Sunday 28 February 2010

Tσιμεντορητίνη-Kerakoll design

Η τσιμεντορητίνη (cementoresina), είναι ένα πρωτοποριακό σύνθετο υλικό της ιταλικής εταιρείας Kerakoll.

Πρόκειται για ένα κράμα τσιμέντου,φυσικών μεταλλευμάτων και νέας γενίας ρητινών.
Είναι εξ'ολοκλήρου οικολογικό προϊόν,μη πορώδες,χωρίς διαλύτες ή άλλες επιβλαβείς ουσίες στη σύστασή του.
Ανθεκτικότητα,σταθερότητα αλλά και πλαστικότητα είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά.
Στα θετικά προστίθεται το μειωμένο βάρος και πάχος,που το κάνουν ιδανικό για εφαρμογές εκεί που η κατασκευή δεν επιτρέπει επιπλέον δομική επιβάρυνση.

Παράγεται σε ποικιλία χρωμάτων(45) κατανεμημένων σε 5 συλλογές ( Warm, Cool, Whites, Nature και MixMatch) και σε ποικιλία υφών (Flat, Wave, Glass, Crete και Velvet).

Περισσότερα εδώ kerakolldesign.it

Saturday 27 February 2010

Pecha Kucha vol.3

To Pecha Kucha Night είναι μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός πλέον και πραγματοποιείται σε 155 πόλεις παγκοσμίως. Το κοινό της είναι κυρίως νεαρό και από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης - design.
Υπεύθυνη για την οργάνωση του Pecha Kucha Athens είναι μια ομάδα που αποτελείται από δύο αρχιτέκτονες και έναν πολιτικό μηχανικό: Μάρθα Γιαννακοπούλου, Γιάννης Δουρίδας και Μάρκος Δουρίδας αντίστοιχα.

Φέτος πραγαματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα.
Αψηφώντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, αγνοώντας το υπέρογκο δημόσιο χρέος και φυσικά... με μεγάλο αίσθημα ευθύνης η ομάδα του Pecha Kucha Athens, διοργανώνει μία ακόμα βραδιά Pecha Kucha.

Στο χώρο του Interni στο Γκάζι, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, εμπνευσμένοι δημιουργοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, σεναριογράφοι, προγραμματιστές, αρχιτέκτονες, σχεδιάστριες μόδας και άλλοι περιθωριακοί θα προσπαθήσουν να μας συναρπάσουν παρουσιάζοντας αυτά που τους ενδιαφέρουν με μόλις 20 εικόνες x 20 δευτερόλεπτα ο καθένας.

Η ομάδα της Αθήνας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του PechaKucha Foundation και του Architecture for Humanity, για την ανοικοδόμηση της Αϊτής και καλεί το κοινό του Pecha Kucha να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιεί και να βοηθήσει. Στο 3ο PKN θα διατίθενται συλλεκτικές κονκάρδες του Pecha Kucha Athens σχεδιασμένες από την ομάδα του design walk, αποκλειστικά για τη βραδιά της 5ης Μαρτίου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο ίδρυμα Architecture for Humanity για την ανακατασκευή που πραγματοποιεί στην Αϊτή.

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010 - 20.20 μ.μ.
Interni, Ερμού 152, Γκάζι

Περισσότερα εδώ pecha-kucha.org/night/athens
pecha-kucha.org/daily

sound:frame 2010

Στα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το φεστιβάλ sound:frame έχει καθιερωθεί σαν ένα από τα δημοφιλέστερα οτικοακουστικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Στη φετινή του έκδοση παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της οπτικοακουστικής τεχνολογίας συνδέοντας τις με το θέμα των διαστάσεων.
Εστιάζεται στην αλληλεπίδραση των εικαστικών τεχνών με διαφορετικές χωρικές ιδιότητες και τρισδιάστατες δομές.

Ο όρος διαστάσεις αντιπροσωπεύει τρία κύρια επίπέδα στο sound:frame :
-Την οθόνη που λειτουργεί ως δισδιάστατη επιφάνεια προβολής και επεκτείνεται εικονικά στην τρίτη διάσταση μέσω της οπτικής τέχνης
-Τον τρισδιάστατο χώρο αυτό καθεαυτό
-Τον χρόνο στον οποίο η μουσική και οι προβολές κινούνται.

Όπως συνήθως το πρόγραμμα του sound:frame περιλαμβάνει εκτός από τις εκθέσεις,ζωντανές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις,διαλέξεις και εργαστήρια(workshops).

Eπ'ευκαιρία του φετινού θέματος των διαστάσεων το sound:frame για πρώτη φορά θα επεκταθεί σε διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους στη Βιέννη καθώς και στον δημόσιο αστικό χώρο.Διαφορετικές οπτικοκουστικές και χωρικές εμπειρίες σε δόμές που θα λειτουργούν σαν τρισδιάστατος καμβάς.

Το φεστιβάλ sound:frame είναι μια πλατφόρμα που ενθαρρύνει τον διεθνή διάλογο για την τέχνη,παρέχοντας παράλληλα το απαραίτητο θεωρητικό πλαίσιο.
Το φετινό θέμα των διαστάσεων θα κάνει το sound:frame μια μοναδική εμπειρία απο άποψη μορφής,περιεχομένου και καλλιτεχνικής αξίας.

sound:frame 2010
Bίεννη,
26/03-18/04/2010
Περισσότερα εδώ www.soundframe.at

Wednesday 24 February 2010

"Ο Miro' της Μαγιόρκα" στην Αθήνα

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης "Ο Μιρό της Μαγίορκα" στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών),η έκθεση κατεβαίνει στην Αθήνα.

Δυστυχώς όχι ακέραια, παραμένει ωστόσο μια πολύ καλή ευκαιρία για το κοινό της πρωτεύουσας να δεί απο κοντά αυτή τη σπάνια συλλογή έργων.

Η έκθεση στην Αθήνα διαιρείται σε τρείς επιμέρους εκθέσεις (Ινστιτούτο Θερβάντες,Ελληνικός Κόσμος ,Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος) και περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης την περίοδο 1976-1981,στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα.

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες,το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 34 λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Βaleares, 15 λιθογραφίες της σειράς Le Lezard aux plumes d΄or του 1971, 12 μακέτες για τις σειρές Gaudi, έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις.
Παράλληλα, στο Θερβάντες παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και τρισδιάστατες κατασκευές παιδιών που συμμετείχαν στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Στο Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" παρουσιάζονται λάδια της περιόδου 1976-1981, χαρακτικά έργα από τις σειρές Εls gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας) και Fundacio Palma.
Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες των Jean-Μarie del Μoral και Francesc CatalaRoca από το εργαστήριο του Μιρό στη Μαγιόρκα.

Τέλος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εκτίθενται φωτογραφίες από το εργαστήριο του καλλιτέχνη στη Μαγιόρκα.

Διάρκεια έκθεσης : έως 30 Μαΐου 2010

Περισσότερα εδώ miro.hellenic-cosmos.gr
atenas.cervantes.es

Tuesday 23 February 2010

Athens Bench Mark

Ο Δήμος Αθηναίων και το διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο Κόσμος της Αθήνας» διοργανώνουν τον διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό "Athens Bench Μark" με θέμα τα παγκάκια της Αθήνας.

O διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδιασμού "Athens Bech Mark" θα διεξαχθεί από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 6 Απριλίου μέσω της σχετικής ιστοσελίδας.

Απο αυτόν θα προκύψει το σχέδιο για τα νέα παγκάκια της Αθήνας. Το κοινό μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας,θα αναδείξει τα καλύτερα 100 σχέδια και η κριτική επιτροπή θα αποφασίσει για την τελική τριάδα έργων, οι δημιουργοί των οποίων θα λάβουν και τα χρηματικά έπαθλα.Ένα τουλάχιστον σχέδιο θα υλοποιηθεί και θα παραχθεί μαζικά για την Αθήνα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους - σχεδιαστές, καλλιτέχνες και απλούς πολίτες, από την Αθήνα και όλο τον κόσμο -, και τους καλεί να δημιουργήσουν ή να επιλέξουν το δικό τους παγκάκι, αφήνοντας με αυτόν το τρόπο το σημάδι τους στην πόλη.

Παράλληλα τρέχει και ο εικαστικός διαγωνισμός "Future Bench -Παγκάκι του Μέλλοντος".Ένας διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας ,όπου βασική προϋπόθεση είναι η φαντασία. Τα 50 έργα που θα αναδείξει η ψηφοφορία του κοινού θα εκτεθούν στην εικαστική έκθεση Future Bench,στην Τεχνόπολη από τις 26 Απριλίου ως τις 9 Μαίου.Οι τρεις καλύτερες προτάσεις θα βραβευτούν με χρηματικά έπαθλα,ενώ ο δημιουργός με το δημοφιλέστερο έργο θα λάβει το Βραβείο Κοινού του Future Bench.

Περισσότερα εδώ www.athensbenchmark.com

Sunday 21 February 2010

Ansel Adams

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς

Διάρκεια: 05/03/2010 – 30/04/2010

Ο Ansel Adams (1902-1984) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των Η.Π.Α. Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης.

Στις φωτογραφίες του ο Ansel Adams απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του «Ζωνικού Συστήματος» επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.

Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε, λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του Anne Adams-Helms.

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Arne Henriksen

Διάλεξη του Νορβηγού αρχιτέκτονα Arne Henriksen, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου των διαλέξεων διεθνούς αρχιτεκτονικής, που είναι αφιερωμένος στην αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας.

Τετάρτη 10/03/2010
Μουσείο Μπενάκη
Ώρα
19.30
Είσοδος ελεύθερη

Saturday 20 February 2010

app.itize.us


To site app.itize.us παρουσιάζει μια επιλογή εφαρμογών για τα iPhones ,διαθέσιμων για download μέσω του App Store.

Περισσότερα εδώ app.itize.us

Friday 19 February 2010

Recycled media art

O καλλιτέχνης Nick Gentry, με έδρα το Λονδίνο,χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο καμβά για τα έργα του.

Παλιές δισκέτες,polaroids,κασέτες ήχου και βιντεοκασέτες εφαρμόζονται σε ξύλινες επιφάνειες και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία επεμβαίνει ο καλλιτέχνης.
Το αποτέλεσμα είναι αυθεντικό,ιδιαίτερο και εντυπωσιακό.

Αντικείμενα άχρηστα,χρησιμοποιημένα,ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται με έναν άκρως δημιουργικό,ευφάνταστο και καλλιτεχνικό τρόπο.

Περισσότερα εδώ www.nickgentry.co.uk

Thursday 18 February 2010

"Το Δόκανο των Δικαστών" - ΚΜΣΤ

Ενα βιβλίο τυπωμένο -για λόγους οικονομίας- στην πίσω πλευρά χαρτιού ταπετσαρίας που έμελλε ωστόσο να γίνει το μανιφέστο ενός σημαντικού καλλιτεχνικού κινήματος και σήμερα γιορτάζει τα 100 του χρόνια: το «Δόκανο Των Δικαστών» ή «Sadok Sudei», όπως είναι ο τίτλος του στα ρωσικά, το μανιφέστο των Ρώσων κυβοφουτουριστών, είναι ο πρωταγωνιστής της νέας έκθεσης με έργα της Συλλογής Κωστάκη που παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο,19 Φεβρουαρίου,στη Μονή Λαζαριστών, παρουσιάζονται έργα των πρώτων χρόνων της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900 - 1915) από τη Συλλογή Κωστάκη, με έμφαση στην περίοδο του κυβοφουτουρισμού.

Στους χώρους της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστούν σχέδια από τα ταξίδια της Ποπόβα στην Ευρώπη (Γαλλία - Ιταλία), κυβοφουτουριστικές μελέτες του Ιβάν Κλιούν, καθώς, επίσης, και πρώιμα έργα της Νατάλια Γκοντσαρόβα, της Ελένα Γκουρό, του Μιχαήλ Λαριόνοφ, του Ιβάν Πούνι, της Ολγας Ροζάνοβα, της Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα. Ολα τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη και πολλά από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.Η έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις της περιόδου του ρωσικού κυβοφουτουρισμού με επίκεντρο το βιβλίο «Το Δόκανο Των Δικαστών», που εκδόθηκε το 1910.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η ποίηση συναντά τις εικαστικές τέχνες, καθώς στα έργα του κυβοφουτουρισμού συνδιαλέγονται ο φουτουρισμός που έχει τις ρίζες του στη λογοτεχνία και ο κυβισμός που αφορά τα εικαστικά.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προβολές ταινιών, κύκλος διαλέξεων και ειδικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ρώσου φουτουριστή ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

"Το Δόκανο των Δικαστών"
ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη)
Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου- 30 Μαίου 2010
Ώρες Λειτουργίας:Τρ-Τε-Πα-Σά-Κυ: 10.00-18.00
Πέμ: 10.00-21.00

Περισσότερα εδώ www.greekstatemuseum.com
πηγή αγγελιοφόρος

Wednesday 17 February 2010

Έκθεση φωτογραφίας Bauhaus

Έκθεση φωτογραφίας με 54 φωτογραφίες του Hans Engels και κείμενα του Axel Tilch, φιλοξενεί από σήμερα έως τις 27 Μαρτίου,το φουαγιέ του Goethe-Institut Athen.

«Πρόθεση αυτής της έκθεσης είναι να τεκμηριώσει εξίσου το Γνωστό όπως και το Λησμονημένο, το Αποκαταστημένο όπως και το Μετασκευασμένο ή το Κατερειπωμένο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ένα πανόραμα της αρχιτεκτονικής του Bauhaus στη δημόσια συνείδηση.» (Hans Engels)

Bauhaus -Αρχιτεκτονική
54 φωτογραφίες του Hans Engels
Goethe-Institut Athen(Ομήρου 14-16)
Διάρκεια έκθεσης : 17/02 - 27/03/10
Ωράριο λειτουργίας:Δευ - Πέμ 9:00-21:00, Παρ 9:00-19:00,Σάβ 9:00-13:00
Είσοδος ελεύθερη
www.goethe.de

Lightroom projet - Who we are

Το LIGHTROOM project είναι η πρώτη διαρκώς μετακινούμενη φωτογραφική γκαλερί.
Ένα νέο όχημα δράσης της ελληνικής φωτογραφίας ως σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποιώντας με μεγάλη επιτυχία δύο πρωτότυπες εκθέσεις στο SOUL (Society και Where We Live).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό εγχείρημα που σκοπό έχει την προβολή και την διακίνηση του ανερχόμενου φωτογραφικού νέου ρεύματος.
Δημιουργοί και κοινό μπλέκονται δημιουργικά και συμπορεύονται σε φωτογραφικές διαδρομές, φέρνοντας εγγύτερα την εικόνα με τη σύγχρονη ζωή μέσα από εικαστικές αποκαλύψεις.
Επιλέγει κάθε φορά τον κατάλληλο χώρο για την καλύτερη προβολή των θεματικών που πραγματεύεται αναδεικνύοντας την φωτογραφική καλλιτεχνική πράξη.

Στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Who we are" 43 φωτογράφοι, φoρτίζοντας συμβολικά τα 8 δωμάτια του ΤΑF, εμβαθύνουν την οπτική τους και εστιάζουν στην αστική μας ύπαρξη αποκαλύπτοντας προσωπικές εμμονές, διαπροσωπικές συναντήσεις, φαντασιακές περιπέτειες, ταξίδια στο χρόνο, συμβολίσμούς και σκηνοθεσίες, φανερώνοντας τα πειστήρια της ανάγκης τους για την ουσία του θέματος “ποιοι είμαστε”…

Μοιράζονται μαζί μας τον οπτικό τους κώδικα απλώνοντας το νήμα που ενώνει τα αυτοπορτρετα, τις ιδιωτικές στιγμές, τις πολιτικές συνειδήσεις, με την φωτοευαίσθητη μνήμη τους.
Τα 43 έργα δημιουργούν μια ενότητα που πολλές φορές μέσα από διαφορετικές αντιλήψεις, αντιπαραθέσεις, ακόμα και συγκρούσεις, επιθυμούν να συνδιαλλαγούν μεταξύ τους και να μας οδηγήσουν από την μια εικόνα στην επόμενη ακολουθώντας τα ίχνη του οπτικού μας πολιτισμού.
Τα μικρά δωμάτια στην αυλή του ΤΑF που μέχρι το 1965 ήταν οι κατοικίες ανθρώπων της πόλης , τώρα για λίγο “κατοικούν” οι φωτογράφοι και οι στοχασμοί τους πάνω στο ερώτημα/τίτλο WHO WE ARE.

Συμμετέχουν οι:
Πάρης Αναγνωστόπουλος, Νίκος Βανδώρος, Χαρά Βαρσαμίδου, Λουκάς Βασιλικός, Γιάννης Βασταρδής, Δανάη Βλάχου, Αναστασία Βουτυροπούλου, Cathy Cunliffe, Θωμάς Γερασόπουλος, Γεράσιμος Δομένικος, Χριστόφορος Δουλγέρης, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Jonnek Jonneksson, Αθήνα Καζολέα, Πάνος Κιάμος, Γιάννης Κολεσίδης, Ασπασία Κουλύρα, Mάρω Κουρή, Πέπη Λουλακάκη, Jordan Makarof, Θοδωρής Μάρκου, Νίκος Μάρκου, Κώστας Μασσέρας, Στεφανία Μιζάρα, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Αλέξανδρος Μπελτές, Τίτα Μπονάτσου, Καμίλο Νόλλας, Νατάσα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπάζογλου, Νίκος Πηλός, Γιώργος Πρίνος, Αντρέας Πλιάτσικας, Πάνος Σκουλούδης, Δέσποινα Σπύρου, Σπύρος Στάβερης, Μαριλένα Σταφυλίδου, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Παύλος Φυσάκης, Λεωνίδας Χαλκίδης, Αθηνά Χρόνη.

Επιμέλεια: Ρενάτα Κωνσταντίνου

"Who we are"
Έως 28 Φεβρουαρίου
Δευτ- Κυρ 13:00- 24:00
TAF(The Art Foundation)

www.theartfoundation.gr
www.lightroomgallery.gr
(φώτο ανάρτησης Χαρά Βαρσαμίδου)

Tuesday 16 February 2010

World Press Photo 2010

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες τα αποτελέσματα του ετήσιου,διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo.

Νικητής αναδείχθηκε ο ιταλός φωτογράφος Pietro Masturzo με τη φωτογραφία του που απεικονίζει τρείς γυναίκες από την Τεχεράνη στην ταράτσα ενός κτιρίου,να διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στο Ιράν.

Όπως παρατήρησε ο Kate Edwards,μέλος της κριτικής επιτροπής,η φωτογραφία αυτή του Masturzo "έχει μια ισχυρή δόση ατμόσφαιρας,έντασης και φόβου αλλά ταυτόχρονα μεταδίδει ηρεμία και ησυχία και υπό αυτή την έννοια η επιλογή της ήταν μια πρόκληση..μια εικόνα που σε τραβάει και σε βυθίζει κατα κάποιον τρόπο σε ενδότερες σκέψεις..δεν μας δείχνει μονάχα κάτι που γνωρίζουμε,αλλά κάτι που ζητά περισσότερα από εμάς.."

Περισσότερα εδώ www.worldpressphoto.org και
www.pietromasturzo.com/wordpress/elections-days-in-iran

Monday 15 February 2010

Liliana Ovalle

Όταν το βιομηχανικό σχέδιο παράγει αντικείμενα τέχνης..

Στα έργα της Μεξικανής σχεδιάστριας Liliana Ovalle,διακρίνει κανείς μια διαρκή αντιπαλότητα.
Παντρεύει σε αυτά με έναν μοναδικό τρόπο την λειτουργικότητα και την άνεση με την έκπληξη και την ανατροπή και τις περισσότερες φορές αποτελούν ξεκάθαρες δηλώσεις τέχνης.

Μπορεί αυτή η αντίφαση που συναντάμε στα αντικείμενά της να προέρχεται από την καταγωγή της από μιά από της κατεξοχήν αντιφατικές πόλεις,το Μεξικό.Στα 33 της χρόνια έχει καταφέρει να γνωρίσει διεθνή αναγνώριση με πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις ανα τον κόσμο και δημοσιεύσεις.
Είναι απόφοιτη του Royal College of Art και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Μεξικού.
Το 2006 της απονεμήθηκε το βραβείο ταλέντου από το Βρετανικό Συμβούλιο ενώ το 2008 κέρδισε το βραβείο ειδικό βραβείο σχεδιασμού επίπλων Clara Porset στο Μεξικό.

Ωραίος και αφαιρετικός και ο σχεδιασμός του site της www.lilianaovalle.com ,στο οποίο μπορείτε να δείτε δείγματα της δουλειάς της.

Sunday 14 February 2010

"You fade to light"

Η Philips το 2009 ζήτησε από την rAndom International να δημιουργήσει μια διαδραστική εγκατάσταση που θα αποκαλύπτει τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς τεχνολογίας OLED Lumiblade.

Οι rAndom International με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού δημιούργησαν έναν διαδραστικό τοίχο αποτελούμενο από 1.024 OLEDs.
Τα συγκεκριμένα OLEDs είναι κατασκευασμένα από πολύ λεπτό γυαλί και έχουν όψη καθρέπτη.
Η επιφάνεια της εγκατάστασης "You fade to light"είναι μια "ζωντανή" επιφάνεια που αντιδρά στα οπτικά ερεθίσματα.
Όταν τα OLEDs είναι ενεργοποιημένα,αποδίδουν ένα διακριτικό φώς.Αν σταθεί κάποιος μπροστά από αυτόν τον τοίχο,η σκιά του αντανακλάται στην επιφάνεια και τα OLEDs που αντιστοιχούν σε αυτήν σβήνουν ακολουθώντας κάθε του κίνηση.

Ένας ιδιότυπος "καθρέπτης φωτός" που προσφέρεται για πολλές εφαρμογές.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο


Οι rAndom International είναι μια ομάδα τριών σχεδιαστών με έδρα το Λονδίνο.Εκτός από το συγκεκριμένο project ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κινούμενα γλυπτά από καθρέπτη τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Περισσότερα εδώ www.random-international.com & www.lighting.philips.com


Wednesday 10 February 2010

Έκθεση ζωγραφικών αφισών Β.Δημητρίου

Ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες του Βασίλη Δημητρίου που κοσμούν την όψη του κινηματογράφου "Αθήναιον" παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο "Η εικαστική όψη του κινηματογράφου. Βασίλης Δημητρίου 60 χρόνια δημιουργίας" που διοργανώνει η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Ο Βασίλης Δημητρίου είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που συνεχίζει ακόμα να φιλοτεχνεί γιγαντοαφίσες διαστάσεων 6m x 2,5m και 8m x 2,5m για τον κινηματογράφο "Αθήναιον" στους Αμπελοκήπους.Η δουλειά του απαιτεί τεράστια τεχνική δεξιότητα και ικανότητα στην απόδοση της ατμόσφαιρας του έργου, πάνω στις γιγαντιαίες χάρτινες επιφάνειες και έχει αναγνωριστεί τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Στις περισσότερες αφίσες οι συνθέσεις είναι πρωτότυπες, εμπνευσμένες πάντα από ταινίες, με την προσωπική του, ωστόσο, σφραγίδα να πρωταγωνιστεί και να δημιουργεί στον θεατή ένα άμεσο συναίσθημα.

"Η εικαστική όψη του κινηματογράφου. Βασίλης Δημητρίου 60 χρόνια δημιουργίας"
Τεχνόπολις, αίθουσα "Νίκος Γκάτσος", Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης :11- 14 Φεβρουαρίου 2010
Ωράριο λειτουργίας:10:00 - 22:00
Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, 19.30 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

πηγή ellen/
cityofathens.gr

Saturday 6 February 2010

Θέμα 12ης Μπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Βενετίας

Μετά από μια σειρά Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής των οποίων την διεύθυνση και επιμέλεια είχαν επιφανείς κριτικοί ή ιστορικοί,η φετινή έκθεση ανατέθηκε στην αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima.

Στόχος είναι να επανέλθει στο προσκήνιο η ποιότητα στον τομέα της αρχιτεκτονικής ,με μια προσωπικότητα που έχει την ποιότητα σαν προσωπική της αποστολή.

Η Kazuyo Sejima επέλεξε θέμα της φετινής μπιενάλε να είναι "οι άνθρωποι συναντιούνται στην αρχιτεκτονική¨ ("people meet in architecture").

"Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συσχετιστούν με την αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική να συσχετιστεί με τους ανθρώπους και τους ανθρώπους να συσχετιστούν μεταξύ τους".

"Μπορεί η αρχιτεκτονική να προβάλλει νέες αξίες και νέους τρόπους ζωής για τον 21ο αιώνα;
H έκθεση αυτή - εξήγησε η Kazuyo Sejima - θα είναι μια εμπειρία των δυνατοτήτων της αρχιτεκτονικής, για να καταλάβουμε πώς η αρχιτεκτονική εκφράζει νέους τρόπους ζωής, για μια αρχιτεκτονική που δημιουργείται από διαφορετικές αξίες και προσεγγίσεις..

"Θα υπάρχουν ανεξάρτητοι χώροι για κάθε αρχιτέκτονα ή κάθε θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα είναι οι ίδιοι επιμελητές των έργων τους.
Με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες θα δημιουργούν το δικό τους χώρο και θα κάνουν παρουσιάσεις που θα νοούν την εμπειρία του επισκέπτη τόσο σωματικά όσο και εννοιολογικά.Θα είναι μια σειρά από χώρους και όχι μια σειρά αντικειμένων ".

"Θα λάβουν μέρος ,όχι μόνο οι αρχιτέκτονες αλλά και καλλιτέχνες και μηχανικοί,γιατι η αρχιτεκτονική είναι ένα προϊόν του συνόλου της κοινωνίας.
Όπως και στην κοινωνία,ορισμένα τμήματα της έκθεσης θα στηθόυν με τη συνεργασία καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, ή αρχιτεκτόνων και επισκεπτών".

La Biennale di Venezia
12η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας / "People meet in architecture"
διεύθυνση: Kazuyo Sejima
Βενετία (Arsenale και Giardini), 29 Αυγούστου - 21 Νοεμβρίου 2010
Preview: 26, 27 και 28 Αυγούστου 2010

www.labiennale.org

Thursday 4 February 2010

Έκθεση φοιτητικών εργασιών 5ης Βiennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου Βαρκελώνης

Από αύριο Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και έως τις 6 Μαρτίου,το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΜΜΣΤ),φιλοξενεί έκθεση εργασιών φοιτητών Αρχιτεκτονικής που παρουσιάστηκαν στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης το 2005.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 260 projects από 24 χώρες και 54 Σχολές ,μαζί με 30 εργασίες από προγράμματα master ατη Βαρκελώνη: Master Degree in Landscape και Master in Landscape Architecture.
Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται και έργα τριών Σχολών Αρχιτεκτονικής που διακρίθηκαν διεθνώς.(Ανάμεσά τους, το ΑΠΘ που τιμήθηκε με έπαινο).

Στα πλαίσια της έκθεσης θα δοθεί διάλεξη από τον καθηγητή του IUAV (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας) κ.E.Fontanari ο οποίος είναι και συντονιστής δικτύου Σχολών Αρχιτεκτονικής που διδάσκουν Αρχιτεκτονική Τοπίου.

πηγή greekarchitects

Tuesday 2 February 2010

EUROPAN 10 -ελληνική διάκριση

Η φετινή δέκατη έκδοση του ευρωπαικού,διετούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής ,πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου Europan είχε θέμα "Επινοώντας την αστικότητα"("Inventing urbanity").

19 ευρωπαϊκές χώρες πρότειναν 62 τοποθεσίες τους προς ανάπλαση και επανασχεδιασμό και οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέρος της επιλογής τους.

Για το Trondheim της Νορβηγίας ,την πρώτη θέση έλαβε η πρόταση ‘Proscenium’ από το ελληνικό γραφείο Point Supreme Architects και τον Αλέξανδρο Γερούση.

Όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή η πρόταση "Προσκήνιο" κέρδισε κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε τις προκλήσεις του θέματος: τον μακρόστενο χώρο,τον μεγάλο αριθμό περιορισμών που υπαγορεύονταν από τις γύρω πολυκατοικίες,τις αστικές συνδέσεις..

Ο απλός συνδυασμός μιας μεγάλης δημόσιας ράμπας με μια εσωτερική αυλή είναι, κατά τη γνώμη της κριτικής επιτροπής, η σωστή προσέγγιση για το site.Η ράμπα παρέχει πρόσβαση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ενώ η αυλή καταλήγει σε ένα "αστικό μπαλκόνι" με θέα στη γύρω περιοχή.

Με χωρική αντίληψη, το έργο διαπραγματεύεται προσεκτικά τα αιτήματα για την προγραμματική πυκνότητα,τη δημόσια διαπερατότητα και το φυσικό φως για τις ιδιωτικές κατοικίες στο στενό αυτό χώρο.
Μια σταθερή πρόταση που προσφέρει γλυπτικές αλλά και χωρικές ποιότητες.

Περισσότερα εδώ

Monday 1 February 2010

UP TO 35 - and the winner is

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η νικητήρια συμμετοχή για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό UPTO35 της εταιρίας αστικής ανάπτυξης OLIAROS.

Την πρώτη θέση ,ανάμεσα σε 242 προτάσεις από 41 χώρες,κέρδισε το πρότζεκτ “18 steps”, των João Prates Ruivo, Raquel Maria Oliveira, Tudor Vasiliu,και Andre Adonis,που ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα.

18 steps για 18 φοιτητές.
Tο συγκρότημά τους ,με τη χαρακτηριστική όψη με τα παράθυρα σε σχήμα σταυρού,αποτελείται από δωμάτια διαταγμένα σε επίπεδα,γύρω από ένα αίθριο.
Ο προσανατολισμός τους ευνοεί τόσο την ιδιωτικότητα όσο και τη συλλογικότητα που αποτελεί βάση αυτού του τύπου των κατοικιών.

Στις 24 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς) θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής καθώς και έκθεση,ανοικτή στο κοινό, με τις προτάσεις των φιναλίστ του διαγωνισμού που θα διαρκέσει ως τις 4 Απριλίου 2010.
Παράλληλα ετοιμάζεται ειδική έκδοση-αφιέρωμα στο διαγωνισμό που θα κυκλοφορήσει διεθνώς.

Η OLIAROS,όπως έχει ανακοινώσει,θα προχωρήσει στην ανέγερση του συγκροτήματος στην περιοχή.

Περισσότερα εδώ

Psarokokalo 2010

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο στην Αθήνα. Φέτος πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής.

Περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (διαγωνιστικό τμήμα), αφιερώματα και ειδικές προβολές, παράλληλα οπτικοακουστικά δρώμενα, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες και πάρτυ.

Από 1 έως 7 Φεβρουαρίου 2010
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136)
και Nixon (Αγησιλάου 61β, Κεραμεικός)

Περισσότερα εδώ