Monday 19 October 2009

Love at first sight!

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Wiesmannn αποκάλυψε αυτό το μήνα την τελευταία της δημιουργία,το μοντέλο MF5 Roadster,στο 63ο διεθνές ετήσιο σαλόνι αυτοκινήτου στη Φρανκφούρτη.

Ένα roadster με πλούσιες καμπύλες που συνδυάζει ρετρό αναφορές στο σχεδιασμό με μοντέρνες λεπτομέρειες και κατασκευή υψηλής τεχνολογίας.

Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό,ιδιαίτερα στο χρωματικό συνδυασμό λευκού-κόκκινου που παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Φρακφούρτης.

Στην καρδιά του κρύβεται ένας κινητήρας BMW V10 με ιπποδύναμη 507 άλογα.
Οι επιδόσεις του είναι εξίσου εντυπωσιακές με επιτάχυνση 0-100km/3.9sec και τελική ταχύτητα 192χλμ/ώρα.
Η εταιρεία ανακόινωσε οτι θα παραχθούν μόνο 55 μοντέλα και η τιμή τους θα ξεκινάει από
$278,000.

...Ένας έρωτας που θα μείνει πλατωνικός!

Περισσότερα εδώ.

Λαμπρινή Μποβιάτσου-Παραμορφωμένες αντανακλάσεις

Μια καλλιτέχνιδα με σαφές στίγμα.
Τα έργα της σίγουρα μένουν αξέχαστα σε όσους τα δούν από κοντά.Τα βιώσουν θα ήταν η καταλληλότερη έκφραση..Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για απλούς πίνακες αλλά για διαδραστικές επιφάνειες..

Οι φιγούρες της είναι ανάγλυφες,επιζωγραφισμένες με λάδι και επικολλημένες σε μεταλλικές επιφάνειες.Οι χαρακτήρες των έργων της αλλοιώνονται,όπως και η φιγούρα του θεατή που καθώς κοιτάζει το έργο απο κοντά εισβάλλει σε αυτό και γίνεται μέρος του.

Η αντανάκλαση αποτελεί τη βάση της έκφρασής της.
Και η παραμόρφωση που απεικονίζεται στα έργα της ξεκινά από την αντανάκλαση.Τη φευγαλέα εικόνα που μοιάζει με μια φαινομενική,φωτογραφική λήψη που εμπερικλείει κίνηση και αιχμαλωτίζει διαδοχικά εσταντανέ.
Η αντανάκλαση σαν καθρέπτης ανθρώπινων ειδώλων και αντικειμένων αιχμαλωτίζει εσωτερικές έννοιες και στοιχεία ταυτότητας.
Χρησιμεύει όμως και σαν χαλί για τη συμμετοχή του θεατή στο έργο.Ο θεατής καθρεπτίζεται στη μεταλλική επιφάνεια του έργου και ενσωματώνεται σε αυτό.Η αντανάκλαση του ειδώλου του θεατή σε σχέση με τη λαμαρίνα και σε σχέση με το ίδιο το έργο,αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ολοκλήρωσης του έργου.

Ρεαλισμός και παραμόρφωση,ανάγλυφο και αντανάκλαση,αλλά και διάλογος θεατή-έργου είναι τα κατεξοχήν εργαλεία της καλλιτεχνικής έκφρασης της καλλιτέχνιδος που με το δικό της ξεχωριστό τρόπο μας περνάει μια υποκειμενική διάσταση της αλήθειας.

Πρότυπα της νεαρής ζωγράφου υπήρξαν ο Francis Bacon και ο Lucian Freud,κυρίως για τη δύναμη του ρεαλισμού και την αλήθεια της αναπαράστασης.

Η καλλιτέχνιδα ζεί και εργάζεται στα Χανιά.Έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης.Έχει πραγματοποιήσει ήδη 3 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Ιταλία,ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

πηγή στιγμές

Thursday 15 October 2009

Υπερβόρειες διαθλάσεις της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, εγκαινιάζει από το φθινόπωρο 2009, ετήσιους κύκλους διαλέξεων και εκθέσεων διεθνούς αρχιτεκτονικής με τον πρώτο να αφορά τις Βόρειες χώρες, ή με την ευρύτερη έννοια την αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας (Δανία-Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία).

Είναι γνωστό ότι η αρχιτεκτονική και γενικότερα το ντιζάιν των χωρών αυτών έχουν αποτελέσει διεθνές παράδειγμα ήδη από τη δεκαετία του 1930 και μεταπολεμικά έχουν επηρεάσει μοναδικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με το τοπίο, μέσα από την υιοθέτηση ενός αμιγούς αλλά ποτέ ακραίου ή αντιλειτουργικού μοντέρνου ιδιώματος.
Η αρχιτεκτονική επίσης των χωρών αυτών διδάσκει πώς μπορεί κανείς να είναι τοπικός και να διατηρεί παραδοσιακές αξίες μέσα από την υιοθέτηση ενός απέριττου μοντέρνου σχεδίου που δεν αγνοεί ή καταστρέφει το περιβάλλον αλλά το προστατεύει και το αναδεικνύει. Με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον, με τη σειρά του, αναδεικνύει της αρχιτεκτονική σε μια αμφίδρομη και αρμονική σχέση.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Διαλέξεις / αμφιθέατρο Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς, ώρα 19.30
14/10/2009 Bolle Tham & Martin Videgardh Hansson
25/11/2009 Kimmo Kuismanen
15/12/2009 Ketil Thorsen (Snøhetta)
13/01/2010 Pekka Helin
10/02/2010 Gert Wingårdh
10/03/2010 Arne Henriksen
21/04/2010 B.I.G – Bjarke Ingels Group
19/05/2010 Lundgaard &Tranberg

Εκθέσεις
15/12/2009 Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική 2000-2005 (Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς)
15/12/2009 Νέα Όπερα του Όσλο (Snøhetta)
16/09/2010 Building Sustainable Communities - Danish Architects and Engineers for the Global Compact

http://www.benaki.gr/

πηγή elculture

Monday 12 October 2009

LOL-LEGO!

Τα LEGO,τουβλάκια και playmobil,αριθμούν εκατομμύρια φανς ανα τον κόσμο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικές δημιουργίες με επιτυχημένα ή λιγότερο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από το περιοδικό creative review ημερολόγιο για το 2010,για φιλανθρωπικό σκοπό,με φωτογραφήσεις όπου μοντέλα ήταν playmobil.Περισσότερα εδώ.
(Πατήστε απαραίτητα play στο βιντεάκι που βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης.)

Ακολούθησε η έκδοση βιβλίου αφιερώματος στα μυθικά LEGO.Το "THE LEGO BOOK" κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία της εταιρείας και περιέχει πλούσιο υλικό.Τα λογότυπα που άλλαξε η εταιρεία στο πέρασμα του χρόνου,χαρακτηριστικές φιγούρες playmobil και άλλα...
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Κατα καιρούς τα legos έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη στην εικαστική παραγωγή.
Παιχνίδια φαντασίας και έμπνευσης με κλασικά παιχνίδια.

Επιγραμματικά αναφέρουμε την αναπαραγωγή κάποιων πολύ γνωστών φωτογραφιών με playmobil.

Καθώς και τα γλυπτά του lego artist Nathan Sawaya.

Για όσους μένουν παιδιά!

Thursday 8 October 2009

Έκθεση αφίσας στο ΜΚΘ

Περισσότεροι από 150 Έλληνες γραφίστες, διαφημιστές και κειμενογράφοι, συμμετείχαν εθελοντικά στην πρόσκληση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και των φωτογραφικών πρακτορείων "Apeiron Photos" και "Corbis", προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 20 αφίσες, αποσπάσματα της δουλειάς τους, παρουσιάζονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ως τίτλος της έκθεσης έχει επιλεγεί μία χαρακτηριστική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο".

Τα θέματα που πραγματεύονται οι δημιουργοί είναι εμπνευσμένα από τις παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας τις σχετικές με τη βία κατά των γυναικών, τους πρόσφυγες, τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και την εμπορία των όπλων.

Η έκθεση πλαισιώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παρουσιάζεται έως τις 14 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

πηγή ana-mpa.culture


Διαδραστικός τοίχος

Με τη διαδραστική τεχνολογία να εισβάλλει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας και στους χώρους που ζούμε,οι τοίχοι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Πρόσφατα στα πλαίσια του International Design Award για το 2009 παρουσιάστηκε ένας "ρευστός τοίχος".
Ο liguid wall χάρισε το πρώτο βραβείο στο σχεδιαστή και επινοητή του,τον Γερμανό βιομηχανικό σχεδιαστή με το "καλλιτεχνικό" ψευδώνυμο eltopo.

O τοίχος αυτός ανατρέπει την κοινή στατική,"σκληρή" εικόνα του τοίχου,αφού μεταμορφώνεται αποτυπώνοντας κάθε άγγιγμά μας.Ενδιαφέρον concept..!
Πλαστικότητα vs στατικότητα σημειώσατε 1!

Περισσότερα εδώ

Friday 2 October 2009

«Στιγμιότυπα, Φωτογραφίες 1967 – 1974»

To Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Στιγμιότυπα, Φωτογραφίες 1967 – 1974» του Δημήτρη Σούλα από τις 18/9 και για ένα μήνα.

Το έργο του Δημήτρη Σούλα, ενός σημαντικού Έλληνα φωτορεπόρτερ της διασποράς, παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (12/01-29/02/08) και στη συνέχεια στο Δημοτικό Μουσείο Φωτογραφίας του Μονάχου στο πλαίσιο της Photobiennale / 20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας Απρίλιος-Μάιος 2008 (29/04-29/05/08).

Ο Δημήτρης Σούλας κάλυψε με επιτυχία όλα σχεδόν τα είδη ρεπορτάζ.Συνεργαζόταν με την Associated Press και τις περισσότερες μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά της Γερμανίας. Παράλληλα, δημιούργησε ένα προσωπικό έργο που σχολίαζε στιγμιοτυπικά με καίριο τρόπο την κοινωνία της εποχής του, με έμφαση στους μετανάστες, στους απόκληρους των δρόμων, στους φοιτητές που διαδήλωναν για την ειρήνη.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του υπάγονται στο ανθρωπιστικό πνεύμα που κυριάρχησε στη μεταπολεμική φωτογραφία
.
Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του εδώ.

Η έκθεση παρουσιάζει 90 φωτογραφικά έργα από την περίοδο 1967-1974, όταν ο Δημήτρης Σούλας εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στο Μόναχο. Παράλληλα, θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του δημιουργού, καθώς και φωτογραφίες που δεν παρουσιάζονται στην έκθεση.

«Στιγμιότυπα, Φωτογραφίες 1967 – 1974»
Μουσείο Μπενάκη(Κτίριο οδού Πειραιώς),Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης :19/09/2009-18/10/2009

πηγή elculture