Tuesday 30 September 2008

Concretime

Η εταιρεία Forsberg form με έδρα τη Σουηδία και πρωτεργάτη των Johan Forsberg,παρουσιάζει μια συλλογή αντικειμένων που σαν πρώτη ύλη έχουν το..τσιμέντο.

Μας κέρδισαν τα ρολόγια αλλά και τα πόστερ-γλυπτά από τσιμέντο με τον Rip Kirby.

Ανατρεπτικά & όμορφα!


Περισσότερα εδώ
http://www.forsbergform.se/

Sunday 28 September 2008

Αρχιτεκτονική βροχή

Είναι το ξενοδοχείο I Dubai,που σχεδίασαν οι Park Associati e Saporiti για την νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων,I Hotels & Resorts.

Πρόκειται για έναν πύργο 60 μέτρων που θα αιωρείται στα 60 μέτρα,πάνω σε ένα σύννεφο νερού(που θα εξατμίζεται μέσα από μικρο-εκροές και πίδακες στις φέρουσες κολόνες).

Το νερό θα προέρχεται από τη θάλασσα και θα χρησιμοποιείται στον κλιματισμό και ως υδάτινη πηγή γενικότερα.
Στον ενδέκατο και τελευταίο όροφο,μια εντυπωσιακή,πράσινη ταράτσα με πισίνες,μπάρ και εστιατόρια.

Νεότερα από το project προσεχώς..


πηγή domus

Che Banca!

Αν σας ζητούσαν να μαντέψετε σε τι χώρο αντιστοιχεί αυτή η εικόνα,σίγουρα δεν θα σκεφτόσασταν οτι είναι μια τράπεζα.
Και όμως πρόκειται για την ιταλική τράπεζα Che Banca! που σχεδιάστηκε από την Crea International.

"Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού ήταν η ιδέα οτι τα πράγματα που μας περιβάλλουν πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά.Τη ζεστασιά και το φως του ήλιου,τεχνολογικού μεν φιλικού δε.."

Μοντέρνος,ανατρεπτικός σχεδιασμός,ανοιχτοί χώροι, φωτεινά,καθαρά χρώματα,αριστοτεχνικός φωτισμός.
Τεχνολογία και ντιζάιν σε απόλυτη συμφωνία για ένα αποτέλεσμα χάρμα οφθαλμών.

Περισσότερα εδώ http://www.creainternational.com/

Αποτελέσματα διαγωνισμού Andreu World

Ήταν η 8η χρονιά του διαγωνισμού Andreu World,που φέτος αφορούσε στο σχεδιασμό καρέκλας και τραπεζιού με βασικό υλικό το ξύλο.

Τριακόσια συνολικά μοντέλα κρίθηκαν από μια διεθνή επιτροπή.Απλά αλλά και πιο σύνθετα,πρωτότυπα ή όχι,κάποια απ'αυτά φάνηκαν να ξεχωρίζουν με την πρώτη ματία.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εικονιζόμενη καρέκλα με το όνομα "Plyam", του σχεδιαστή Yoshikazu Moritake απ'το Τόκιο.Ελαφριά,στοιβαζόμενη,απλή αλλά με ιδιαίτερα πόδια.

Στη δεύτερη θέση ακόμα μία καρέκλα η "Cleaning Chair" του στούντιο Alegre's απ'τη Βαλένθια.Μοντέρνος σχεδιασμός,σκελετός από ξύλο και στο κάθισμα ένα ειδικό πλαστικό ελαστικό ύφασμα.
Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν δύο ακόμα μοντέλα.Το τραπέζι του Marcello Zuffo,από ξύλο με μεταλλικά,αναδιπλούμενα πόδια που του επιτρέπουν να μεταμορφωθεί σε ένα χαμηλό τραπέζι μέσης και η καρέκλα του Gregory Cid,με δυνατότητα μετατροπής σε τραπέζι.

Περισσότερα εδώ http://www.wallpaper.com/interiors/

Tuesday 23 September 2008

"Design Cities"

Tο Design Museum του Λονδίνου,παρουσιάζει την έκθεση "Design Cities".
Συγκεντρώνει μερικά από τα πιο γνωστά αντικείμενα από την ιστορία του σύγχρονου design και επιχειρεί να παρουσιάσει μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του,μέσα από επτά πόλεις κλειδιά:Λονδίνο,Βιέννη,Ντεσάου,Παρίσι,Λος Άντζελες,Μιλάνο και Τόκιο.
Το ταξίδι αρχίζει από το Λονδίνο του 1851 και ολοκληρώνεται στο Λονδίνο του σήμερα,που αποτελεί και πάλι παγκόσμιο κέντρο του design.

Εκθέτονται μεταξύ άλλων κλασικά κομμάτια design όπως καρέκλες των Charles&Ray Eames,και αντικείμενα των William Morris,Christopher Dresser,Adolf Roos,Marcel Breuer,Le Corbusier,Eileen Gray,Achille Castiglioni,Issey Miyake,Zaha Hadid και Ron Arad.

"Design Cities"
Έως 4 Ιανουαρίου 2009
Design Museum,Λονδίνο

Περισσότερα εδώ http://www.designmuseum.org/exhibitions/2008/designcities

Sunday 21 September 2008

iYO yo-yo!

Ένας οικολογικός, φορητός φορτιστής γιο-γιο για το iPhone της Apple και άλλες ασύρματες συσκευές της εταιρείας(iPod, κα).

Επινοήθηκε από τον σουηδό Peter Thuvander και βασίζεται στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.

Περισσότερα εδώ http://www.peterthuvander.se/

Saturday 20 September 2008

Design for fun

Σε μια περιήγηση μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα ένα ενδιαφέρον site για όσους αρέσκονται να σχεδιάζουν.
Με γραφιστικά μοτίβα να δημιουργούνται απλά μετακινώντας το mouse,το σχέδιο γίνεται παιχνίδι και διασκέδαση.
Στο site μπορείτε να δείτε μια τεράστια συλλογή από σχέδια.Από tribal μέχρι και ελεύθερο σχέδιο.
Περιλαμβάνονται επίσης 3 βίντεο-μαθήματα για τη χρήση των εργαλείων που προσφέρονται.

Check this out http://www.myoats.com/

Wednesday 17 September 2008

"Παίζοντας" με το Sketchup

Σας παραθέτω 3 φωτορεαλιστικά από δύο σκίτσα κτιρίων που έφτιαξα με το Sketchup. Ο φωτορεαλισμός έγινε με το VRay.

Tuesday 16 September 2008

Lotus,Zaha Hadid

Η Zaha Hadid παρουσιάζει στη φετινή μπιενάλε της Βενετίας μεταξύ άλλων και την πολυχρηστική μονάδα "lotus".

Πρόκειται για ένα "λωτό" που ανοίγει σε διάφορα στάδια και μεταμορφώνεται.Ένα πολυέπιπλο-δωμάτιο,που όσο αναπτύσσεται στο χώρο τόσο περισσότερες χρήσεις προσφέρει.


Περιλαμβάνει κρεβάτι,γραφείο,πολυθρόνα,ράφια,γκαρνταρόμπα,βοηθητικό τραπεζάκι..
Μια κατοικήσιμη μονάδα που καταργεί το εξωτερικό περίβλημα και κάνει δυσδιάκριτα τα όρια εξωτερικού-εσωτερικού χώρου,αρχιτεκτονικής-επίπλου.
Ένας χώρος μεταβλητός που ταλαντεύεται απο μια διάταξη ανοιχτή,που επικοινωνεί με τον περιβάλλοντα χώρο και αποκαλύπτεται πλήρως σε μια άλλη κλειστή,πιο ιδιωτική και συμπυκνωμένη,με καθορισμένα όρια.

Στον εκθεσιακό χώρο Arsenale της Βενετίας,
Από 12 Σεπτεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2008

πηγή archiportale

Sunday 14 September 2008

"Η ζωή μου στις ζωές σας", Θεσ/κη

Ο Miguel Angel Rebollo πέρασε από χώρους και χώρες και με τη ματιά του κατέγραψε ανύποπτα κομμάτια του χρόνου.

Η έκθεση της δουλειάς του,που πραγματοποιείται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης(ΜΙΕΤ),επιδιώκει να κάνει τον θεατή μάρτυρα και συμμέτοχο στις στιγμές αυτές.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα των 43ων Δημητρίων και αποτελεί μια εικαστική πρόταση που μας καλεί σε μια περιπλάνηση στον κόσμο και στις ζωές των ανθρώπων.Οι φωτογραφίες υπό τη μορφή διαφάνειας αποκαλύπτονται μέσα από δέσμες ψυχρού φωτός.

Ο Rebollo είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής και Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Compultense της Μαδρίτης με υποτροφία επίτιμου ερευνητή του Υπουργείου Παιδείας της Ισπανίας.Έχει λάβει υποτροφίες και διεθνή βραβεία για την καλλιτεχνική του δημιουργία.Το έργο του στηρίζουν σταθερά τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Ισπανίας,η Unesco και το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας.Εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών και διαφημιστικών παραγωγών.

"Η ζωή μου στις ζωές σας"
Από 16/09 έως 15/10/2008,
Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσ/κη.
Δε-Τε-Σα 09.00-15.00
Τρ-Πε-Πα 09.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036, φαξ: 2310 226.460

πηγή goculture

Εγκαινιάστηκε η γέφυρα Calatrava στη Βενετία


Εγκαινιάστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης,η πολυσυζητημένη γέφυρα του καταλανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava στο Canal Grande της Βενετίας.

Η γέφυρα ονομάστηκε "γέφυρα του συντάγματος",αλλά οι περισσότεροι την αποκαλούν "γέφυρα Calatrava".
Συνδέει το σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia με την Piazzale Roma.


Γεγονός είναι οτι δεν χαίρει ευνο'ι'κών κριτικών και όχι μονο για το υψηλό κόστος κατασκευής της.(περίπου τριπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης)
Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια βασίζονται στην απουσία ειδικής ράμπας για άτομα με αναπηρικό καροτσάκι.
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η πρόσβαση των ατόμων αυτών στη γέφυρα μέσα από 2 πλευρικές ράμπες,εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου.Στη συνέχεια με αιτήσεις που υπέβαλλαν σωματεία των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ζητήθηκε αλλαγή στην μελέτη.
Υπήρξε σχέδιο για μια κεντρική ράμπα αλλά προφανώς στην πορεία κάτι άλλαξε και δεν την συμπεριέλαβαν στα τελικά σχέδια.
Έτσι σήμερα η γέφυρα έχει σκαλοπάτια από τη μία άκρη ως την άλλη αποκλείωντας παντελώς τα άτομα αυτά από τη χρήση της αλλά δυσκολεύοντας παράλληλα και αρκετούς διαβάτες(π.χ με καροτσάκι μωρού,βαλίτσες με ροδάκια..).

Όπως ήταν αναμενόμενο τα σωματεία των ατόμων με κινητικές δυσκολίες έχουν ήδη κινηθεί νομικά για το θέμα.Ο δήμος με τη σειρά του,τους προσφέρει δωρεάν εν πλω μετακινήσεις και υπόσχεται οτι σύντομα(μάλλον μέχρι τέλος του έτους) θα προστεθεί η ειδική ράμπα.

"Γέφυρα του συντάγματος" που παραβιάζει το άρθρο 3 του ιταλικού συντάγματος περί ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στους δημόσιους χώρους!!Απίστευτοι!...

Για περισσότερες φωτογραφίες από τη γέφυρα ΕΔΩ.
foto flickr

Friday 12 September 2008

Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής 2008,Θεσ/κη

Το e-περιοδικό greek architects σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ διοργανώνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο:¨ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2008".

Πρόκειται για μια προσπάθεια ανοίγματος της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό με σκοπό να παιδευτούν οι πολίτες με σωστά αρχιτεκτονικά παραδείγματα.

Η διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποούνται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχιτεκτονικής στις 1 Οκτωβρίου είναι 28 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου 2008.

Περισσότερα για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ http://www.archiweek.gr/

πηγή greekarchitects.gr

Thursday 11 September 2008

Verner Panton.com

Ένα portal αφιερωμένο στον Δανό σχεδιαστή που έγραψε ιστορία στο σύγχρονο design,ετοίμασε η ομάδα του architonic σε συνεργασία με την οικογένεια του.

Εμπεριέχονται στοιχεία της βιογραφίας του αλλά και άφθονο συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό(και βίντεο) από τη ζωή και τα έργα του.

Μια διαδικτυακή έκθεση-αφιέρωμα,γεμάτη χρώμα,που αποτελεί ύμνο στην pop art και στο έργο του Panton.

Έργο που παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα,10 χρόνια μετά το θάνατό του,και επιβεβαιώνει τη ρήση "Good design is timeless".

http://www.verner-panton.com/

Wednesday 10 September 2008

Abitare il tempo 2008

Η 23η έκθεση Abitare il tempo που διοργανώνεται από τη Verona Fiere,πραγματοποιείται και φέτος από τις 18-22 Σεπτεμβρίου στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ιδέες που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά.
Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει και ο Ron Arad μέσα από την πολυθρόνα που επανασχεδίασε ειδικά για την έκθεση και επιλέχθηκε ως εικόνα της.
Η ιδέα του tailor made γίνεται έμβλημα της εξέλιξης,της εκλεπτυσμένης αισθητικής και της ανανέωσης για το design και μαζί του ανανεώνεται και εξελίσσεται η έκθεση Abitare il Tempo.

"Στοχεύουμε στο συναίσθημα" είναι το μότο της διεθνούς έκθεσης για φέτος.
Στο συναίσθημα που θα γεννηθεί από τη συνάντηση της βιομηχανίας με την τέχνη του επίπλου.

Περισσότερα εδώ http://www.abitareiltempo.com/Site/HomePage.php

πηγή maison&decoration

IES Tool για το Sketch up

Όσοι χρησιμοποιούν το Google Sketch Up θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων που σχεδιάζουν με το πρόγραμμα αυτό.

Η IES(Integrated Enviromental Solutions) προσφέρει ένα plug-in στο σχεδιαστικό πακέτο του Google που δίνει πρόσβαση στα virtual enviromental εργαλεία της.

Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το ενεργειακό προφίλ του σχεδίου ανα πάσα στιγμή και να το βελτιώνουν.
Εύχρηστα εργαλεία στην υπηρεσία του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής.
Το plug-in είναι συμβατό και με την free και με την pro έκδοση του Sketch Up.

Περισσότερα εδώ

πηγή dexigner

Friday 5 September 2008

ExperimentaDesign 2008,Amsterdam

Μετά από 4 επιτυχημένες διοργανώσεις στη γενέτειρα πόλη του τη Λισαβώνα το ExperimentaDesign,η διεθνής μπιενάλε αφιερωμένη στο design,την αρχιτεκτονική και το σύγχρονο πολιτισμό,μεταφέρεται στο Άμστερνταμ.
Στο εξής θα διοργανώνεται εναλλάξ από τις δυο πόλεις.

Φέτος στο δυναμικό και πολυθεματικό πρόγραμμα του ExperimentaDesign,περιλαμβάνεται σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων,που για ενάμιση μήνα προβλέπεται να δίνει παλμό στην πόλη.
Αποτελεί προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για τον
καινοτόμο αστικό σχεδιασμό και πολιτισμό σαν μέσο κοινωνικής αλληλεπίδρασης,ανταλλαγών και πειραματισμού.

Space and Place-Design for the Urban Landscape
18 Σεπτεμβρίου- 2 Νοεμβρίου,Άμστερνταμ

Περισσότερα εδώ http://www.experimentadesign.nl/2008/en/index.html

Παράταση στο διαγωνισμό Shop Ability

Παράταση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου δόθηκε στην προθεσμία υποβολής προτάσεων για το διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού Shop Ability:il supermercato senza barriere.

Ο διαγωνισμός ήταν μια ιδέα του διάσημου ιταλού designer Andrea Pininfarina που χάθηκε σε τροχαίο στις 7 Αυγούστου.

Για περισσότερα σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση στο blog.

Loop_Loop_Loop

Η καρέκλα Loopιτα γίνεται από ένα μονό κομμάτι κόκκινης βελανιδιάς που καλύπτεται με αφρό υψηλής πυκνότητας.Η εικόνα αριστερά παρουσιάζει μια μονάδα με την δυνατότητα σύνδεσης και με άλλες. Ο σχεδιαστής της λέγεται Victror Aleman και είναι μόλις 22 χρονών.









Thursday 4 September 2008

Meta-fora


Το meta-fora είναι μια πρόταση για το επαγγελματικό έπιπλο από τους Peppermint για τους Rohde & Grahl.

Μια διασταύρωση επιφανειών και επιπέδων συνθέτει μια πολυχρηστική νησίδα..με τραπέζια,πάγκους,stands,σκαμπό,πολυθρόνες..

Απλός σχεδιασμός,πολλαπλές χρήσεις.

Περισσότερα εδώ .

Ψηφοφορία για τον Radio Player

Ξεκίνησε ψηφοφορία για την προσθήκη του Radio Player και του Off Radio. Θα θέλαμε την γνώμη σας, ακόμα και κάποιο σχόλιο , αν δεν σας καλύπτουν οι απαντήσεις. Ευχαριστούμε.