Sunday 21 March 2010

Σονέτα δρόμου/Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα

Δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις παρουσιάζονται αυτό το δίαστημα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,και εντάσσονται στον εκθεσιακό κύκλο του ΜΦΘ "Φωτογραφία και Κινηματογράφος".

Μία είναι τα "Σονέτα δρόμου",του Νύσσου Βασιλόπουλου.
Σε αυτήν παρουσιάζονται 57 ασπρόμαυρα έργα του φωτογράφου, που αποτυπώνουν με θεατρικό τρόπο, ιστορίες που κρύβονται στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η έκδοση «Νύσος Βασιλόπουλος. Σονέτα δρόμου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αδάμ – Πέργαμος (2010).
Περισσότερα για τον ίδιο εδώ


Η δεύτερη έκθεση είναι του φωτογράφου Παύλου Κοζαλίδη,με τίτλο "Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα".
Αποτελείται από 60 ασπρόμαυρες εικόνες, που θέμα τους έχουν τη ζωή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.Η έκθεση Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (05/03-13/04/08).
Η έκδοση «Παύλος Κοζαλίδης: Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» κυκλοφορεί από το Μουσείο Μπενάκη.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α'-Λιμάνι
Διάρκεια : έως 18/04/2010
Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Παρασκευή 11:00-18:00,
Σάββατο 11:00-22:00, Κυριακή 11:00-20:00


Περισσότερα εδώ

Konnex

Μια ακόμα πρόταση που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση Ambiente της Φρανκφούρτης,στο τμήμα των νέων ταλέντων.

Πρόκειται για το σύστημα βιβλιοθήκης konnex που σχεδιάσε o Florian Gross.
Αποτελείται από ένα σετ κύβων που διαθέτουν εγκοπές και μπορούν έτσι να συναρμολογηθούν και να δημιουργήσουν μια μονάδα.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός (πέραν της ευστάθιας) και έτσι οι συνδυσμοί είναι ελεύθεροι και απεριόριστοι.

Η βασική μονάδα αποτελείται από 3 κύβους διαφορετικού μεγέθους.Ο καθένας, ανάλογα τις ανάγκες του, επιλέγει όσες χρειάζεται για να "χτίσει" τη βιβλιοθήκη του.
Όταν δεν χρειάζονται κάποια ράφια,μπορούν άνετα να αφαιρεθούν,να αποθηκευτούν το ένα μέσα στο άλλο, ή ακόμα να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σαν βοηθητικά τραπεζάκια.

Περισσότερα εδώ

Saturday 20 March 2010

Εκκλησία origami

Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Βανκούβερ, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Patkau Architects.

Επιφάνειες που δίνουν την εντύπωση οτι είχαν διπλωθεί κατά κάποιον τρόπο πριν αναπτυχθούν.

Σαν ένα αρχιτεκτονικό οριγκάμι,η εκκλησία με καθαρές γραμμές και χώρους που εξυπηρετούν τον τελετουργικό της χαρακτήρα,αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε θρησκευτικούς χώρους.




Ένας κύριος χώρος για 700 άτομα και ένα παρεκκλήσι,ακριβώς πίσω από το ιερό, χωρητικότητας 100 ατόμων,που μπορούν να ενωθούν εάν υπάρξει ανάγκη προκειμένου να προκύψει ένας ακόμα μεγαλύτερος εννιαίος χώρος.Κλιμακωτά αυξανόμενο ύψος,που κορυφώνεται πάνω από το ιερό και στην συνέχεια υποχωρεί.Στο σημείο ακριβώς πάνω από το ιερό υπάρχει ένας φεγγίτης, που επιτρέπει στο φυσικό φώς να εισβάλλει στο χώρο τονίζοντας έτσι την μυστηριακότητά του.
Οι χώροι για την κοινωνία και την εξομολόγηση βρίσκονται παραπλέυρως από το παρεκκλήσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν και ανεξάρτητα.

Για την δημιουργία αυτής της πτυχωτής,"τσακισμένης" γεωμετρίας, που συνεχίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού,χρησιμοποιήθηκαν φύλλα χάλυβα,τα οποία στην κυριολεξία διπλώθηκαν.
Εξωτερικά έμειναν στο φυσικό χρώμα,ενώ για τις εσωτερικές επιφάνειες επιλέχθηκε το λευκό.Μοναδική πινελία χρώματος στο τοιχίο που χωρίζει το ιερό από το παρεκκλήσι,στο οποίο έχει δοθεί ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα.

Περισσότερα εδώ www.patkau.ca

Friday 19 March 2010

157+173 designers

Δυο αρχιτέκτονες με έδρα τη Θεσσαλονίκη,ο Μπάμπης Παπανικολάου και η Χριστίνα Τσιραγγέλου,αποτελούν τους 157+173 designers.
Μετά από μισό περίπου χρόνο εργασιακής συνύπαρξης,μας παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά.

Tuesday 16 March 2010

Δέκα εικόνες για την Ιθάκη 2010

Πραγματοποιείται και φέτος για έννατη συνεχόμενη χρονιά,ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός αφίσας "Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη" με θέμα "Labels/Ταμπέλες".

Η ταμπέλα είναι κάθε είδους ετικέτα που έχουμε προσθέσει/κολλήσει σε κάτι, για να περιγράψουμε αυτό ή το περιεχόμενό του.
Είναι ανθρώπινο ένστικτο να ομαδοποιούμε τα αντικείμενα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους και να δίνουμε ένα όνομα στο σύνολο αυτό.
Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο με ετικέτες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν την προτίμησή μας.
Υπάρχουν οι ταμπέλες που συνδέονται με καταναλωτικά προϊόντα και τη μόδα, οι ταμπέλες που βάζουμε εμείς οικειοθελώς στον εαυτό μας και μας δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουμε σε κάποια ομάδα, αλλά υπάρχουν και ταμπέλες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κατηγοριοποιήσουν τους άλλους και πηγάζουν από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων κτλ.
Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι ταμπέλες στη δική σας ζωή;
Mε ποιον τρόπο θα μπορούσε μια ετικέτα να περιγράψει καλύτερα τον κόσμο που ζείτε;
Πώς μπορεί μια ετικέτα να αποδώσει το απέραντο σύνολο των εμπειριών, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του συνοψίζουν κάθε ανθρώπινο ον;

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν φέτος θα βραβευτούν με 1000€ το πρώτο βραβείο, 600€ το δεύτερο και 500€ το τρίτο.Επιπλέον, οι 10 καλύτερες συμμετοχές θα τυπωθούν σε πανό διαστάσεων 200 x 60cm και θα παρουσιαστούν στην παραλία της Ιθάκης για ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ οι δημιουργοί τους θα φιλοξενηθούν στο νησί το σαββατοκύριακο των εγκαινίων της έκθεσης (Ιούλιος 2010). Τα 100 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην Ιθάκη και την Αθήνα.

Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει κάποιος με ένα ή δύο έργα. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι ελεύθερη (γραφιστική σύνθεση, ζωγραφική, illustration, φωτογραφία, κολάζ, κόμικ κλπ.).

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους μέσω της ιστοσελίδας www.tenimages.org

Υποβολή συμμετοχών έως 21 Μαΐου 2010.

"Πύργος Πειραιά-Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ"

Το e-περιοδικό greekarchitects σε συνεργασία με την DuPont Hellas,πραγματοποιεί διεθνή διαγωνισμό ιδεών με θέμα "Πύργος Πειραιά 2010- Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ.

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση το 2008,του διαγωνισμού ανάπλασης των όψεων της Διονυσίου Αεροπαγίτου,η ομάδα του greekarchitects προβάλλει μια ακόμα πρόκληση και θέτει ένα νέο θέμα για προβληματισμό και δημιουργικές αναζητήσεις και προτάσεις.

O Πύργος του Πειραιά,το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, είναι ένα εμβληματικό κτίριο στο αστικό σκηνικό του λιμανιού της πρωτεύουσας,αλλά με αρνητικό θα λέγαμε πρόσημο, κυρίως λόγω της 30ετούς "αχρηστίας" του."Κοιμισμένος γίγαντας" ή "αόρατο κτίριο" είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του έχουν δοθεί.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η "αφύπνιση" του συγκεκριμένου κτιρίου, μέσα από βιώσιμες προτάσεις αναμόρφωσης της όψης του, ούτως ώστε να αποτελέσει στο μέλλον τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά,με θετικό όμως πρόσημο.

Ο δήμος Πειραιά έχει θέσει τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα του,γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για την υλοποιήση της νικητήριας πρότασης.

Θα δοθούν βραβεία με χρηματικά έπαθλα στις 3 πρώτες προτάσεις,2 επαίνοι,βραβείο με χρηματικό έπαθλο από την εταιρεία Diathlasis για την καλύτερη μελέτη φωτισμού και ένα ειδικό βραβείο από τη σχολή Βακαλό.

Εγγραφές : έως 31 Μαρτίου 2010
Κατάθεση προτάσεων: έως 14 Απριλίου 2010.

Περισσότερα εδώ

πηγή greekarchitects

Sunday 14 March 2010

"Contemplating the void"

Επ'ευκαιρίας της συμπλήρωσης 50χρόνων λειτουργίας,το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη,διοργανώνει έκθεση με θέμα ""Contemplating the void-Interventions in the Guggenheim Museum".(Εξετάζοντας το κενό-Επεμβάσεις στο Μουσείο Guggenheim).

Ζητήθηκε από 200 καλλιτέχνες,αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να χειριστούν το κενό,στο άτριο του μουσείου και να κάνουν μια πρόταση για το πώς θα το φαντάζονταν.
Περιορισμός κανένας πέραν του χώρου.
Οι προτάσεις παρουσιάζονται σε ψηφιακές εκτυπώσεις,σκίτσα,κολάζ και βίντεο.

Φαντασία και καλλιτεχνική δημιουργία σε έναν χώρο που κατα καιρούς έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Περισσότερα εδώ και
web.guggenheim.org/exhibitions

Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Απριλίου 2010

Saturday 13 March 2010

Expo Shanghai 2010

Πραγματοποιείται φέτος από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου,η πρώτη διεθνής έκθεση της Κίνας στην Σαγκάη."Better city,Better Life"(Καλύτερη πόλη,καλύτερη ζωή") το θέμα της.

Η Expo 2010 της Σαγκάης επικεντρώνεται στην καινοτομία και την αλληλεπίδραση.
Σκοπό έχει να διερευνήσει τη δυναμική της αστικής ζωής και εξέλιξης στον 21ο αιώνα.
Για 184 μέρες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικές με την αστική ανάπτυξη,να διερευνήσουν τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό καθώς και νέες προσεγγίσεις για τη δημιουργία βιώσιμων και οικολογικών προτάσεων για την βελτίωση της ζωής στην πόλη.

Οι χώρες που θα λάβουν μέρος, εδώ και καιρό προετοιμάζουν τα περίπτερα που θα τις φιλοξενήσουν.Κάποια από αυτά είναι ήδη γνώριμα,όπως για παράδειγμα αυτό της Πολωνίας με την δαντελωτή όψη.

Αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις και πολλές φουτουριστικές ιδέες και φόρμες.
Παρατηρούμε επίσης εκτενή χρήση νέων υλικών,όπως για παράδειγμα στο περίπτερο της Ιταλίας που χρησιμοποιείται το διάφανο τσιμέντο της litracon.

Περισσότερα για τα περίπτερα των χωρών μπορείτε να δείτε εδώ(pavilions).

en.expo2010.cn

Friday 12 March 2010

WD-My Passport Studio

Η εταιρεία Western Digital παρουσίασε ένα νέο σκληρό δίσκο για τη σειρά My Passport Studio.

Πρόκειται για έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που διαθέτει οθόνη η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικές με το περιεχόμενο του δίσκου και την διαθέσιμη χωριτικότητά του.
Μπορείτε έτσι να δείτε τι περιέχει ο δίσκος χωρίς απαραίτητα να πρέπει να τον συνδέσετε στον υπολογιστή σας.

Ο δίσκος διαθέτει θύρα FireWire 800 και USB 2.0 και υποστηρίζει Time Machine για Mac χρήστες.
Διατίθεται σε 320, 500 και 640GB.

www.westerndigital.com

Tuesday 9 March 2010

Πικτογράμματα ολυμπιακών αγώνων




Ένα βίντεο,βασισμένο σε μια κριτική ανασκόπηση στα πικτογράμματα των ολυμπιακών αγώνων από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των ΝΥ Times,κριτικό και συγγραφέα, με ειδίκευση σε θέματα γραφιστικής, Steven Heller.

Monday 8 March 2010

Μουσείο Vico Magistretti

Εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου στο Μιλάνο,από το Ίδρυμα Vico Magistretti ένας μουσειακός-εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στον διάσημο ιταλό σχεδιαστή και αρχιτέκτονα.

Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο που λειτουργούσε σαν γραφείο του σχεδιαστή από το 1946.
Κάποιοι από τους χώρους του γραφείου όπως η αίθουσα συσκέψεων και το γραφείο του αρχιτέκτονα,είναι ανοικτά στο κοινό.

Στο χώρο παρουσιάζονται πρωτότυπα σκίτσα και μακέτες του Magistretti.Οι επισκέπτες,έχουν τη δυνατότητα να δούν τα σκίτσα εκτός από την κλασική μορφή τους και ψηφιακά ,μέσα από μεγάλες επιτοίχιες οθόνες αφής,στις οποίες μπορεί κανείς να περιηγηθεί,να επιλέξει σχέδιο και να το δεί από πιο κοντά ζουμάροντας σε αυτό.

Κάθε τρείς μήνες το μουσείο θα ανανεώνει το περιεχόμενο της έκθεσης,με σκοπό να παρουσιάσει εκτενώς το έργο του σχεδιαστή.
Στην πρώτη έκθεση επιλέχθηκε να παρουσιαστεί η δίασημη καρέκλα Selene.
Η πρώτη χυτή πλαστική καρέκλα.
Το 1967 o Μagistretti κατοχύρωσε την ιδέα για την κατασκευή της συγκεκριμένης καρέκλας από φάιμπεργκλας 3mm.Η καρέκλα κυκλοφόρησε το 1969 από την Artemide με ενισχυμένο πολυεστέρα.
Ο συνολικός σχεδιασμός της προσφέρει τόσο άνεση όσο και σταθερότητα.
Τα παραπάνω συνέβαλλαν στην μεγάλη εμπορική επιτυχία που είχε η καρέκλα στην εποχή της ,αλλά και στο γεγονός οτι αποτέλεσε πρότυπο για το σχεδιασμό αντίστοιχης λογικής καρεκλών στο μέλλον.

Μουσείο-γραφείο Vico Magistretti
Mιλάνο,via Conservatorio 20
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 2.00-6.00μμ

πηγή designboom

Saturday 6 March 2010

NY 11-08-02-10

Η εταιρεία ανδρικής ένδυσης Dunhill ανέθεσε στην ομάδα Campaign να αναλάβει το σχεδιασμό του χώρου που θα φιλοξενούσε την κολεξιόν της κατα τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης,τον περασμένο μήνα.

Το project ονομάστηκε ΝΥ 11-18-02-10.


Ουσιαστικά ήταν μια εφήμερη εγκατάσταση που έλαβε χώρα στο εσωτερικό ενός από τα τελευταία αρχέτυπα,εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της πόλης.

Εικοσιδύο λευκά,μεταλλικά πάνελς,κρεμάστηκαν από την οροφή αναπαριστώντας κατά κάποιο τρόπο, σε πίο αιθέρια και αέρινη μορφή, την όψη της κατοικίας του Alfred Dunhill στο Λονδίνο.

Η θεατρικότητα του χώρου υπογραμμίστηκε με τη χρήση φωτογραφικού φωτισμού και προβολών, υπό την επιμέλεια του νεοϋορκέζου φωτογράφου Frank Oudeman.

Περισσότερα εδώ

Ambiente 2010 -Νέα ταλέντα

Η έκθεση Ambiente της Φρανκφούρτης(12-16/02/10) Consumer Goods Fair,παρουσίασε και φέτος στο τμήμα των νέων ταλέντων κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Μία από αυτές ήταν η Magdalena Gravity Kitchen από τον γερμανό interior designer Burkhard Schäller.
Τρία διαφορετικά μοντέλα για την κουζίνα, με έντονο γραφιστικό χαρακτήρα,που παραπέμπουν στα πλαστικά συναρμολογούμενα παιχνίδια.
Οι κατασκευές είναι από λευκό μέταλλο,αναδιπλούμενες και μεταφερόμενες.










Ενδιαφέρον παρουσίαζαν και τα προϊόντα που σχεδίασε ο Samuel Treindl.
Συγκεκριμένα το συναρμολογούμενο φωτιστικό stecktick,που μπορεί να είναι επιτραπέζιο,επιδαπέδιο ή σε όποιο ύψος επιθυμούμε, προσθέτοντας ή αφαιρόντας του επιπλέον κατακόρυφα τμήματα.

Η επιδαπέδια λάμπα leuchtick με μέτρα καλωδίου που τυλίγονται στον κορμό της και το φωτιστικό οροφής,luftick με τροχαλία που ρυθμίζει το ύψος του.


Περισσότερα εδώ

Friday 5 March 2010

Riga lamp vs Veer

Το Riga lamp είναι ένα φωτιστικό οροφής(στο στάδιο concept ακόμα) ,σχεδιασμένο από τον Markus Maurer.

Μινιμαλιστική ,ελεύθερη ισορροπία.
Δυο οριζόντιες ράβδοι και δύο λεπτά μεταλλικά καλώδια που τις ενώνουν, μεταξύ τους και με την οροφή.
Δυνατότητα περιστροφής των ράβδων ,με αποτέλεσμα το φωτιστικό να αλλάζει μορφή αλλά και να αποδίδει διαφορετικό φωτιστικό αποτέλεσμα κάθε φορά.




Και επειδή ως γνωστόν παρθενογένεση δεν υπάρχει, δείτε εδώ το veer.
Ένα διακοσμητικό κρεμαστό στοιχείο από ξύλο βασισμένο στο ίδιο ακριβώς σχεδιαστικό concept.









πηγή yanko

Thursday 4 March 2010

Butterfly with me

Η Autodesk κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση του σχεδιαστικού προγράμματος AutoCAD.
To Project Butterfly.

H νέα αυτή web εφαρμογή, επιτρέπει στους χρήστες του προγράμματος να μοιράζονται ή να διορθώνουν σχέδια με άλλους σε παράλληλο χρόνο,χωρίς απαραίτητα να έχουν εγακατεστημένο το λογισμικό.Αρκεί να έχουν δημιουργήσει λογαριασμό "butterfly".
Χρήσιμο και για διαδικτυακές παρουσιάσεις.
Προς το παρόν διατίθεται δωρεάν.

Περισσότερα εδώ butterfly.autodesk.com
(δείτε και το σχετικό blog autodeskbutterfly)

Για βίντεο παρουσίασης του Project Butterfly εδώ:
youtube.com/autodeskbutterfly

πηγή collect that.blogspot ; )

Tuesday 2 March 2010

Destroy Design

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση με "καταστροφικές τάσεις" πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στη Λωζάνη, στο Μουσείο design και εφαρμοσμένων σύγχρονων τεχνών MUDAC.

Θέμα της έκθεσης "destroy design" είναι αυτό ακριβώς που ορίζει ο τίτλος της.
Η "καταστροφή" του design.Μια καταστροφή όμως,που "δημιουργεί" τέχνη.

Αντικείμενα desιgn καταστρέφονται,παραποιούνται και μετουσιώνονται σε εγκαταστάσεις,γλυπτά,μανιφέστο.

Το MUDAC αποτελεί τον πρώτο σταθμό της έκθεσης,που θα ταξιδεύσει ανα την Ευρώπη.
Επόμενος σταθμός η Δανία.
Ελπίζουμε να έρθει και στη χώρα μας.

Διάρκεια έκθεσης : έως 24 Μαΐου

Περισσότερα εδώ www.mudac.ch

Monday 1 March 2010

Art-Athina 2010



Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Tέχνης ART-ATHINA διοργανώνεται και φέτος για 16η χρονία, στο Κλειστό Π.Φαλήρου, από 13-16 Μαΐου.

Περισσότερα εδώ art-athina.gr