίσης και τα νέα γραφεία που διακρίθηκαν κερδίζοντας τα πρώτα τους βραβεία.Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται ο Carmody Groarke που μάλιστα κέρδισε 2 βραβεία.

Ο πρόεδρος του RIBA κ.Ruth Reed δήλωσε σχετικά με τα φετινά βραβεία :
"Tα βραβεία RIBA αντανακλούν όχι μόνο την κατάσταση της αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασιλειο αλλά και αυτήν της οικονομίας της.Εν μέσω της βαθύτερης ύφεσης στην 45χρονη ιστορία των RIBA,τα φετινά βραβεία αποδεικνύουν οτι παρά τις δυσκολίες εξακολουθούν να κατασκευάζονται σπουδαία κτίρια τόσο εντός της χώρας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.."

Τη λίστα με τα κτίρια που διακρίθηκαν μπορείτε να δείτε εδώ.

Sunday 16 May 2010

AIA NY-Νικητές διαγωνισμού design

Το παράρτημα του AIA (American Institute of Architects) στη Νέα Υόρκη,διοργανώνει κάθε δυο χρόνια διαγωνισμό design για τα νέα και πολλά υποσχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης.

Φέτος ήταν η 3η κατά σειρά διοργάνωση του θεσμού New Practices New York και τα αποτελέσματα του ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 12 Μαΐου.

Κριτήρια για την επιτροπή αποτελούν οι καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν τόσο στα project τους όσο και στα ίδια τα γραφεία τους σαν λειτουργία,οργάνωση και απόδοση.

Διακρίθηκαν συνολικά 7 γραφεία.Την πρώτη θέση έλαβε το γραφείο Easton+Combs.
Ακολούθησαν οι Archipelagos,οι Leong Leong,οι Manifold Studio, οι SOFTlab , οι SO-IL και οι Tacklebox.

Saturday 15 May 2010

Η Πόλη του Ara Güler

Έκθεση του διάσημου Τούρκου φωτογράφου Ara Güler,γνωστού και ως "το μάτι της Πόλης" παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 25 Ιουλίου.Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Ελλάδα έργο του Güler.

Η έκθεση με τίτλο "Η Πόλη του Ara Güler", αποτελείται από 90 φωτογραφίες, στις οποίες ο Güler παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη όπως ο ίδιος την έζησε,στρέφοντας το φακό του στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της, με σκηνικό τα επιβλητικά της μνημεία και τις ταπεινές γειτονιές της.

Ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος φωτογράφος , με σημαντικό έργο στο χώρο του φωτορεπορτάζ ,το οποίο υπηρέτησε από το 1950 συνεργαζόμενος με σπουδαία ειδησεογραφικά έντυπα, έχει φωτογραφήσει από άκρη σε άκρη την Τουρκία και έχει καλύψει γεγονότα σε πολλές γωνιές του κόσμου. Εν τούτοις το πιο γνωστό κομμάτι της δουλειάς του παραμένει πάντα η Κωνσταντινούπολη.

Μέσα από τις φωτογραφίες του σκιαγράφησε το πορτραίτο της γενέθλιας πόλης του και τη ζωή των κατοίκων της στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κλείνοντας με τρόπο μαγικό στη μηχανή του την ψυχή της. Οι μελαγχολικές ασπρόμαυρες εικόνες του δεν παραπέμπουν στο μεγαλείο της πρωτεύουσας των παλαιών αυτοκρατοριών, αλλά στην πόλη που ο ίδιος βίωσε και αγάπησε. Το διαχρονικό συνυπάρχει με το εφήμερο, η μελαγχολία με την ενέργεια και το δυναμισμό, το παρελθόν σε επάλληλες διαστρωματώσεις με το παρόν.

Την έκθεση συνοδεύει το βιβλίο "Αρά Γκιουλέρ, Στην Πόλη" (εκδόσεις Ολκός).

Μουσείο Μπενάκη
Κτίριο οδού Πειραιώς

Διάρκεια έκθεσης : έως 26/07/2010
Ωράριο λειτουργίας:

Τετ- Πέμ- Κυρ 10:00 - 18:00
Παρ-Σάβ 10:00 - 22:00

πηγή elculture

Διάλεξη απο τους Lundgaard & Tranberg

Την Τετάρτη 19 Μαΐου πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη,κτίριο οδού Πειραιώς, διάλεξη από το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Lundgaard & Tranberg.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με τίτλο "Υπερβόρειες Διαθλάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής"και θέμα την αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας.

Οι Lundgaard & Tranberg ιδρύθηκαν το 1984 και δραστηριοποιούνται στα πεδία της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, του περιβαλλοντικού σχεδιασμού καθώς και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς αλλά και η υλοποίηση ενός μεγάλου φάσματος έργων τους έχουν καταστήσει ένα από τα γνωστότερα και πιο αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας τους.
Έχουν λάβει μέρος σε σειρά ερευνητικών και πιλοτικών μελετών με αντικείμενο τη βελτίωση των οικοδομικών προϊόντων και διαδικασιών και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Έχουν βραβευθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ για τρία συναπτά έτη(2006-2008) απέσπασαν το RIBA European Award.Πρόσφατα βραβεύθηκαν για τη νέα πτέρυγα του West Zeeland Art Museum.

Περισσότερα για τους Lundgaard & Tranberg εδώ

Μουσείο Μπενάκη
Κτίριο Οδού Πειραιώς
Ώρα έναρξης : 19:30
Είσοδος ελεύθερη
www.benaki.gr

Thursday 13 May 2010

Centre Pompidou-Metz

Εγκαινιάστηκε χθές το νεό μουσείο Centre Pompidou-Metz στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Το νέο Centre Pompidou-Metz στοχεύει στην πολιτιστική αποκέντρωση αλλά και στο να φιλοξενήσει και να προβάλλει όλων των μορφών την καλλιτεχνική έκφραση.

Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Shigeru Ban και Jean de Gastines, που κέρδισαν στο σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2003.Όπως ο προδρομός του,το μουσείο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι,έτσι και το Metz προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις και κριτικές.
"Ανεβαίνοντας από την μπροστινή πλατεία και τους κήπους που συνδέουν το κέντρο της πόλης με το σιδηροδρομικό σταθμό Metz για το Centre Pompidou-Metz ,οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα κτίριο λουσμένο από φως και φωτεινές αποχρώσεις,χαριτωμένο αλλά και δυναμικό που τους καλέι να βρούν καταφύγιο κάτω από την προστατευτική του στέγη.Φανταζόμασταν μια αρχιτεκτονική που να μιλάει για διαφάνεια και ευημερία,μια συνάντηση πολιτισμών,σε άμεση σχέση με το περιβάλλον.." δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Πρόκειται για μια εξαγωνική,κρυσταλλική δομή με τρείς κυρίως εκθεσιακούς χώρους που διαπερνούν το κτίριο.Μια κεντρική σπέιρα που φτάνει τα 77μέτρα,παραπέμπει στο έτος ίδρυσης του πρώτου Centre Pompidou(1977).


Εξεταζόμενη στο σύνολό της η αρχιτεκτονική θυμίζει μια απέραντη σκηνή που περιβάλλεται από μια πλατεία και έναν κήπο.
Η οροφή, που αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό του κέντρου,σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και αποτελείται απο εξαγωνικές ξύλινες μονάδες που στη σύνθεσή τους αναπαριστούν τη φόρμα του κλασικού κινέζικου καπέλου από ζαχαροκάλαμο.Η κατασκευή καλύπτεται από αδιάβροχη μεμβράνη,κατασκευασμένη από γυαλί και τεφλόν.
Τρείς εκθεσιακές αίθουσες από μέταλλο,σε σχήμα παραλληλεπίπεδων σωλήνων,μήκους 85μέτρων, διασχίζουν το κτιρίο σε διαφορετικά επίπεδα,ενώ διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα προσανατολισμένα στα αξιοθέατα της περιοχής.
Στο εσωτερικό του κτιρίου η γενική ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη με μια ανοιχτόχρωμη ξύλινη οροφή και τόιχους σε λευκό χρώμα.Το δάπεδο είναι από γυαλισμένο σκυρόδεμα σε γκρί-μαργαριταρί απόχρωση.

Η οροφή,η σχέση εσωτερικού με εξωτερικό χώρο και οι 3 εκθεσιακές αίθουσες αποτελούν σημεία αναφοράς για το αρχιτεκτονικό προφίλ του κέντρου.Στα παραπάνω προστίθενται οι αξιοσημείωτες διαστάσεις του κεντρικού χώρου-φόρουμ και η ποικιλία των εκθεσιακών χώρων,με ανοικτούς χώρους και άλλους πιο περιορισμένους που ενθαρρύνουν την ιδιωτικότητα και εκπλήσσουν τον επισκέπτη.

Τα εγκαίνια του κέντρου θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Μαΐου.Περιλαμβάνουν συναυλίες,εκθέσεις και εκδηλώσεις και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παρουσιάζεται επίσης η πρώτη έκθεση με τίτλο "Masterpieces?" που πραγματεύεται το αριστούργημα σαν έννοια, μέσα από μια εξαιρετική συλλογή 800 έργων τέχνης από την συλλογή του Centre Georges Pompidou και του Musée National d’Art Moderne.

Περισσότερα εδώ.

Monday 10 May 2010

"No money,just honey"

Εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί a.antonopoulou.art στην Αθήνα,η ομαδική έκθεση street art/urban art με τίτλο "No money,just honey".

Μέσα σε αυτήν την έντονη αναθεώρηση, κυρίως των οικονομικών αξιών, επτά καλλιτέχνες κλήθηκαν να σχολιάσουν την επικαιρότητα μέσω της τέχνης τους.

Χιούμορ, ειρωνεία, σαρκασμός και αισιοδοξία μαζί. Με το ταλέντο τους, οι καλλιτέχνες δημιουργούν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο θέμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι : Σωκράτης Αργείτης,Αλέξανδρος Βασμουλάκης, iNO, Jamer, Δημήτρης Ταξής, Παύλος Τσάκωνας και Βαγγέλης Χούρσογλου, παρουσιάζοντας τα έργα τους, πάνω σε καμβά.

Διάρκεια έκθεσης:10/05-26/06 και 01/09-24/09/2010
Ωράριο λειτουργίας:Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00
Σάββατο 12:00-16:00
Γκαλερί a.antonopoulou.art
(Αριστοφάνους 20 , 4ος όροφος ,Ψυρρή, Αθήνα)

Saturday 8 May 2010

Apomechanes 2010

Πραγματοποιείται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα,για δεύτερη συνεχή χρονιά, το εργαστήρι αρχιτεκτονικής σύνθεσης Apomechanes.

Πρόκειται για μια συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων και designers,φοιτητών και επαγγελματιών,με στόχο τη διερεύνηση σε βάθος των σύγχρονων μορφών μεθοδολογίας της αλγοριθμικής σύνθεσης και των τεχνολογιών αυτοματοποιημένης παραγωγής μέσα από την πρακτική εφαρμογή και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου.

Η μηχανοποιημένη φύση του σεμιναρίου,τόσο σε μαθηματικό/διαγραμματικό επίπεδο,όσο και στην υλοποίηση
των έργων,ενέπνευσε το όνομα apomechanes.

Το ελληνικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής apomechanes λειτουργεί σε παράλληλο επίπεδο με άλλα εργαστήρια
αρχιτεκτονικής που διοργανώνονται διεθνώς,τοποθετώντας την Αθήνα στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού διαλόγου για τα νέα μέσα σχεδιασμού και παραγωγής.Παράλληλα,στοχεύει στην παγίωση του ως ένα ετήσιο γεγονός αρχιτεκτονικής έρευνας,ορίζοντας την δική του ταυτότητα στον διεθνή αρχιτεκτονικό διάλογο.

Το εργαστήριο apomechanes λειτούργησε το καλοκαίρι του 2009 υπό την μορφή αρχιτεκτονικού στούντιο.Η σύνθεση των συμμετεχόντων του εργαστηρίου ήταν τόσο πολυεθνική όσο και πολυμορφική, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, γραφιστών, σχεδιαστών μόδας και νέων καλλιτεχνών.

Για το καλοκαίρι του 2010, το apomechanes προσδοκά ξανά σε μια γόνιμη συνεύρεση με δημιουργικoύς,ευρηματικούς και ταλαντούχους αρχιτέκτονες και designers με ερευνητική διάθεση για πειραματισμό στην παραγωγή αρχιτεκτονικών μορφών. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τις αρχιτεκτονικές τους εγκαταστάσεις μέσω του προγραμματισμού των κατάλληλων αλγορίθμων.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του apomechanes 2010 θα πραγματοποιηθεί, την 1 Ιουνίου 2010,διάλεξη του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Karl Chu στον πολυχώρο «Πολύτροπον» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Παράλληλα, από τις 25 Μαΐου θα εκτίθενται στο αίθριο του Ιδρύματος δείγματα της δουλειάς που παράχθηκε στα πλαίσια του περσινού εργαστηρίου apomechanes 2009.Το πέρας του εργαστηρίου θα ακολουθήσει ένα εβδομαδιαίο συμπόσιο εν πλω στο οποίο προσκεκλημένοι θα είναι τόσο οι συμμετέχοντες του apomechanes 2010 όσο και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος του εργαστηρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες του apomechanes 2010 στον πολυχώρο «Πολύτροπον» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.Η έκθεση αυτή θα επισφραγιστεί με την κυκλοφορία μιας έντυπης έκδοσης-παρουσίασης των δημιουργίων των εργαστηρίων apomechanes πλαισιωμένα απο άρθρα και έργα προσκεκλημένων αρχιτεκτόνων.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών : 31 Μαΐου
Διάρκεια 19/07-6/08/2010
Δευτέρα 19 Ιουλίου-Δευτέρα 26 Ιουλίου /Σεμινάριο Αλγοριθμικού Σχεδιασμού
Τετάρτη 28 Ιουλίου-Παρασκευή 6 Αυγούστου/Εργαστήριο Αλγοριθμικού Σχεδιασμού
Δευτέρα 19 Ιουλίου-Παρασκευή 6 Αυγούστου /Στούντιο Αλγοριθμικού Σχεδιασμού
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
www.apomechanes.com

ΕΒΓΕ 2010-αποτελέσματα*

Τα αποτελέσματα (πρώτα βραβεία και επαίνοι) των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης για το 2010, δημοσιεύτηκαν στις διαδικτυακές σελίδες του αρχείου των ΕΒΓΕ.
Περισσότερα εδώ.

Για λεπτομερέστερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων, μπορείτε να προμηθευτείτε τον κατάλογο των ΕΒΓΕ από εδώ.

Thursday 6 May 2010

Διάλεξη του Dominique Perrault

Ο Dominique Perrault, καταξιωμένος εκπρόσωπος της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής,την Παρασκευή 14 Μαΐου,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα δώσει μία διάλεξη στην οποία θα μιλήσει για το έργο του.

Το έργο του είναι εξαιρετικά ετερόκλητο και περιλαμβάνει πολλές νέες κατασκευές και ανακαινίσεις.Τα αρχιτεκτονικά προγράμματα των έργων του ποικίλουν. Μεγάλα κτίρια, όπως πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, αλλά και μικρότερα έργα, όπως αστικές παρεμβολές σε εγκαταλελειμμένες περιοχές και ιδιωτικές κατοικίες σε φημισμένες γειτονιές.

Ο Dominique Perrault δίνει πολλές διαλέξεις και συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές και σεμινάρια. Διδάσκει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και διατηρεί τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία.Έχει λάβει πολλά βραβεία, κυρίως το μεγάλο Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας το 1993 και το βραβείο Mies van der Rohe για τη δουλειά του στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας το 1997.
Τον Ιούνιο του 2003 κέρδισε τον διαγωνισμό για το Νέο Κτίριο του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ενώ φέτος κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο Dobrée στην πόλη Ναντ της Γαλλίας.

«Στην αρχιτεκτονική δοκιμάζω, δοκιμάζω και δοκιμάζω ξανά και ξανά. Αυτό θα πει πειραματισμός!», λέει ο Perrault. «Όταν δοκιμάζουμε, μπορεί να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Μαθαίνουμε από αυτό, και από αυτό το μάθημα μπορεί να προκύψει ένα καινούργιο έργο. Πίσω από την πολύπλοκη μελέτη και την ανάπτυξη της ιδέας, που ορίζουν τον αρχιτέκτονα ως δημιουργό, βρίσκεται ο ίδιος ο «χρόνος» που είναι αναμφίβολα το αντικείμενο όλης της προσοχής του αρχιτέκτονα, η μόνη του μέριμνα, η μόνιμη ανησυχία του. Πράγματι, η πρόκληση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι η ιδέα του «χρόνου» που έχει διαμορφώσει την ουσία της αρχιτεκτονικής κουλτούρας, η ιδέα που μετατρέπει κάθε κτίριο σε ένα μνημείο, μια ανάμνηση, μια αλήθεια. Είναι αληθινό έργο, όπως το επιστημονικό έργο, όπως στη βιολογία ή στα μαθηματικά ή στην αστρονομία».

Για την εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ο Dominique Perrault δηλώνει: «Σήμερα με κάποια νέα υλικά, όπως π.χ. τις μεταλλικές ίνες, κάνουμε ριζικές αλλαγές, αναπτύσσουμε την αρχιτεκτονική σε σχέση με ένα τοπίο. Επειδή η τελική μου ιδέα δεν είναι πλέον ότι θέλω να κατασκευάσω ένα κτίριο. Στην πραγματικότητα, θέλω να κατασκευάσω ένα τοπίο. Η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να έχει αναφορές, ούτε μοντέρνες ούτε μεταμοντέρνες, πρέπει να αποποιείται την ιστορία».

«Κατά τη γνώμη μου, ο όρος “αρχιτέκτονας” είναι πολύ συντηρητικός. Εγώ είμαι άνθρωπος των έργων. Μου αρέσει να δημιουργώ καινούργια έργα. Σήμερα το κάνω στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, αύριο δεν ξέρω», σχολιάζει ο Γάλλος αρχιτέκτονας.


Παρασκευή 14 Μαΐου
Ώρα έναρξης : 7:00 μ.μ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ
(Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. )
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Περισσότερα εδώ

Wednesday 5 May 2010

Διαλέξεις-αφιέρωμα στην Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Έξι συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης, με τίτλο «The Artist Is Present» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των εκθέσεων,με την ταυτόχρονη, ζωντανή,καθημερινή παρουσία του καλλιτέχνη.

Η Ιέρεια της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς, είναι καθισμένη αμίλητη μπροστά σε ένα τραπέζι στο Άτριουμ του μουσείου, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μείνει απέναντί της όση ώρα επιθυμεί.
Η περφόρμανς αυτή που θα έχει διάρκεια 700 ώρες συνολικά, έως το κλείσιμο της έκθεσης στις 31 Μαίου, είναι το μεγαλύτερης διάρκειας έργο της Αμπράμοβιτς. Η αξία του πολλαπλασιάζεται αφού στον 6o όροφο του μουσείου παρουσιάζεται ο πυρήνας όλου της του έργου, ενώ εθελοντές-μαθητές της, αναπαριστούν 5 βασικές της ιστορικές περφόρμανς.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνάντησε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς λίγες ώρες πριν τον όρκο Σιωπής και την έναρξη της έκθεσής της στην Ν.Υόρκη.
Θα παρουσιάσει σε 6 συναντήσεις με το κοινό, πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό από την έκθεση, τη βιογραφία της και την συνάντησή με την κορυφαία καλλιτέχνιδα, σε έναν αποκλειστικό κύκλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Σε μία από τις συναντήσεις θα γίνει ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με το ΜοΜΑ και την περφόρμανς της Αμπράμοβις, ενώ θα γίνεται ανάλυση του νοήματος και της διαδικασίας. Ο κύκλος αυτός είναι απολύτως ιδιαίτερος και μοναδικός, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά ένα Μουσείο παρουσιάζει ζωντανά μια άλλη έκθεση εν διαρκεία μέσω διαδικτύου και συνοδεύεται από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη.

Οι διαλέξεις ξεκινάνε την Πέμπτη 6 Μαΐου, θα διαρκέσουν έως 10 Ιουνίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 18:00-19:30, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες(θεματικές ενότητες των διαλέξεων, ώρες, δηλώσεις συμμετοχής, κόστος παρακολούθησης κ.ά) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: http://www.cycladic.gr

Περισσότερα για την αναδρομική της Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ εδώ.

Tuesday 4 May 2010

Διαδραστική προβολή

Οι Seeper,δημιούργησαν για την Νokia και την προώθηση των νέων Ovi Maps μια διαδραστική εγκατάσταση,που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Covent Garden του Λονδίνου.

Χάρη στο ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό και σε κάμερες που βρίσκονται κρυμμένες στο 500αράκι που είναι σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο,οι περαστικοί μπορούν να λάβουν μέρος στην προβολή, σε μια αλληλεπίδραση που, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, είναι εκτός από εντυπωσιακή και διασκεδαστική.


Monday 3 May 2010

Sereal Life:exhibition in progress

Οι sereal designers μετατρέπουν το Αθηναϊκό studio τους σε εκθεσιακό χώρο, φιλοξενώντας μια μεταβαλλόμενη έκθεση:"Sereal Life:exhibition in progress".

Με αφετηρία το project "Ιnteresting vs Boring" και "Design in Jail" αλλά και δουλειές αναφοράς, ανοίγουν το χώρο τους στο κοινό κάθε Πέμπτη από τις 20/5.
Κατά τη διάρκεια του Sereal Life προσθαφαιρούνται ενότητες και δημιουργούνται ταυτόχρονα καινούργια έργα με αποτέλεσμα η έκθεση να μην παραμένει ποτέ ίδια.
Μιαούλη 19, 1ος όροφος
Ανοιχτά κάθε Πέμπτη 18.00-23.00

Αύριο βράδυ, σε συνεργασία με το περιοδικό υποβρύχιο παρουσιάζουν το "A night (of many) in the sereal life " με ένα special dj set.
Έναρξη έκθεσης :9:00μμ
Έναρξη dj set :11:00μμ
SWING bar, Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι
Είσοδος ελεύθερη.

Γιώργος Τριανταφύλλου, Αρχέτυπα

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση του αρχιτέκτονα Γιώργο Τριανταφύλλου με τίτλο
« Αρχέτυπα* Από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική ».

Η έκθεση και είναι αφιερωμένη στον Διευθυντή του ΒΧΜ Δημήτρη Κωνστάντιο, φίλο και πολύτιμο συνεργάτη του Γιώργου Τριανταφύλλου.

Η έκθεση συγκροτείται από 180 φωτογραφίες που αποτυπώνουν καλύβες και μαντριά, διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Οι κατασκευές αυτές, δείγματα μιας ανεξερεύνητης, ανώνυμης και αληθινής αρχιτεκτονικής, προσεγγίζονται ως αρχιτεκτονικά αρχέτυπα, με αναφορές στους προϊστορικούς χρόνους. Παράλληλα, συσχετίζονται με έργα της σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, καταγράφοντας μια υπόγεια διαδρομή ευαισθητοποιημένων δημιουργών που αναζητούν την αλήθεια στο έργο τους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από 12 βιντεοπροβολές που προτείνουν δρόμους, ώστε οι αξίες αυτών των αρχετύπων να συνδυαστούν με τις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Παράλληλα προβάλουν μια έντονα αναπτυσσόμενη τάση, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αντιπαρατίθεται στα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Μία τάση, ίσως μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον ευαίσθητο σχεδιασμό και την αυξανόμενη παραγωγή σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων, που φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν ανάγκες νέων ανθρώπων. Αυτών που δεν μπορούν και ίσως δεν θέλουν να ονειρευτούν τη ζωή τους να στεγάζεται σε απρόσωπα συγκροτήματα ή πολυτελείς επαύλεις, αλλά επιθυμούν να ζήσουν σε χώρους με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, που είναι κατασκευασμένοι με οικολογικά υλικά, ενσωματώνουν όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος. Επιμελητής της είναι ο αρχιτέκτονας, καθηγητής του ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης.

Διάρκεια 20 Απριλίου - 30 Ιουνίου 2010
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ Σοφίας 22 , τηλ. 210 7294926

Saturday 1 May 2010

Athens Video Art Festival 2010

Πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Μαΐου, στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, η έκτη διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων στη χώρα μας.

Το Athens Video Art Festival,είναι ένας πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός καλλιτεχνικός θεσμός,με πιστό κοινό και δυναμική διεθνή καλλιτεχνική συμμετοχή και υποστήριξη.

Στο AVAF 2010,το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας (Video Art,Animation,Digital Image,Web Art,Installation Art,Performance Art),αλλά και παρουσιάσεις από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό.Συμπεριλαμβάνονται ακαδημαικά αφιερώματα καθώς και συναυλιακά δρώμενα.
Highlight της φετινής διοργάνωσης,κορυφαίες δημιουργικές στιγμές του Andy Warhol.
Επίσης στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Feel Free to Feel Green",θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έργα όλων των κατηγοριών (installations,video art,digital image κ.α.),που αφορούν στην ευρύτερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Περισσότερα εδώ.