Tuesday 29 September 2009

Warhol/Icon & Warhol: Screen Tests

Οι αίθουσες σύγχρονης τέχνης Πότνια Θηρών και Haunch of Venison είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν δύο παράλληλες εκθέσεις του Warhol στην Αθήνα.

Η έκθεση Warhol: Screen Tests στην Πότνια Θηρών – Bank of Attention είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με προβολές των κλασικών Screen Tests του Warhol.Πρόκειται να προβληθούν 100 από τα σύντομα αυτά κινηματογραφικά πορτρέτα, σε μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη με την έκθεση Warhol/Icon.

Παράλληλα, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή έκθεση Warhol/Icon: Η δημιουργία της εικόνας.Η έκθεση συγκεντρώνει σημαντικές προσωπογραφίες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Andy Warhol, καταθέτοντας μια καίρια κριτική της σύγχρονης εμμονής με τη φήμη, έννοια που γοήτευε τον Warhol και βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του.

Εγκαίνια: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009, 18.30 – 20.00
Διάρκεια εκθέσεων: 7 Οκτωβρίου – 10 Ιανουαρίου 2010
Ωράριο λειτουργίας:Δευτ – Παρ: 10.00 – 21.00,Σάβ: 10.00 – 15.00

Περισσότερα εδώ

Saturday 26 September 2009

Dare Studio

Η Dare Studio είναι μια νέα βρετανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την παραγωγή επίπλων φωτιστικών και προϊόντων lifestyle.
Έκανε το ντεμπούτο της στο 100% Design London(24-27/09).

Ιδιοκτήτης και ιδρυτής της είναι ο Sean Dare,σχεδιαστής με 10ετή εμπειρία και πολλά βραβεία στο ενεργητικό του.

Τα κομμάτια που παρουσιάζονται στη συλλογή 2010 είναι τα πρώτα μιας σειράς προϊόντων, που θα παράγονται σε σχετικά μικρές ποσότητες από τοπικούς βιοτέχνες και θα είναι διαθέσιμα κατευθείαν από την εταιρεία.

Περισσότερα εδώ

Friday 25 September 2009

Χτίζοντας με το χρώμα

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου. Το χρώμα και το φως στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική».

Η σύζευξη της ζωγραφικής με την αρχιτεκτονική που με θαυμαστό τρόπο επιτυγχάνουν ο καταξιωμένος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και ο γνωστός καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου, αποτελεί τον κύριο άξονα αυτής της πολυεπίπεδης έκθεσης.

Μακέτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, κατασκευές, αντικείμενα, φωτογραφίες των δύο αυτών δημιουργών, ολοκληρώνουν τις μελέτες τους για την αισθητική αναβάθμιση των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Επιπλέον, θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και νωπογραφίες του Αλέκου Φασιανού από την πρόσφατη δουλειά του.Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, καθώς και σχετικές ημερίδες.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2009
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
(Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
, Αθήνα)
Ωράριο λειτουργίας: Δε., Τε., Σά., Κυ. 10:00-18:00,
Πέ., Πα. 10:00-22:00 ,Τρ. κλειστά.

Thursday 24 September 2009

Νέο σήμα ΔΕΘ

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κοινού για το σήμα-σύμβολο της ΔΕΘ.
Μια πολύχρωμη αψίδα είναι το σύμβολο, που επιλέχθηκε.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τη Helexpo τον Αύγουστο.Συνολικά κατατέθηκαν 92 προτάσεις από 48 υποψηφίους.Η κριτική επιτροπή επέλεξε 3 απο αυτές για την τελική φάση του διαγωνισμού,την ψηφοφορία του κοινού.Οι επισκέπτες της 74ης ΔΕΘ κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των τριών καλύτερων προτάσεων.
Την προτιμήση του κοινού συγκέντρωσε η πρόταση του κ. Στέλιου Ψευτόγκα (με 5.465 ψήφους σε σύνολο 8.994) χαρίζοντάς του την πρώτη θέση και χρηματικό έπαθλο 5.000ευρώ.Τη δεύτερη θέση (και 3.000 ευρώ) έλαβε το σήμα του Γεωργίου-Ιωάννη Μισιάκου, με βάση το Λευκό Πύργο, και την τρίτη (1.000 ευρώ), το σήμα με την παραλλαγή της υδρογείου τού Μιχάλη Γκαμάνη.

Wednesday 23 September 2009

Ultra-thin ηλιακά πάνελ

Η Sanyo Electric ανακοίνωσε μια ακόμα καινοτομία στη γενιά των ηλιακών πάνελ ultra-thin ΗΙΤ.

Κατάφεραν να ελαττώσουν το πάχος των πάνελ κάτω από το μισό,με τη χρήση κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών κυττάρων σιλικόνης και να διατηρήσουν παράλληλα το ποσοστό της ενεργειακής τους απόδοσης στο 22,8%.(το υψηλότερο ποσοστό που έχει ανακοινωθεί ως τώρα είναι το 23% αλλά από μεγαλύτερης διαμέτρου πάνελ.)

Επόμενος στόχος της εταιρείας να περάσει το επίτευγμα στην μαζική παραγωγή.

Περισσότερα εδώ.

Monday 21 September 2009

Frank Plant:Μεταλλικά επίτοιχα γλυπτά

Ο Frank Plant είναι ένας αμερικάνος καλλιτέχνης με έδρα τη Βαρκελώνη,που ασχολείται με κατασκευές από μέταλλο.
Επίτοιχες δισδιάστατες και τρισδιάστατες γλυπτές συνθέσεις δίνουν το καλλιτεχνικό του στίγμα.

Ανθρώπινες φιγούρες που μοιάζουν να έχουν ζωγραφιστεί από μεταλλικό μελάνι και αντικείμενα,άλλοτε απλά,άλλοτε προκλητικά δωσμένα αποτελούν τα μοτίβα των έργων του.
Κάποια απ'αυτά σαρκάζουν πολιτικά και κοινωνικά κατεστημένα,αφήνουν μηνύματα,άλλα είναι χιουμοριστικά και με διάθεση ειρωνίας...αλλά όλα είναι αναμφισβήτητα έργα τέχνης.
Έχει πραγματοποιήσει μια συλλογή έργων με δακτυλικά αποτυπώματα και χάρτες,μια με αντικείμενα και ανθρώπινα όργανα.Στα πιο πρόσφατα έργα του κάνει ένα τρισδιάστατο κολάζ προσθέτοντας στο μέταλλο διάφορα υλικά(ευτελή κατα κύριο λόγο).

Όπως λέει ο ίδιος αντλεί έμπνευση από την "ποίηση της καθημερινότητας " και από την "καλλιτεχνική ζύμωση που συμβαίνει επί το έργο".
Συμμετέχει σε διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη.

Περισσότερα εδώ

Sunday 20 September 2009

"Via Spetses" -Έκθεση

Έκθεση φωτογραφίας του έλληνα φωτογράφου-φιλμογράφου Νίκου Χρυσικάκη παρουσιάζει η Beyond Art Gallery στην Αθήνα,από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Η "Via Spetses" είναι ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί των Σπετσών,βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο-λευκώμα που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Φερενίκη.

Εικόνες που μας μεταδίδουν το φώς,την αύρα και την ατμόσφαιρα του νησιού μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου.
Εικόνες ζωντανές που μοιάζουν να έχουν παγιδεύσει το σφυγμό των στιγμών που τις γέννησαν και αν τις κοιτάξεις λίγο παραπάνω σίγουρα τον νοιώθεις.
Αυτός δεν είναι και ο σκοπός της φωτογραφίας?

Περισσότερα για τον Νίκο Χρυσικάκη εδώ

Έκθεση Φωτογραφίας "Via Spetses"
Beyond Art Gallery(Χάριτος 10,Κολωνάκι,Αθήνα)
Εγκαίνια Τρίτη 22/09/09 ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης : 22/09 - 7/10/09

Ψηφιακή ταπετσαρία


Πώς μια μονότονη,ασπρόμαυρη ταπετσαρία αποκτά ενδιαφέρον με ψηφιακά μέσα;Η απάντηση έρχεται από τους Strukt Studio.

Πρόσφατα ανέλαβαν να διακοσμήσουν το χώρο του Büro Hirzberger στη Βιέννη,επιστρατεύοντας φαντασία και τεχνογνωσία.
Ετοίμασαν προβολές ειδικά προσαρμοσμένες στο δεδομένο χώρο,συνδυάζοντας την εσωτερική αρχιτεκτονική του με τη διακόσμηση και το φωτισμό του.

Μέσα από 2 προτζέκτορες το γραφείο μετατρέπεται σε μια τρισδιάστατη οθόνη προβολής με video game αισθητική.Κινούμενες ,χρωματιστές λωρίδες φωτός διατρέχουν περιμετρικά το δωμάτιο ενώ η σκερτσόζικη προβολή με τον pacman μας ξαφνιάζει ευχάριστα.Ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν να βλέπαμε και τη διαδραστική εκδοχή της προβολής..

Περισσότερα για τους Strukt Studio εδώ

Friday 18 September 2009

Electrolux Design Lab '09 φιναλίστ

Η Electrolux ανακοίνωσε τους φιναλιστ τους φετινού διαγωνισμού Electrolux Design Lab, με θέμα «οι οικιακές συσκευές για τα επόμενα 90 χρόνια».

Οκτώ συμμετοχές προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου του ‘09 , στα πλαίσια της κορυφαίας έκθεσης αρχιτεκτονικής και σχεδίου της Μεγάλης Βρετανίας «100% Design London».

Οι 8 φιναλίστ του διαγωνισμού (με τυχαία σειρά):
1. Cocoon, ο παρασκευαστής κρέατος και ψαριού (Rickard Hederstierna /Lund Institute of Technology, Σουηδία)
2. Le Petit Prince, το ρομπότ-θερμοκήπιο για τον πλανήτη Άρη (Martin Miklica /Brno University of Technology, Τσεχία)
3. Moléculaire, ο 3D μοριακός εκτυπωτής φαγητού (Nico Kläber / Köln International School of Design, Γερμανία)
4. Naturewash, το πλυντήριο ρούχων που δεν χρησιμοποιεί νερό (Zhenpeng Li / Zhejiang University, Κίνα)
5. Renew, ο έξυπνος ατμοκαθαριστής (Louis Filosa /Purdue University, ΗΠΑ)
6. Teleport Fridge, το ψυγείο που διακτινίζει το φαγητό (Dulyawat Wongnawa /Chulalongkorn University, Ταϊλάνδη)
7. Water Catcher, η ιπτάμενη… «παγίδα βροχής» που φιλτράρει το νερό (Penghao Shan /Zhejiang Sci-tech University, Κίνα)
8. Bifoliate, Το διπλό πλυντήριο πιάτων τοίχου (Toma Brundzaite /Vilnius Academy of Art, Λιθουανία).

Δείτε τα σχέδια των φιναλίστ στο http://www.electroluxdesignlab.com/
Στο site του διαγωνισμού http://www.electroluxdesignlab.com/the-competition/ μπορείτε να ψηφίσετε το αγαπημένο σας σχέδιο .

Thursday 17 September 2009

ArchiCAD 13

Μετά απο 2 χρόνια που κυκλοφόρησε το Archicad 12 και φήμες που έλεγαν πως δεν θα υπάρξει συνέχεια η Graphisoft ανακοίνωσε την έκδοση 13 του δημοφιλούς προγράμματος Archicad.
Σε αυτήν την πιό πρόσφατη έκδοση, οι σημαντικές απαιτήσεις των χρηστών για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, έχουν ικανοποιηθεί. Το ArchiCAD 13 περιλαμβάνει εξηντατετράμπιτη (64Bit) υποστήριξη στα PC , που συνδυάζεται με την υποστήριξη πολυεπεξεργαστών, κάνοτας το ArchiCAD 13 την ισχυρότερη λύση στα προγράμματα του είδους.

περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site.

Europe 40 under 40

Tο Europe 40 under 40 είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα βράβευσης που αφορά Ευρωπαίους αρχιτέκτονες,αρχιτέκτονες τοπίου, πολεοδόμους, industrial designers, γραφίστες και σχεδιαστές μόδας οι οποίοι είναι κάτω από 40 χρονών και δουλεύουν είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μέλη κάποιου γραφείου.

Το πρόγραμμα στηρίζει νέα,ανερχόμενα ταλέντα στο σχεδιασμό που θα επηρρεάσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού σχεδίου, της σκέψης, και της θεωρίας με άμεσο αντίκτυπο στο μελλοντικό περιβάλλον στις ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικών Σπουδών και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Design ανακοινώσαν την επιλογή 61 υποσχόμενων,νέων Ευρωπαίων σχεδιαστών για το 2009.
Περισσότερα για τους νικητές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Έκθεση με έργα των βραβευμένων σχεδιαστών παρουσιάζεται στο Contemporary Space Athens (Μεγάλου Βασιλείου 46-48, Ρουφ, Αθήνα) έως την 1η Νοεμβρίου .

Wednesday 16 September 2009

UP TO 35 φιναλίστ

Ανακοινώθηκαν οι 5 φιναλίστ του διαγωνισμού για νέους αρχιτέκτονες έως 35 ετών που είχε προκηρύξει το καλοκαίρι που μας πέρασε ο αναπτυξιακός οργανισμός ΟLIAROS.
(Σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση στο blog)

Οι συμμετοχές έφτασαν τις 242 από 41 συνολικά χώρες.Η κριτική επιτροπή αποτελείται απο τους
Bjarke Ingels, Ανδρέα Κούρκουλα, Marcel Meili,
Ιάσων Τσάκωνα, Yoshiharu Tsukamoto,Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Ηλία Ζηγκέλη.

Οι 5 φιναλίστ θα λάβουν το ποσό των €3000 και καλούνται να προσκομίσουν μέχρι τις 11/01/2010 συμπληρωματικό υλικό για την τελειοποίηση των project τους.

Τα 5 αυτά projects μαζί με τα υπόλοιπα 242 που κατατέθηκαν θα εκτίθενται από την 1 έως τις 7/10.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τους φιναλίστ μέσω γραπτού μυνήματος.Το κοινό θα είναι ο 8ος κριτής αφού τα αποτελέσματα θα συμψηφιστούν με αυτά της κριτικής επιτροπής τον Ιανουάριο του 2010.
Ο νικητής θα λάβει μαζί με το βραβείο το ποσό των €10.000 συν €30.000 προμήθειας.

Περισσότερα για τις 5 προτάσεις θα βρείτε εδώ www.upto35.com

Tuesday 15 September 2009

Abitare il Tempo 09,Verona

Ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου η διεθνής έκθεση για τη διακόσμηση Abitare il Tempo στη Βερόνα της Ιταλίας.

Φέτος κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι το "total living" και παρά τη διεθνή κρίση η έκθεση δίνει σαφή δείγματα ανανέωσης.

Για πρώτη χρονιά φέτος παρουσιάζεται στον αύλιο χώρο της έκθεσης μια έκθεση μέσα στην έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στη διακόσμηση των εξωτερικών χώρων.

Ποτέ άλλοτε όσο φέτος η έκθεση δεν έδωσε τόση έμφαση στο δίπολο τέχνη και design.
Θα τολμούσαμε να πούμε οτι η καλλιτεχνική διάσταση επιβάλλεται στο καθεαυτό εμπορικό κομμάτι της έκθεσης.Στους κόλπους της Abitare il Tempo φιλοξενείται η ArtVerona,μια καλλιτεχνική εκθεσιακή σύμπραξη που παρουσιάζει 170 γκαλερί σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης απο όλο τον κόσμο.

Παράλληλα παρουσιάζονται 6 εκθέσεις τέχνης και design,η 3η έκδοση του "Linking people" με 13 projects που αφορούν τη διακόσμηση,την αρχιτεκτονική και το design εν γένει και guests τους Massimiliano και Doriana Fuksas.
Ακόμα μια έκθεση φωτογραφικών πορτραίτων και σκέψεων διάσημων αρχιτεκτόνων από τον Maurizio Marcato.

Για πρώτη φορά στην Ιταλία φιλοξενείται και το workshop Young Designers Meet the Industry (www.ydmi.de) ,που καθιερώθηκε το 2007 από το German Design Council για να ενθαρρύνει και να προάγει νέους designers και στις 2 προηγούμενες εκδόσεις του στο Βερολίνο έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τέλος ,όπως κάθε χρονιά από το 2002 και μετά έτσι και φέτος ,την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα απονεμηθεί το βραβείο "Abitare il Tempo".
Tιμώμενο πρόσωπο φέτος ο Gillo Dorfles.Φιλόσοφος,κριτικός,ιστορικός που με τις μελέτες,τις αναλύσεις και τις σκέψεις του για δεκαετίες ολόκληρες φώτισε τη διαδρομή των σύγχρονων τεχνών,της αρχιτεκτονικής και του design.

www.abitareiltempo.com

Monday 14 September 2009

"..on the top.."

Συνέχεια στη νέα μόδα των λεγόμενων pop-up stores,χώρων δηλαδή με προκαθορισμένη και περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας,δίνει ένα νέο εστιατόριο στο Παρίσι με ομολογουμένως πολύ όμορφη θέα.

Το εφήμερο λειτουργεί θελκτικά σε κάποιους και σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίζεται η δημιουργία αυτών των χώρων.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο,όπως έγινε γνωστό θα παραμείνει στη θέση του για ένα χρόνο.Βρίσκεται στην ταράτσα του μουσείου Palais de Tokyo στο Παρίσι,και αν μη τι άλλο το πανόραμα που προσφέρει είναι μαγευτικό.Στο πιάτο εκτός από το μενού του "προσφέρει" τον Πύργο του Άιφελ,τον Σηκουάνα,τα Ηλύσια Πεδία...
Μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα στο σύνολο,σε ένα και μοναδικό τραπέζι(τύπου κοινόβιο).

Η κατασκευή του παραπέμπει σε container σε μια διάφανη,μοντέρνα και μινιμαλιστική εκδοχή.Γυαλί και μέταλλο είναι τα βασικά υλικά,ενώ στο εσωτερικό το απόλυτο λευκό και η αφαιρετική προσέγγιση συμπληρώνουν το σκηνικό.Έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο φωτισμό του εστιατορίου..Στην πόλη του φωτός επιβάλλεται έτσι κι αλλιώς!


Το εστιατορίο Nominya σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Pascal Grasso (www.pascalgrasso.com) μαζί με τον καλλιτέχνη αδερφό του Laurent Grasso.

Η θέση του μπορεί να προσφέρει απεριόριστη θέα σε αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού,αλλά για κάποιους δε συνάδει με την αρχιτεκτονική και το ύφος του υφιστάμενου κτιρίου.
"Μοιάζει σαν ξένο σώμα που προσγειώθηκε ή ξεχάστηκε στην οροφή του μουσείου.Εν ονόματι της εφήμερης ταυτότητας του όμως και στο πλαίσιο μιας διευρημένης τέχνης,ίσως αυτό να παραβλέπεται.."




Το Palais de Tokyo στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ακόμα μια παρόμοιου τύπου εφήμερη κατασκευή.

Ο λόγος για το Everland Hotel,ένα project 2 καλλιτεχνών από τη Σουηδία.
Σχεδιάστηκε για να λάβει μέρος στην Expo του 2002 της χώρας τους και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε περιοδεύον ενοικιαζόμενο δωμάτιο...www.everland.ch


"...και στην κορφή κανέλλα" που λένε!..



πηγή
everythingsuchas.blogspot.com

10 εικόνες για την Ιθάκη-Έκθεση

Η έκθεση "Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη" φιλοξενείται από τις 17/09 και για τρείς μόνο μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» στο Θησείο.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις 10 νικήτριες καθώς και 132 φιναλίστ αφίσες
του φετινού διαγωνισμού Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη.Η ιστορία, οι μνήμες, η κοινωνική, πολιτική και προσωπική ταυτότητα του καθένα από τους δημιουργούς αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στις 142 αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Οι δημιουργοί τους επεξεργάστηκαν εικόνες και συναισθήματα και χρησιμοποίησαν φωτογραφία, εικονογράφηση και τυπογραφία για να σκιαγραφήσουν τον εαυτό τους.

Στην παράλληλη έκθεση “Σε βλέπω”, η έννοια του «εγώ» προσεγγίζεται από μια διαφορετική πλευρά.Μέσα από τα φωτογραφικά πορτραίτα νέων δημιουργών.
Νέοι φωτογράφοι –επαγγελματίες και σπουδαστές– παρουσιάζουν πορτραίτα, όχι του εαυτού τους αλλά κάποιου άλλου. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των φωτογραφιών είναι ότι αποτελούν πορτραίτα-στιγμιότυπα και όχι στατικές απεικονίσεις της ανθρώπινης μορφής. Κάθε εικόνα γίνεται παράθυρο προς τη ζωή του απεικονιζόμενου, το χώρο και τη διάθεσή του. Κάθε εικόνα διαθέτει ένα κύριο συστατικό του «Εγώ» και όλες μαζί δίνουν την εμπειρία της ζωής.

"Δέκα εικόνες για την Ιθάκη 2009"
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Εγκαίνια: 17 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 19:30.
Διάρκεια: 17 -20 Σεπτεμβρίου 2009
Ωράριο λειτουργίας: Παρ-Σαβ-Κυρ, 17:00 – 21:00

πηγή gda
www.tenimages.org

Saturday 12 September 2009

Logitech SqueezeBox Players

H Logitech έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις επερχόμενες προσθήκες στη σειρά Squeezebox.

Το Squeezebox Radio είναι ιδανικό για τους λάτρεις της μουσικής, που θέλουν να απολαύσουν στο μέγιστο την ψηφιακή μουσική (διαδικτυακό ραδιόφωνο, online μουσικές υπηρεσίες και τραγούδια που βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπολογιστή).

Παρέχει τέλειο ήχο και εύκολη πρόσβαση σε έναν κόσμο ψηφιακής μουσικής μέσω μίας ζωηρής διεπιφάνειας, και όλα αυτά σε μία πολύ μικρή συσκευή.

Ο ενσωματωμένος ενισχυτής του επιτρέπει στον χρήστη να απολαύσει έναν δυνατό, υψηλής ποιότητας ήχο, με ελάχιστη παραμόρφωση, από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, χάρη στον all-in-one σχεδιασμό του, που περιλαμβάνει ηχεία (woofers και tweeters). Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσει ο χρήστης τη συσκευή στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον καλώδια.

Στην έγχρωμη οθόνη LCD των 2.4 ιντσών, ο χρήστης μπορεί να δει τα εξώφυλλα των μουσικών άλμπουμ, πληροφορίες σχετικά με τα μουσικά κομμάτια και τον ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς και φωτογραφίες screen savers.

Επιπλέον, όσοι είναι χρήστες του Facebook, μπορούν μέσω του Radio να προτείνουν μουσικά κομμάτια στους φίλους τους αλλά και να λάβουν τις αντίστοιχες προτάσεις των φίλων τους, ενώ οι χρήστες του Flickr μπορούν να προβάλουν slideshows.


Η Logitech ανακοίνωσε επίσης το Squeezebox Touch. Ιδανικό για τους λάτρεις της μουσικής, που θέλουν να ακούνε ψηφιακή μουσική στο σαλόνι τους. Το Touch διαθέτει έγχρωμη διαισθητική οθόνη αφής 4.3 ιντσών, που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέγει και να ακούει εύκολα μουσική, να βλέπει τα εξώφυλλα των άλμπουμ, καθώς και φωτογραφίες. Επιπλέον υποστηρίζει κωδικοποίηση υψηλής ανάλυσης, για πλούσιο ήχο, με ελάχιστη παραμόρφωση.

Τόσο το Radio όσο και το Touch διαθέτουν ασύρματο 802.11g, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τραβούν μουσικά κομμάτια όλων των ειδών (συμπεριλαμβανομένων των Pandora, iTunes, Sirius και διάφορα άλλα διαδικτυακά streams) απευθείας από υπολογιστές Mac, Windows ή Linux, αλλά μόνο το Touch μπορεί να παίξει απευθείας κομμάτια από USB και κάρτες SD.

Το Radio αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του μήνα και η τιμή του θα είναι γύρω στα 140 Ευρώ, ενώ το Touch αναμένεται να κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο και η τιμή του θα είναι υψηλότερη, στα 210 Ευρώ περίπου.

Περισσότερα εδώ www.logitechsqueezebox.com

πηγή pathfinder

Friday 11 September 2009

Kubik 555


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και γραφίστας Daniel Rossa σε συνεργασία με τους μαέστρους των προβολών στην Urbanscreen δημιούργησαν το Kubik 555.
Μια βίντεο-art προβολή σε τοίχο του κτιρίου Kunsthalle στο Αμβούργο.Το βίντεο παίζει με τους αρχιτεκτονικούς περιορισμούς,τις διαστάσεις και την πραγματικότητα προσφέροντας μια σχεδόν παραισθησιογόνα άποψη σε έναν τοίχο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα περνούσε μάλλον απαρατήρητος.

πηγή wallpaper

Thursday 10 September 2009

E-move

Η κοινότητα του Bolzano στη γειτονική Ιταλία ασχολείται καιρό τώρα με θέματα που άπτονται οικολογικής ευαισθησίας και συνείδησης.

Πρόσφατα πραγματοποίησε ακόμα μια κίνηση αντίστοιχου ενδιαφέροντος.Αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλιακών σταθμών ενέργειας για δημόσια χρήση,σε κεντρικά σημεία του αστικού περιβάλλοντος.

Τα E-move charging station διαθέτουν φωτοβολταικά πάνελς και προσφέρουν δυνατότητα τροφοδοσίας σε συσκευές(laptop,κινητά,i-pod..) και σε ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς.




Ο σχεδιασμός τους έγινε με στόχο να αποτελούν μέρος του αστικού χώρου αλλά η παρουσία τους να είναι όσο το δυνατόν διακριτική.

Το σχέδιο αντλεί έμπνευση από τις κλασικές αντλίες των σταθμών εφοδιασμού καυσίμων και η κλήση που έχει το στέγαστρο επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή συλλογή ενέργειας από τα πάνελς.Οι παροχές βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του σταθμού.Στην εξωτερική πλευρά υπάρχει παγκάκι για τους περαστικούς απο ειδικό υδροαπωθητικό υλικό.
Όλα τα υλικά έχουν επιλεγεί με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του σταθμού από ενδεχόμενες βανδαλιστικές επιθέσεις.



πηγή domus

Wednesday 9 September 2009

Olympus E-P1

Μηχανές σαν την νεοαφιχθείσα Olympus E-P1,μια ρετρό αναβίωση του κλασικού μοντέλου Pen της Olympus,μας γυρνούν σε άλλες εποχές.

Το 1959 ο σχεδιαστής της Olympus Yoshihisa Maitani,προκάλεσε μια μικρή επανάσταση με τη σειρά Pen.Οι μικρές διαστάσεις,η στιβαρή κατασκευή και η αξιοπιστία έκαναν πολύ δημοφιλή την Pen που κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές Pen S,Pen D,Pen EE με διαφορετικούς ευρυγώνιους ή στάνταρ φακούς Zuiko..Η συνολική παραγωγή όλων των Pen υπερέβη τα 17 εκατομμύρια τεμάχια.

Είναι αλήθεια πως η προσπάθεια αναβίωσης ενός κλασικού μοντέλου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τους σχεδιαστές.Αφενός πρέπει να υπάρξει η σύνδεση με το παρελθόν.Να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τον υποψήφιο αγοραστή να πεί "μου θυμίζει την παλιά Pen".Αφετέρου θα πρέπει να ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες και απαραίτητες τεχνολογίες με τρόπο που δεν θα αλλοιώσουν τη γενική εικόνα και δεν θα δημιουργήσουν μια μηχανή δύσχρηστη και επιτηδευμένα πολύπλοκη.

Οι σχεδιαστές της Olympus φαίνεται πως κατάφεραν να αναβιώσουν το κλασικό σχέδιο του Maitani.Μακρόστενη σχεδίαση και καθαρές γραμμές,φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Η μηχανή συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τις μεταλλικές επιφάνειες με τα πλαστικά τμήματα και τις ρετρό αναφορές,με μεστή αίσθηση στο χέρι και λογικό βάρος(335 γραμμάρια χωρίς μπαταρία).

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
- Σύστημα Micro Four Thirds (4/3)
- Σχεδιασμός με μεταλλικό φινίρισμα
- Νέος αισθητήρας Live MOS με ανάλυση 12,3 Megapixels
- Κάρτα μνήμης SD (συμβατότητα με SDHC)
- Μεγάλη οθόνη HyperCrystal LCD 7.6cm/3.0”
- Αισθητήρας εικόνας TruePic V
- Ενσωματωμένο σύστημα IS με μέγιστη αποτελεσματικότητα 4 EV βήματα
- Προσαρμογέας για όλους τους φακούς ZUIKO DIGITAL & OM
- Νέο ανεπτυγμένο GUI για εύκολη λειτουργία μέσω του Live Control
- Αυτόματη αναγνώριση των κοινών σκηνών πιθανόν με το i-Auto
- 20 λειτουργίες λήψης (5 λειτουργίες έκθεσης, λειτουργία i-Auto, λειτουργία 14 σκηνών
- Διασύνδεση TV HDMI
- Έγγραφή ήχου Linear PCM
- Διασύνδεση Hi-Speed USB 2.0
- Τρία καρέ ανά δευτερόλεπτο με διαδοχική λήψη ( μέγ. 14 σε λειτουργία RAW)
- ISO 100-6400 για μεγάλο εύρος ευαισθησίας
- Ευέλικτες λειτουργίες bracketing functions για ισορροπία λευκού και έκθεσης
- Ταυτόχρονη εγγραφή RAW και JPEG

Περισσότερα για την Pen εδώ www.olympus.com.gr

Σε κάθε περίπτωση και επειδή ακριβώς η Olympus E-P1 δεν απευθύνεται στη λογική,αλλά στοχεύει στο συναίσθημα,η γοητεία της είναι αδιαμφισβήτητη και η επικράτησή της στην αγορά μάλλον δεδομένη.

Το περιοδικό creative review χαρίζει μια Olympus E-P1 μέσα από διαγωνισμό ,σε έναν τυχερό που θα απαντήσει στην ερώτηση για το όνομα του σχεδιαστή της μυθικής Pen.
Aν ενδιαφέρεστε κάντε κλίκ εδώ applynow.centaur.co.uk

πηγή φωτογράφος 09/09

Tuesday 8 September 2009

"Νερό"-2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Λάρισας σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας,προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με τίτλο: «Νερό».

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει από 1 έως 6 φωτογραφίες, οι οποίες θα υποβάλλονται ταχυδρομικά σε CD/DVD με ανάλυση 300ppi και διαστάσεις 20Χ30cm. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και το όνομα κάθε αρχείου θα πρέπει να φέρει το επίθετο του δημιουργού με λατινικούς χαρακτήρες.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από το δελτίο συμμετοχής. Το δελτίο συμμετοχής μπορεί να είναι φωτοαντίγραφο του υποδείγματος που συνοδεύει την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Δελτία συμμετοχής μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τον δικτυακό τόπο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας (http://www.fll.gr/) καθώς επίσης και από το δικτυακό τόπο του Πολιτιστικού Οργανισμού Νομαρχίας Λάρισας (http://ponlarissas.wordpress.com/)

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 με τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και μέσα από το διαδικτυακό τόπο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας και του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Λάρισας.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις του διαγωνισμού είναι:
1ο Βραβείο : Απονομή τιμητικού διπλώματος και δωροεπιταγή 800 ευρώ
2ο Βραβείο : Απονομή τιμητικού διπλώματος και δωροεπιταγή 500 ευρώ
3ο Βραβείο : Απονομή τιμητικού διπλώματος και δωροεπιταγή 300 ευρώ
1ος έπαινος : Απονομή τιμητικού διπλώματος
2ος έπαινος : Απονομή τιμητικού διπλώματος
3ος έπαινος : Απονομή τιμητικού διπλώματος

Επιδίωξή των διοργανωτών στο διαγωνισμό δεν είναι το βραβείο αλλά η δημιουργική δουλειά, η δυνατότητα έκφρασης μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και φυσικά η διάκριση και η άμιλλα.

Προθεσμία αποστολής συμμετοχών: 11 Σεπτεμβρίου 2009.

πηγή culturenow.gr

Monday 7 September 2009

Design S

Σε μια ειδική σειρά εκδηλώσεων, που φέρει τον γενικό τίτλο:
«Design S: Ποιότητα Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον. Καινοτομία, υψηλή τεχνολογία, Νέες Ιδέες, με επίκεντρο την ανθρωπότητα και τη φύση», μας προσκαλούν η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου, από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Η σειρά των εκδηλώσεων αυτών, περιλαμβάνει τη βραβευμένη έκθεση Σουηδικού Design “Design S” αλλά και δύο ενδιαφέρουσες Ημερίδες με προσκεκλημένους από την Σουηδία και την Ελλάδα, και στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε Σουηδούς και Έλληνες, ανάμεσα σε Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Σχεδιαστές αλλά και τον καθένα από εμάς ώστε να αναζητηθούν «όμορφες» και υλοποιήσιμες φόρμες, ιδέες και σχέδια προσανατολισμένα στην δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος και μιας ανθρώπινης αξιοπρεπούς καθημερινής πραγματικότητας.

Καινοτόμες λύσεις, προτάσεις που παρακολουθούν την αιχμή της τεχνολογίας αλλά και νέες ιδέες , μέσα από την εμπειρία του Σουηδικού μοντέλου ανάπτυξης, έρχονται να μας προβληματίσουν και ενδεχομένως να μας επηρεάσουν προς το καλύτερο.

- Έκθεση Βραβευμένου Σουηδικού Design:«DESIGN S»
11-27 Σεπτεμβρίου 2009

- Ημερίδα: «Design για μία καλύτερη ποιότητα ζωής»
16 Σεπτεμβρίου 2009

-
Hμερίδα: «Το Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα»
23 Σεπτεμβρίου 2009

Επίσημη γλώσσα της Ημερίδας θα είναι τα Αγγλικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως θα είναι η δήλωση συμμετοχής.Η ημερίδα ξεκινά στις 9.30 π.μ. και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς/και από Ελληνικά και Αγγλικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως θα είναι η δήλωση συμμετοχής.

Ίδρυμα Ευγενίδου / Λεωφόρος Συγγρού 387 /Φάληρο -Αθήνα

περισσότερα εδώ www.swedenabroad.com

πηγή gda

Sunday 6 September 2009

"O Miró της Μαγιόρκα"-Θεσ/κη

Ανοίγει σήμερα στο κοινό η έκθεση «Ο Mirό της Μαγιόρκα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του καλλιτέχνη στη χώρα μας με
περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, σχέδια, σημειώματα, σκίτσα και φωτογραφίες που αφορούν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο Miró δημιουργεί στη Μαγιόρκα, στο εργαστήρι που έκτισε γι' αυτόν ο φίλος του Josep Lluis Sert.

Μακέτα του εργαστηρίου Sert από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ εκτίθεται μαζί με έγγραφα, σημειώσεις, έπιπλα, αντικείμενα κ.ά., μεταφέροντας μας την ατμόσφαιρα και την εσωτερική πλευρά της δημιουργικής σκέψης του καλλιτέχνη.Το εργαστήριο αυτό αποτελεί τομή στο έργο του Mirό, γιατί εκεί επανεξετάζει την ως τότε πορεία του και κάνει μια νέα αρχή.

Όπως συνέβη στην περίπτωση της έκθεσης Suite 347 του Picasso, έτσι και στην περίπτωση του Μirό παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό σε πληροφορίες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, άρθρα και δημοσιεύσεις στον γαλλικό κυρίως και στον ελληνικό τύπο της εποχής, όπου παρουσιάζονται ο αντίχτυπος εκθέσεων, ο σχολιασμός και οι απόψεις σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και οι απόψεις του ίδιου του καλλιτέχνη για έργα του, για την τέχνη, για τον κόσμο κτλ.

Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης.

Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s.
Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τη συμβολική φιλοξενία δίπλα τους ενός ζωγραφικού έργου του Μirό.
Σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσης από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό.

"O Miró της Μαγιόρκα"
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης www.tf.auth.gr
Διάρκεια έκθεσης:5/9/2009 - 5/2/2010
Ώρες λειτουργίας :
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00
Δευτέρα, Τετάρτη: 9.00-14.00 και 17.00-21.00
Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα.