Tuesday 31 March 2009

Έκθεση Φωτογραφίας - Ζευγάρια

Επίσιμη Περιγραφή :

Δύο είναι καλύτερα από έναν


Η φωτογραφία έχει συχνά ερωτοτροπήσει με την απεικόνιση του ζευγαριού. Το ζευγάρι, ως υποσύστημα της οικογένειας έχει τη δική του ζωή και δυναμική, με κύριο ίσως στοιχείο αυτό της στενής σχέσης, της ιδιαίτερης οικειότητας. Τα ζευγάρια, είτε εφήμερα, είτε σε βάθος χρόνου, έχουν στην ουσία να αναμετρηθούν με το άγχος του «μαζί», την λαχτάρα αλλά και το φόβο της σαρκικής και συναισθηματικής επαφής, την πρόκληση της επαναδιαπραγμάτευσης ορίων και συνόρων. Το ζευγάρι αποτελεί ίσως ένα χώρο που δύο (τουλάχιστον) άνθρωποι καλούνται να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν, χαράζοντας περιοχές κοινών επιθυμιών και σύνορα ξεχωριστής ατομικότητας.

Η σύγχρονη φωτογραφία έχει προ πολλού ξεπεράσει, σε επίπεδο αναπαράστασης τουλάχιστον, το στερεότυπο της ευτυχισμένης, απροβλημάτιστης οικογένειας, του ανέμελου στιγμιότυπου του οικογενειακού άλμπουμ. Έχει τολμήσει να διεισδύσει στο πεδίο των οικογενειακών συγκρούσεων, στα «άδυτα» του προσωπικού χώρου, καθιστώντας το ιδιωτικό δημόσιο. Το ζευγάρι χάνει την ιδιωτικότητά του και παρουσιάζεται στο βλέμμα του θεατή αποκαλύπτοντας πτυχές της ζωής του, μέσα από μια φωτογραφική καταγραφή αυτής ακριβώς της αμφιθυμικής στάσης των συντρόφων απέναντι στην πρόκληση της οικειότητας. Στη φωτογραφική διαδρομή του ο φακός έχει ακολουθήσει τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις, προβάλλοντας μη συμβατικές μορφές σχέσεων ή ανατρέποντας συμβατικές κοινωνικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ζευγαριού.

Σε αυτή την έκθεση, 16 φωτογράφοι της ομάδας Stereosis fwd επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα και τη δική τους ματιά πάνω στη ζωή των ζευγαριών ακολουθώντας ίσως διαφορετικές προσεγγίσεις, εστιάζοντας σε διαφορετικές εκφάνσεις της δυναμικής του ζευγαριού, με κοινό πάντως γνώμονα την πίστη στη δύναμη του φωτογραφικού μέσου να μεταμορφώνει αυτό που αγγίζει.


Ε Γ Κ Α Ι Ν Ι Α : Σάββατο 04/04 στις 22:00
Εδέσσης 6 , Θεσσαλονίκη


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Monday 23 March 2009

Aμφιθεατρικός μινιμαλισμός

Μια κατοικία στην Ύδρα,του αρχιτέκτονα Αριστείδη Αντώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεντρικός χώρος που παραπέμπει σε αμφιθέατρο ή σκαλοπάτια απο κυκλαδίτικο νησί και αποτελεί ζωτικό σημείο του σπιτιού.Με 9μέτρα μέγιστο ύψος αναμφίβολα δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας και ενα σχετικό δέος.

Η πλατφόρμα στην οποία καταλήγουν τα σκαλοπάτια είναι το καθιστικό του σπιτιού αλλά και τα ίδια τα σκαλοπάτια έχουν αντίστοιχη χρήση.
Ο τοίχος που βρίσκεται απέναντί της μετατρέπεται σε τεράστια οθόνη προβολών.

Γραμμικότητα,λιτότητα στο σχεδιασμό,χώροι ανοιχτοί και πρόσφοροι για πολλές και διαφορετικές χρήσεις,ελάχιστη επίπλωση και χρήση υλικών άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική νησιώτικη αρχιτεκτονική είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Μοιάζει ο αρχιτέκτονας να ήθελε να δημιουργήσει χώρους εσωτερικόυς μεν,που θα περικλείουν λειτουργίες και δραστηριότητες αλλά δεν θα περιορίζουν τους χρήστες τους και θα δίνουν την εντύπωση ανοιχτού,ίσως και υπαίθριου χώρου.

Περισσότερες εικόνες και σχέδια εδώ www.flickr.com/photos/antonas
Ενδιαφέρον κείμενο παρουσίασης από τον αρχιτέκτονα antonas.files.wordpress.com
www.aristideantonas.com

"Τρείς ματιές στη Μεσόγειο"

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του Mediterranée à la carte, τρεις παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας.

Του Άρη Γεωργίου-
Μονπελιέ: "πέντε λεπτά στάση".
Του Alain Ceccaroli,
"Μορφές του συνηθισμένου – Αθήνα, Θεσσαλονίκη"
και του Jean-Luc Moulène, "Λούβρος".

Διάρκεια έκθεσης:
έως 26 Απριλίου 2009
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,Αθήνα

Περισσότερα εδώ www.cycladic.gr

Thursday 19 March 2009

Ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο Mies van der Rohe 2009

Μια κατοικία σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου,Νίκο Καλογήρου είναι στη λίστα των υποψηφίων για το διεθνές βραβείο Mies van der Rohe 2009.

Πρόκειται για ένα σπίτι διακοπών για μια οικογένεια και βρίσκεται στους πρόποδες του Βέρμιου,στη Νάουσσα.Αποτελείται απο δύο όγκους που συνδέονται με μία κλειστή γέφυρα-πέρασμα από τζάμι και μέταλλο.
Τα υλικά που έχουν κατεξοχήν χρησιμοποιηθεί είναι ξύλο και μέταλλο,υπογραμμίζοντας τον βιομηχανικό και αυστηρό χαρακτήρα που ακολουθεί ο σχεδιασμός.

Το έδαφος είναι επικλινές και την κλίση του ακολουθεί και ο ένας εκ των δυο όγκων (ο μεγαλύτερος).Η σύνθεση των δυο όγκων προέκυψε από τη δυνατότητα της ταυτόχρονης περιστροφής τους σε δυο άξονες,βασισμένους στην τοπογραφία και τη φυσική θέα του οικοπέδου.

Η κατοικία με το χαρακτηριστικό όνομα "split &
rotate",που υποδηλώνει τις κατασκευαστικές τις ιδιαιτερότητες,είναι σίγουρα δείγμα μιας αρχιτεκτονικής που σπανίζει στην Ελλάδα και δίχως άλλο κάνει αίσθηση.

Περισσότερα εδώ www.dezeen.com

Saturday 14 March 2009

Φωτογραφική ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής

Η σχολή αρχιτεκτονικής Valle Giulia,με έδρα τη Ρώμη,οργανώνει εδώ και 7 χρόνια φωτογραφικό διαγωνισμό για όλους τους φοιτητές αρχιτεκτονικής της χώρας.
Φέτος θέμα του διαγωνισμού είναι "το αφηρημένο στη φόρμα" και οι συμμετοχές υποβάλλονται μέχρι τέλος Ιουνίου.

Οι φοιτητές της σχολής εχουν δημιουργήσει το blog Architettura in Progress vallegiulia.blogspot.com το οποίο πρόσφατα ανανεώθηκε και εμπλουτίστηκε.

Απο τους φοιτητές και πάλι συστάθηκε φωτογραφικό γκρούπ στην web-κοινότητα flickr,το "Valle Giulia Flickr" με σκοπό την προώθηση της φωτογραφίας μεταξύ των σπουδαστών αλλά και ενός ευρύτερου κοινού με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για την φωτογραφία. www.flickr.com/groups/vallegiulia/

Η αρχιτεκτονική σχολή της Valle Giulia διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στη φωτογραφική δραστηριότητα της ομάδας των φοιτητών.Οι φωτογραφίες είναι ταξινομημένες σε 5 θεματικές ενότητες:διαγωνισμοί,κόσμος,λεπτομέρειες,τεχνολογία και αφηρημένο.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σποτάκι με παρουσίαση μερικών φωτογραφιών του γκρούπ. www.flickr.com/photos/aip/3326528838/in/photostream/

Thursday 5 March 2009

Julian Beever-The illusionist

Ο Julian Beever,γνωστός και ως "Pavement Picasso" είναι ένας βρετανός καλλιτέχνης που ασχολείται εδω και δεκαπέντε περίπου χρόνια με τη ζωγραφική σε πεζόδρομους με βασικό υλικό τις κιμωλίες!
Χρησιμοποιεί μια τεχνική,γνωστή ως αναμόρφωση,με την οποία δίνεται η ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων από συγκεκριμένη οπτική γωνία.

Έχει εργαστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο από το Βέλγιο,όπου και ζεί,ώς το Μεξικό ,την Αργεντινή και την Αυστραλία και για λογαριασμό διεθνών εταιρειών όπως για παράδειγμα τη MOTOROLA.

Δείγματα της δουλείας του υπάρχουν σε δίαφορες διευθύνσεις στο ίντερνετ.
Ενδεικτικά http://www.flickr.com/photos/

..Ασύλληπτος!